Print this page
20-12-2017

Δέκα χρόνια «χρυσό» σετ: Οι προκρίσεις και οι αποκλεισμοί των ελληνικών ομάδων

Rate this item
(0 votes)

Δέκα χρόνια συμπληρώθηκαν εφέτος από την καθιέρωση του κανονισμού του «χρυσού» σετ στους διπλούς αγώνες των ευρωπαϊκών κυπέλλων. Θα μπορούσε κανείς να τα χαρακτήσει τα... πέναλτι του ποδοσφαίρου ή ρουλέτα πρόκρισης καθώς ακόμα και μετά από ήττα 3-0 η ομάδα που θα πάρει το χρυσό σετ θα πάρει και την πρόκριση, όπως άλλωστε έγινε την Τρίτη με τον Ολυμπιακό στο Τουρ.

 

Ο κανονισμός καθιερώθηκε για να δώσει ενδιαφέρον στους επαναληπτικούς αγώνες και συνεπώς και στην διαδικασία της πρόκρισης ανεβάζοντας το ποσοστό ρίσκου αλλά και του παράγοντα τύχης. Με το παλιό σύστημα μία ομάδα που είχε νικήσει 3-0 στην έδρα της στον πρώτο αγώνα της αρκούσε ένα σετ στη ρεβάνς ή διαφορά πόντων και μετά ο αγώνας δεν είχε ενδιαφέρον ο επαναληπτικός αγώνας. Τώρα μία ομάδα για να προκριθεί πρέπει να νικήσει και τους δύο αγώνες εάν νικήσει 3-2 στον πρώτο αγώνα ή να κυνηγήσει δύο σετ στον επαληπτικό εφόσον στο πρώτο ματς πήρε τρίποντο (3-0 ή 3-1 σετ). Την πρώτη χρονιά το χρυσό σετ παίζονταν στους 25 πόντους αλλά κρίθηκε εξαντλητικό. Η πρώτη ομάδα που έπαιξε τότε χρυσό σετ ήταν ο ΠΑΟΚ ο οποίος την πρώτη σεζόν του νέου κανονισμού (2006-07) αντιμετώπισε την Αρκάς. Μάλιστα τότε ο ΠΑΟΚ αποκλείστηκε στην έδρα του από την τουρκική Αρκάς όπου προπονητής ήταν ο σημερινός προπονητής του Ολυμπιακού Φερνάντο Μπενίτεθ Μουνιόθ. Από την επόμενη σεζόν το «χρυσό» σετ περιορίστηκε στους 15 όπως παίζεται ένα τάι μπρέικ.

Πλέον το χρυσό παίζεται όταν οι δύο ομάδες έχουν από μία νίκη με τρίποντο ή από μία νίκη 3-2 σετ.

Σε 11 σεζόν (συμπεριλαμβανομένης της εφετινής που είναι ακόμα στην αρχή) οι ελληνικές ομάδες έχουν παίξει 19 προκρίσεις σε «χρυσό» σετ.

Τις 11 φορές οι ελληνικές ομάδες πήραν την πρόκριση και τις 8 τις έχασαν.

Η Λαμία είναι η ομάδα που έπαιξε τέσσερις προκρίσεις, κέρδισε τις τρεις και έχασε μόνο μία.

Ο Ολυμπιακός μέσα στην εφετινή σεζόν έχει δύο προκρίσεις στο χρυσό σετ εφού εκτός από την πρόκροση επί της Τουρ απέκλεισε στο χρυσό σετ και την τουρκική Ινεγκόλ. Αντίθετα έχει και δύο αποκλεισμούς από την ισραηλινή Μακάμπι Τελ Αβιβ (2011-12) και την ρωσική Γκουμπέρνια τη σεζόν (2013-14).

 

ΤΑ 18 ΧΡΥΣΑ ΣΕΤ
Θ. ΟΜΑΔΑ ΧΣ Ν Η
1. Α.Σ.Άρης 2 1 1
2. Ε.Α.Πατρών 3 2 1
3. Εθνικός Αλεξ. 2 1 1
4. Γ.Σ.Ηρακλής 1 0 1
5. Γ.Σ.Λαμία 4 3 1
6. Ολυμπιακός ΣΦΠ 4 2 2
7. ΓΑΣ Παμβοχαϊκός 1 1 0
8. ΠΑΟΚ 1 0 1
9. ΑΟ Φοίνικας Σύρου 1 1 0
  ΣΥΝΟΛΟ 19 11 8