Olympiakos paok Panathinaikos A.O. milon kifissia foinika-syrou pegasus-polixnis athlos-orestiadas ao-kalamata-80                 Ε.Ο.ΠΕ. ΠΑ.Σ.Α.Π. Ο.Δ.Β.Ε.
17-05-2016

Μανασής: «Ο ο ανταγωνισμός για την αποφυγή του υποβιβασμού βελτιώνει το επίπεδο αγωνιστικής ισορροπίας»

Rate this item
(0 votes)
O Bασίλης Μανασής στο 1ο Συνέδρειο του ΣΦΕΕΟΠ πραγματεύτηκε την ενότητα «Η αγωνιστική ισορροπία στο πρωτάθλημα Πετοσφαίρισης Α΄ανδρών» (Volley League «Πάμε Στοίχημα»). Παρουσίασε χρήσιμα συμπεράσματα. Η περίληψη της ανάλυσης του και η βιβλιογραφία:

Εισαγωγή: Η αγωνιστική ισορροπία αφορά στην ομοιογένεια της αθλητικής ικανότητας των ομάδων που συμμετέχουν σε ένα πρωτάθλημα και συνδέεται με το στοιχείο της έκπληξης και του απρόβλεπτου επηρεάζοντας έτσι άμεσα την ζήτηση των φιλάθλων για ομαδικά αθλητικά θεάματα. H παρούσα μελέτη, εστιάζει στο Ελληνικό πρωτάθλημα Πετοσφαίρισης της Α1 των ανδρών, (από το 1978 έως το 2015), ενώ γίνεται και σύγκριση με το αντίστοιχο πρωτάθλημα της Ιταλίας.

Μέθοδος: Για την ποσοτικοποίηση της αγωνιστικής ισορροπίας χρησιμοποιούνται μια σειρά από ειδικούς δείκτες που λαμβάνουν υπ’ όψη και τα τρία σημαντικά στάδια ανταγωνισμού:

α) την ανάδειξη του πρωταθλητή,

β) την συμμετοχή στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις και

γ) την αποφυγή του υποβιβασμού.

Αρχικά εξετάζεται ηseasonal διάσταση της αγωνιστικής ισορροπίας, που αναφέρεται στην επίδοση των ομάδων σε μια αγωνιστική περίοδο, και στη συνέχεια αναλύεται η betweenseasonsδιάσταση που αναφέρεται σε δύο ή περισσότερες αγωνιστικές περιόδους.

Αποτελέσματα: Το επίπεδο της seasonal διάστασης κρίνεται χαμηλό σε σχέση με αυτό της Ιταλίας με την χειρότερη επίδοση να παρατηρείται στην περίοδο 1981-82 όπου η πρωταθλήτρια ομάδα του Παναθηναϊκού είχε μόνο μια ήττα ενώ η τελευταία ομάδα της βαθμολογίας η Χ.Α.Ν.Θ. κέρδισε μόνο 2 σετ.

Βρέθηκε ακόμη στατιστικά σημαντική τάση δευτέρου βαθμού ενώ παρατηρείται αξιόλογη βελτίωση την τελευταία δεκαετία χάρη στον μειωμένο βαθμό επικράτησης των παραδοσιακά μεγάλων σε συνδυασμό με την ανάδειξη νέων ομάδων. Το γεγονός πως η between-seasons παρουσιάζει
χαμηλότερες τιμές από την seasonal διάσταση, ερμηνεύεται ως διαχρονική κυριαρχία των δυνατών ομάδων ακόμη και όταν υπάρχει σχετική ισορροπία στη διάρκεια ενός πρωταθλήματος.

Συμπεράσματα: Τα αποτελέσματα δείχνουν ακόμη πως ο ανταγωνισμός για την αποφυγή του υποβιβασμού βελτιώνει το επίπεδο αγωνιστικής ισορροπίας σε αντίθεση με αυτόν για την κατάκτηση του πρωταθλήματος τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία. Τέλος, φαίνεται πως η διαδικασία των play-off δεν επιδρά στην ουσιαστική βελτίωση της αγωνιστικής ισορροπίας στοιχείο που πρέπει να προβληματίσει του διοικούντες του πρωταθλήματος.

Βιβλιογραφία
Manasis, V., Avgerinou, V., Ntzoufras, I., &Reade, J. J. (2013). Quantification of competitive balance in
European football: development of specially designed indices. IMA Journal of Management
Mathematics, 24, 363-375.
Manasis, V., & Ntzoufras, I. (2014). Between-seasons competitive balance in European football. Journal
of Quantitative Analysis in Sports, 10(2), 139-152.
Michie, J., & Oughton, C. (2004). Competitive Balance in Football: Trends and Effects. London: The
Sports Nexus.
Rottenberg, S. (1956). The Baseball Players' Labor Market. The Journal of Political Economy, 64(3), 242-
258.

Βρίσκεστε εδώ: News Ειδήσεις - News ΕΣΑΠ Μανασής: «Ο ο ανταγωνισμός για την αποφυγή του υποβιβασμού βελτιώνει το επίπεδο αγωνιστικής ισορροπίας»
ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ MVP
ERT    
ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ
  blue star ANEK LINES LOGOTYPO LOW RES RGB geniussports logo  
ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
  ELDICO

 brand

dataproject