Olympiakos paok Panathinaikos A.O. milon kifissia foinika-syrou pegasus-polixnis athlos-orestiadas ao-kalamata-80                 Ε.Ο.ΠΕ. ΠΑ.Σ.Α.Π. Ο.Δ.Β.Ε.
17-05-2016

Σπύρος Γκολίτσης: «Κάναμε έναν άθλο στο βόλεϊ με τον Ηρακλή Χαλκίδας»

Rate this item
(4 votes)
Η άνοδος του Ηρακλή Χαλκίδας στη Volley League «Πάμε Στοίχημα» είναι από μόνη της ένα... θαύμα στην 48χρονη ιστορία της κατηγορίας.

ΣΥΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΣΠΥΡΟΥ ΓΚΟΛΙΤΣΗ

Το τμήμα που προήλθε από την απορρόφηση της ΓΕ Μεσολογγίου από τον Ηρακλή Χαλκίδας αγωνίστηκε στην Α2 ανδρών και από τη πρώτη σεζόν πήρε την άνοδο για την επαγγελματική κατηγορία σπάζοντας όλα τα ρεκόρ. Πρωτεργάτες είναι ο προπονητής Σπύρος Γκολίτσης και ο Γιάννης Καρκαλής που με την ιδιότητα του προπονητή - γενικού διευθυντή «συνέλαβαν» και υλοποίησαν ένα όνειρο. Πέτυχαν έναν ακόμα άθλο για τον... Ηρακλή Χαλκίδας που μετά από δύο δεκαετίες απραξίας φέρνει και πάλι το βόλεϊ στο προσκήνιο και μέσα στα σπίτια των χαλκιδέων αλλά και των ευρύτερων περιοχών της Εύβοιας, της Βοιωτίας και της βορειοανατολικής Αττικής.

«Πέρασε μία χρονιά και νομίζουμε πως ζήσαμε μία ζωή. Ξεκινήσαμε από το μηδέν. Από το χαρτί του πρωτοδικείου για το τμήμα μέχρι την άνοδο στην Volley League. Ευχαριστώ τους αθλητές, τους συνεργάτες μου και όσους μας βοήθησαν», λέει ο προπονητής Σπύρος Γκολίτσης και συνεχίζει...

Πως θα χαρακτήριζες την χρονιά που πέρασε;

«Κάναμε έναν άθλο με τον Ηρακλή Χαλκίδας που μένει προίκα για το άθλημα και την τοπική κοινωνία. Περάσαμε μία πολύ δύσκολη χρονιά. Ξεκινήσαμε από το μηδέν σε μία περιοχή που δεν είχε βολεϊκή κουλτούρα. Δυστυχώς το κακό προηγούμενο που υπήρχε με τον Ίκαρο Καλλιθέας στο μπάσκετ ο οποίος αγωνίστηκε ως Ίκαρος Χαλκίδας και άφησε πολλά οικονομικά ανοίγματα έκανε επιφυλακτικό τον κόσμο της Χαλκίδας. Το καλοκαίρι που πέρασε δεν υπήρχε ομάδα και προσπαθούσαμε να τους πείσουμε όλους με τα λόγια. Χρειάστηκε χρόνος για να μάθει ο κόσμος το έργο μας. Όταν είδαν τι ομάδα φτιάξαμε και είδαν τις δυνατότητες μας άρχισαν να μας στηρίζουν. Εφτασαν τα Χριστούγεννα για να δουν πως η ομάδα μας έχει μέλλον και προοπτική και άρχισαν να μας αγκαλιάζουν. Από τον αγώνα κόντρα στην ΑΕΚ τον Γενάρη αντιλήφθηκε ο κόσμος πως είχε πρωταγωνιστικές βλέψεις και μας αγκάλιασε. Τώρα πια είμαστε ευχαριστημένοι αλλά ακόμα μπορούμε να κάνουμε πολλά και να γνωρίσουμε ακόμα περισσότερο κόσμο».

Ποιοι ήταν οι άνθρωποι που ανέβαλαν αυτό το εγχείρημα που σε περίοδο κρίσης, περιορισμών και τεράστιων υποχρεώσεων;
 
«Πρωτεργάτης ήταν ο Γιάννης Καρκαλής. Μαζί ξεκινήσασμε τα πάντα. Η τρέλα μας και η αγάπη μας για το βόλεϊ, η πίστη μας πως το ανδρικό έχει προοπτική μας έκανε να προχωρήσουμε βήμα βήμα και να βρούμε συνεργάτες και υποστηρικτές που είχαν το ίδιο όραμα και το ίδιο μεράκι. Η πρόεδρος μας Αγγελική Φλώρου βοήθησε τα μέγιστα, ο οδοντίατρος Σταύρος Σφυρίδης ήταν ο γενικός αρχηγός και έδωσε λύσεις με τις ικανότητες και τις γνωριμίες του . Ο Δημήτρης Κακάτσος διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας ήταν ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων και μάρκετινγκ του συλλόγου και μας άνοιξε δρόμους. Πολύ σημαντική ήταν η συμβολή του Γιάννη Καραφυλλίδης που ήταν κάτι παραπάνω από ένας γυμναστής και συνεργάτης καθώς παραχώρησε τα γυμναστήρια Body & Soul. Είναι ακόμα 5-6 άνθρωποι που έβαλαν πλάτη για να πετύχουμε έναν τεράστιο στόχο».

Η Χαλκίδα είχε να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο βόλεϊ από την εποχή της ΑΓΕΧ. Πως ξεκίνησε στο βόλεϊ;

«Ο Ηρακλής Χαλκίδας ιδρύθηκε το 1997 και δραστηριοποιείται στο γυναικείο βόλεϊ από το 2000. Δεν είχε ανδρικό τμήμα. Εκμεταλεύτηκε την αδυναμία της ΓΕ Μεσολογγίου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της μετά την άνοδο στην Α2 την περσινή χρονιά. Ο Ηρακλής Χαλκίδας απορρόφησε το τμήμα της ΓΕΜ και έτσι ξεκινήσαμε. Μέσα σε χρόνο ρεκόρ ανέβηκαμε στην Volley League οπότε υπό αυτή την άποψη κάναμε κάτι μοναδικό».

Έχετε παιδιά στα ανδρικά τμήματα;

«Δημιουργήσαμε τρία τμήματα αγοριών, μίνι, παίδων και εφήβων. Ηδη μετράμε περισσότερα από 250 παιδιά που προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας. Ακόμα είναι νωρίς για να βγουν έτοιμα παιδιά που μπορούν να παίξουν στην ανδρική ομάδα. Θέλουμε χρόνο. Είμαι, όμως, βέβαιος πως τα επόμενα χρόνια θα έχουμε αθλητές και στην 14αδα της πρώτης ομάδας».

Στο εξής ο δρόμος θα είναι πιο δύσκολος ή πιο εύκολος;

«Ο δρόμος από εδώ και πέρα θα είναι πιο βατός. Δώσαμε ένα δείγμα, δείξαμε ποιοι είμαστε. Με λίγα λόγια έγινε η αρχή. Από εδώ και πέρα θα ανοίγουμε το δρόμο. Θεωρώ πιο δύσκολο να είσαι πρώτος - δεύτερος σε μία κατηγορία, παρά τρίτος από το τέλος σε μία μεγαλύτερη κατηγορία. Αυτό το πιστεύω πως ισχύει σε όλα τα σπορ, ακόμα και στην Premiership Αγγλίας. Με άλλα λόγια είναι πιο δύσκολο να ανέβουμε στην Volley League παρά να πιάσουμε την 10η θέση στην Volley League».

Η τοπική κοινωνία πως σας αντιμετώπισε;

«Ο κόσμος μας αγκάλιασε. Οι οικογένειες διψούν για αθλητισμό. Στέλνουν τα παιδιά τους και κάθε μέρα κερδίζουμε φίλους. Η Χαλκίδα υστερεί από αθλητικές παραστάσεις υψηλό επίπεδο σε οποιοδήποτε ομαδικό σπορ. Θεωρώ πως ο κόσμος θα είναι δίπλα στην ομάδα, θα αγκαλιάσει την προσπάθεια μας και θα μας στηρίξει ακόμα περισσότερο».

Ποιος είναι ο στόχος στην πρώτη παρουσία σας στην Volley League;

«Στόχος μας είναι μία αξιοπρεπή πορεία. Θέλουμε να παίξουμε καλό βόλεϊ και ο κόσμος να αισθανθεί υπερήφανος για την ομάδα του. Όλα γίνονται για τον κόσμο. Αυτή είναι η ευχαρίστηση μας. Αν γεμίσουμε το γήπεδο σε όλους τους εντός έδρας αγώνες θα είναι σαν να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα».

Ποιες είναι οι διαφορές και οι ομοιότητες του Ηρακλή Χαλκίδας με τη ΜΕΝΤ που ανέβασες στην Volley league πριν δύο χρόνια;

«Υπάρχουν και διαφορές και ομοιότητες. Η φιλοσοφία μίας νέας ομάδας στη μεγάλη κατηγορία είναι η ίδια και συνήθως είναι η παραμονή. Η ΜΕΝΤ είναι μία ιστορική ομάδα αλλά εκπροσωπεί μία γειτονιά στη Θεσσαλονίκη. Ο Ηρακλής Χαλκίδας αντιπροσωπεύει μία ολόκληρη πόλη και θα έλεγα ολόκληρη την Εύβοια και την Βοιωτία. Επίσης πλεονεκτεί στην ύπαρξη ενός εκπληκτικού γηπέδου, το γυμναστήριο της Κανήθου που χωράει 2.000 κόσμο. Είναι βολεϊκό γήπεδο, ψηλοτάβανο, με κερκίδες από τρεις πλευρές και πολλούς βοιηθητικύς χώρους. Ένα από τα στοιχήματα που βάζουμε είναι να είμαστε πρωταθλητές στα εισιτήρια. Είναι το στοίχημα μας. Επίσης με τη ΜΕΝΤ είχαμε πασαδόρο στην Α2 τον έμπειρο Μποζίδη, ενώ με την Χαλκίδα τον ταλαντούχο αλλά άπειρο Γεωργόπουλο. Υπήρχε διαφορά προπονητικής φιλοσοφίας. Ολα γίνονται όταν ο προπονητής έχει σχεδιο και πλάνο για να εκμεταλευτεί τις ικανότητες κάθε αθλητή».

Πως αισθάνεσαι που έχεις ανεβάσει δύο ομάδες για πρώτη φορά στην Volley League;

«Αισθάνομαι δικαιώμενος που ανέβασα και δεύτερη ομάδα στην Volley League και μάλιστα χωρίς ο σύλλογος να έχει βαριά παράδοση στο ανδρικό. Αυτά μένουν προίκα στο σύλλογο και εμείς προχωράμε μπροστά. Εχω εγκατασταθεί με την οικογένεια μου μόνιμα στη Χαλκίδα, έχουμε ηρεμήσει, έχουμε βρει τους ρυθμούς και είμαι ήρεμος και ικανοποιημένος. Όταν σκέφτομαι τη ΜΕΝΤ μου μένει μία πίκρα. Δεν ολοκλήρωσα αυτό που είχα σχεδιάσει στη ΜΕΝΤ αλλά ήταν και για μένα ένα μάθημα».

Πως ήταν το εφετινό πρωτάθλημα στην Α2;

«Πολύ σκληρό, πολύ δυνατό και πολύ αμφίρροπο. Οργανωτικά θέλει μεγάλη βελτίωση και η κατηγορία έχει μεγάλη δυναμική. Mπράβο και στην Κύζικο για την άνοδο της, συγχαρητήρια στον Λάιο και στους παίκτες του, ειδικά τους έμπειρους αθλητές όπως ο Κατσανεβάκης. Η εμπειρία κερδίζει τον ενθουσιασμό στο βόλεϊ. Πρέπει να δουλέψουμε για να βγάλουμε αθλητές. Τα νέα παιδιά έχουν προσόντα αλλά δεν έχουν αγώνες».

Ποιο είναι το μοντέλο του βόλεϊ που σου αρέσει περισσότερο;

«Είμαι οπαδός του προπονητικοκεντρικού μοντέλου. Ο προπονητής πρέπει να έχει άποψη για όλα και όχι το ρόλο του διεκπαιρεωτή. Πρέπει να σχεδιάζει και να έχει ευθύνη για όλα και φυσικά να λογοδοτεί για όλα έναντι της διοίκησης. Όσο περιορίζεται ο ρόλος του προπονητή και μπαίνουν και άλλα άτομα που δεν γνωρίζουν το άθλημα τόσο περισσότερα προβλήματα δημιουργούνται».

Από την προηγούμενη εμπειρία σου στην Volley League τι έχεις να πεις;

«Είμαι πολύ χαρούμενος που επιστρέφω. Υπάρχει μεγάλη διαφορά από την Α2 στην Volley League σε όλα τα επίπεδα αλλά όπως το λέω για την Α2, έτσι το λέω και για την Volley League. Πρέπει να να αναβαθμίζεται συνέχεια το προϊόν. Σε μία περίοδο που το μπάσκετ χάνει τα αστέρια του και το ποδόσφαιρο περνάει βαθιά κρίση είναι ευκαιρία να παρουσιάσουμε ένα εναλλακτικό αθλητικό προϊόν που θα μπει στην οικογένεια και θα ριζώσει στη συνείδηση του φίλαθλου κόσμου. Είναι πολύ σημαντικό που υπάρχει η NOVA και ο ΟΠΑΠ και πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να φέρουμε περισσότερα παιδιά στο γήπεδο».

Κ.ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

 

Στη φωτό-2 ο Σπύρος Γκολίτσης, ο Γιάννης Καρκαλής και ο Γιάννης Καραφυλλίδης.

Βρίσκεστε εδώ: News Ειδήσεις - News Συνεντεύξεις Σπύρος Γκολίτσης: «Κάναμε έναν άθλο στο βόλεϊ με τον Ηρακλή Χαλκίδας»
ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ MVP
ERT    
ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ
  blue star ANEK LINES LOGOTYPO LOW RES RGB geniussports logo  
ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
  ELDICO

 brand

dataproject