Olympiakos paok Panathinaikos A.O. milon kifissia foinika-syrou pegasus-polixnis athlos-orestiadas ao-kalamata-80                 Ε.Ο.ΠΕ. ΠΑ.Σ.Α.Π. Ο.Δ.Β.Ε.
19-10-2015

Ταρνατόρος: «Δεν ζητάμε χατίρια, ζητάμε συνεργάτες για ένα καλύτερο βόλεϊ»

Rate this item
(1 Vote)

Ο πρόεδρος της ΕΣΑΠ Παντελής Ταρνατόρος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα γραφεία της Ένωσης στο ΟΑΚΑ αναφέρθηκε στο νέο πρωτάθλημα που αρχίζει το Σάββατο 24 Οκτωβρίου.

Μετά το σύντομο απολογισμό της σεζόν 2014-15 αναφέρθηκε στις προετοιμασίες που έχουν γίνει ώστε το νέο πρωτάθλημα να είναι ακόμα καλύτερο και πιο ανταγωνιστικό, στις προσπάθειες για να επιτευχθεί η αδειοδότηση και των 12 ομάδων, στη τριμερή συμφωνία ΕΣΑΠ – ΕΟΠΕ – ΠΑΣΑΠ, στη συνεργασία των δύο κεντρικών χορηγών ΟΠΑΠ και ΝΟVA, στις σχέσεις με την ΕΟΠΕ και την πρόοδο των επαφών για την αναδιάρθρωση των εθνικών κατηγοριών, στις επαφές της ΕΣΑΠ με τους στατιστικολόγους, τους τιμ μάνατζερ, στην προετοιμασία των εγκαταστάσεων για τη διεξαγωγή των αγώνων, στις αλλαγές στην προκήρυξη, στον αγωνιστικό προγραμματισμό, αλλά και στα δύο ανοικτά ζητήματα που προβληματίζουν την ΕΣΑΠ και τα ΤΑΑ και είναι οι αμοιβές των διαιτητών αλλά και την αύξηση 1.000% των παραβόλων των αθλητών που αποφάσισε μονομερώς η ΕΟΠΕ.

 

«Η σεζόν 2014-15 τελείωσε με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο, με γεμάτα γήπεδα, με το γήπεδο του ΠΑΟΚ να έχει 10.000 κόσμο, με τις άριστες τηλεοπτικές μεταδόσεις και με την εικόνα του επαγγελματικού βόλεϊ να αποτελεί διαφήμιση για όλους μας και κυρίως για το άθλημα», είπε αρχικά ο Παντελής Ταρνατόρος και αναφέρθηκε στο θέμα της αδειοδότησης:

 

«Κατ΄αρχήν η ΕΣΑΠ δεν εκδίδει πιστοποιητικά. Η ΕΣΑΠ βοηθάει τα ΤΑΑ να προετοιμάσουν τους φακέλους τους όσο το δυνατόν πιο νωρίς από τις 30 Ιουνίου που εμείς έχουμε βάλει καταληκτική ημερομηνία. Από τις 30 Ιουνίου που ήμασταν έτοιμοι φτάνουμε στα μέσα Σεπτέμβρη να πάρουμε πιστοποιητικά ενώ θα μπορούσαμε νωρίτερα να έχουμε προγραμματιστεί. Υπήρχε η ιδιαιτερότητα με τον Ηρακλή. Από την πρώτη στιγμή είχαμε ξεκαθαρίσει πως το νέο σωματείο που θα προέρχεται από τον Γ.Σ.Ηρακλής θα πρέπει να αναγνωρίσει τα χρέη προς τους αθλητές. Η διοίκηση του Ηρακλή έκανε μεγάλη προσπάθεια και κατέθεσε συμβιβασμούς με 19 αθλητές κι έτσι πήρε την άδεια. Μέλημα μας ως ΕΣΑΠ δεν είναι μόνο να εξασφαλίζουμε άδειες αλλά να ανεβάζουμε την ανταγωνιστικότητα των ομάδων και να αναβαθμίζουμε οργανωτικά το πρωτάθλημα».

 

Για τις αλλαγές στην προκήρυξη και τις προετοιμασίες για το νέο πρωτάθλημα: «Θωρακίσαμε ακόμα περισσότερο την προκήρυξη του πρωταθλήματος. Κάναμε μικρές αλλαγές στο σύστημα διεξαγωγής, ενώ προβλέπουμε όλες τις περιπτώσεις μας δημιούργησαν δυσκολίες στο περσινό πρωτάθλημα όπως τα κριτήρια ισοβαθμίας, παρουσία στατιστικολόγων, λειτουργία και υποχρεώσεις των τιμ μάνατζερ κ.α. Κάναμε συναντήσεις με τους προπονητές, ξεχωριστά με τους στατιστικολόγους αλλά και τους τιμ μάνατζερ. Θα ακολουθήσει συνάντηση και με τους εκπροσώπους Τύπου. Θεωρούμε πολύ σημαντικό το ρόλο όλων των εμπλεκομένων για να έχει το πρωτάθλημα καλύτερη οργάνωση και μεγαλύτερη αξιοπιστία».

 

Για τη τριμερή συμφωνία ΕΣΑΠ – ΕΟΠΕ – ΠΑΣΑΠ: «Συζητήσαμε τα θέματα των διακανονισμών των χρεών, του αριθμού των ξένων, της αναδιάρθρωσης των εθνικών κατηγοριών και της δημιουργίας των Ανωνύμων Εταιριών. Είμαστε το μοναδικό άθλημα που οι τρεις βασικοί φορείς είναι τόσο δεμένοι. Ο ΠΑΣΑΠ έχει αλλάξει τη πορεία του εδώ και καιρό, έχει γίνει πιο ρεαλιστική και έχει πετύχει πολλά.

 

Για τις σχέσεις ΕΣΑΠ – ΕΟΠΕ: «Με την ΕΟΠΕ συζητάμε πολλά θέματα, έχουμε ανοιχτά αφτιά αλλά ακόμα δεν έχουμε τις σχέσεις που θα θέλαμε. Είμαστε σε καλό δρόμο για την αναδιάρθρωση των κατηγοριών. Η ΕΟΠΕ θέλει να πέφτουν τρεις και να ανεβαίνουν τρεις αλλά εμείς διαφωνούμε. Υπάρχει η κουβέντα για τη δημιουργία της Pro League όπου η ΕΟΠΕ μας ζητάει να συμμετάσχουμε στα έξοδα των μετακινήσεων. Υπάρχει η wild card όπου η ΕΟΠΕ θέλει να δίνεται στην περίπτωση που μία ομάδα αποσυρθεί, ενώ εμείς θέλουμε να υπάρχει πάντα ως 13η ομάδα σε μία ομάδα που θα μπορεί να εκπληρώνει τις απαιτήσεις συμμετοχής στην Volley League. Θέλουμε επιτέλους να βρούμε ρυθμούς στις σχέσεις μας με την ΕΟΠΕ και θέλουμε την ΕΟΠΕ κοντά μας».

 

Ο πρόεδρος της ΕΣΑΠ αναφέρθηκε στα δύο μεγάλα ζητήματα της αύξησης των παραβόλων και της αμοιβής των διαιτητών που σε συνδυασμό με την κρατική επιχορήγηση της σεζόν 2010-11 που δεν εκταμιεύτηκε ποτέ και επιβάρυνε τα 12 ΤΑΑ με 1,2 εκ. Ευρώ: «Υπάρχει το Φ.Ε.Κ. με την υπουργική απόφαση για τα 100.000€ ανά ΤΑΑ τη σεζόν 2010-11 που δεν πληρώθηκε ποτέ από το Υπουργείο Οικονομικών. Μιλάμε για 1,2 εκ. Ευρώ που έλειψαν από το πρωτάθλημα μας και είναι πάνω κάτω το συνολικο χρέος των ομάδων στους αθλητές σήμερα. Δεν ζητάμε δανεικά, δεν ζητάμε χατίρια. Ζητάμε να μας δοθούν αυτά που δικαιούμαστε. Σημειώστε επίσης πως η ΕΣΑΠ είναι ο μόνος φορέας του βόλεϊ που δεν έχει εισπράξει ούτε ένα Ευρώ κρατική επιχορήγηση ακόμα και για λειτουργικά έξοδα».

 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην αύξηση των παραβόλων που αποφάσισε μονομερώς η ΕΟΠΕ: «Υπάρχει το αγκάθι της αύξησης των παραβόλων των αθλητών από 50€ για κάθε αθλητή στα 500€. Η ΕΟΠΕ πήρε την απόφαση της αύξησης ερήμην της ΕΣΑΠ και των ΤΑΑ και τώρα μας καλεί να συζητήσουμε. Σήμερα το πρωί ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ Αχιλλέας Μαυρομάτης μου τηλεφώνησε και μου είπε πως τα 500€ είναι δυνατόν να μειωθούν σε 400€. Eίναι μια καλή κίνηση, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα. Σε μία περίοδο που τα πάντα κατέρρευσαν στη χώρα η ΕΟΠΕ μας έκανε αύξηση από 50€ στα 400€. Zήτησα από τον κύριο Μαυρομάτη να ανασταλεί το μέτρο αλλά μου απέρριψε αυτή την πρόταση. Πιστεύουμε στο διάλογο και πιστεύουμε πως το τέλος θα βρεθεί μια καλύτερη λύση. Εάν δεν βρεθεί θα θεωρήσουμε αυτά τα χρήματα ως χορηγία της ΕΣΑΠ στις Εθνικές ομάδες αφού όπως ξέρετε η ΕΣΑΠ όποτε της ζητήθηκε βοήθησε την ΕΟΠΕ στα θέματα των Εθνικών ομάδων. Επιπλέον είναι υποχρεωτικό και το παράβολο των 100€ προς τον ΠΑΣΑΠ για κάθε αθλητή. Όλα αυτά έχουν επιβαρύνει τα σωματεία».

 

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις που υπάρχουν με τους διαιτητές για τις αμοιβές τους ο Ταρνατόρος μίλησε με νούμερα: «Κατ΄ αρχήν θεωρώ πως στο ελληνικό βόλεϊ έχουμε άριστους διαιτητές, καταρτισμένους και ικανούς και ποτέ δεν είχαμε τα άσχημα φαινόμενα που έχουμε δει σε άλλα αθλήματα. Όταν η ΕΣΑΠ εισέπραττε 1,8 εκ. Ευρώ από τον ΟΠΑΠ έδινε πολύ καλές αμοιβές στους διαιτητές. Τώρα που η αγελάδα στέρεψε και βγάζει γάλα σταγόνα σταγόνα, ζητήσαμε από τους διαιτητές να κάνουν μείωση περίπου στο 20%. Προτείναμε μάλιστα και τριετή συμφωνία με αυτές τις αμοιβές αλλά την απέρριψαν. Μας ζήτησαν να πληρώνονται απ΄ευθείας από τα σωματεία αλλά 500€ μετρητά για κάθε αγώνα δεν υπάρχουν από τα σωματεία. Κάθε αγώνας έχει κόστος διαιτησίας 500€. Κάθε διαιτητής εισπράττει 180€, οι μετακινήσεις πληρώνονται και οι διαμονές είναι εξασφαλισμένες με τις καλύτερες συνθήκες. Ζητάμε να κατέβουν στα 150€ για κάθε διαιτητή. Οταν η ημερήσια αποζημίωση στο Τσάμπιονς Λιγκ είναι 85€ και όταν οι ίδιοι διαιτητές σφυρίζουν την επομένη ημέρα αγώνες με 45€ στα πρωταθλήματα της ΕΟΠΕ πρέπει να κάνουμε τις συγκρίσεις μας. Η ΕΣΑΠ πρέπει να εξοικονομήσει 15.000€ από τη διαιτησία αλλιώς θα έχουμε πρόβλημα. Δεν κόβουμε μόνο από τους διαιτητές. Εχουμε μειώσει τα πάντα, από τις αμοιβές των συνεργατών και των τεσσάρων υπαλλήλων μας. Ζητάμε από τους διαιτητές να κατανοήσουν τη δύσκολη κατάσταση που βρίσκονται τα σωματεία, να μην είναι αδιάλλακτοι. Κατανοούμε πως έχουν κάνει πολλές μειώσεις και πολλές παραχωρήσεις συνολικά τα τελευταία χρόνια αλλά πρέπει να μας βοηθήσουν να επιβιώσουμε. Αύριο έχουμε μαζί τους μία ακόμα συνάντηση κι ελπίζω να πρυτανεύσει η λογική».

 

Ο Παντελής Ταρνατόρος αναφέρθηκε στο θέμα των ελέγχων αντιντόπινγκ και στο χρέος της ΕΣΑΠ προς τους αιματολήπτες: «Το πρόβλημα δημιουργήθηκε από τη στιγμή που σταμάτησε η Πολιτεία να βοηθάει στα έξοδα των ελέγχων αντιντόπινγκ. Εχουμε έρθει σε συμφωνία με τους δειγματολήπτες και ξεκινάει η σταδιακά αποπληρωμή του χρέους. Θα έχουμε ελέγχους στο πρωτάθλημα αλλά όχι σε κάθε αγώνα γιατί το κόστος ανά αγώνα είναι 800 Ευρώ. Ο κύριος Κοντονής πρόσφατα έκανε αναφορά στο χρέος της ΕΣΑΠ στο ΕΣΚΑΝ αλλά δε γνώριζε πως έχει γίνει διακανονισμός. Στείλαμε επιστολή στον υφυπουργό αθλητισμού και τον κρατάμε ενήμερο».

 

Σε ερώτηση σχετικά με την ανανέωση της συμφωνίας με τη NOVA ο πρόεδρος της ΕΣΑΠ είπε: «Έχουμε ακόμα ένα χρόνο συμβόλαιο. H ΝΟVA μας είχε ζητήσει αρχικά 10 ομάδες κι εμείς ζητήσαμε περισσότερα ανταλλάγματα. Αν με ρωτάτε αν ήταν λάθος που δεν δεχτήκαμε την αρχική πρόταση της NOVA για ανανέωση εκ των πραγμάτων και με τα όσα ακολούθησαν στη χώρα και στην αγορά γενικότερα σας λέω με ειλικρίνεια πως δεν κάναμε το σωστό. Ωστόσο με τη NOVA έχουμε άριστες σχέσεις, έχουμε οικοδομήσει άριστη συνεργασία, είναι βασικός μας συνεργάτης, υποστηρικτής και χορηγός και είμαστε βέβαιοι πως θα κλείσουμε την καλύτερη δυνατή συμφωνία και για τις δύο πλευρές. Εμάς μας ικανοποιεί που η NOVA θέλει ως προϊόν το πρωτάθλημα μας».

 

Για τον ΟΠΑΠ και την είσοδο των αγώνων στο «Πάμε Στοίχημα» που συνδέονται με τις Ανώνυμες Εταιρείες είπε: «Ο ΟΠΑΠ μας ενέκρινε χορηγία 600.000€ μαζί με το Φ.Π.Α. Αυτό σημαίνει πως εάν αφαιρέσουμε τις 130.000€ της διαιτησίας και τα λειτουργικά μένει για κάθε σωματείο περίπου 40.000€. Μας ικανοποίησε που ο ΟΠΑΠ μας είπε πως εμπορικά αξίζουμε αυτή τη χορηγία. Θα παλέψουμε να τη μεγαλώσουμε. Παλεύουμε να βρούμε κι άλλους χορηγούς αλλά οι συγκυρίες δεν βοηθάνε. Για να μπουν οι αγώνες στο “Πάμε Στοίχημα” πρέπει να γίνουμε Ανώνυμες Εταιρείες. Δε μας φοβίζει η δημιουργία των Ανωνύμων Εταιριών, αντίθετα θα λύσει και πολλά προβλήματα».

 

Kλείνοντας ο Ταρνατόρος ευχήθηκε καλή αγωνιστική σεζόν και υποσχέθηκε να κάνει άμεσα συνάντηση με τους ρεπόρτερ του βόλεϊ για να ακούσει προτάσεις και προβληματισμούς, ενώ δεσμεύτηκε στο νέο Δ.Σ. να συζητήσει θέματα υπηρεσιών Τύπου από τα Τ.Α.Α.

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Στη φωτογραφία ο πρόεδρος της ΕΣΑΠ Παντελής Ταρνατόρος (δεξιά) μαζί με τον Γ.Γ. της ΕΣΑΠ Θεόδωρο Δεληγιαννάκη και το νομικό σύμβουλο Χρήστο Ηλιάδη.

Βρίσκεστε εδώ: News Ε.Σ.Α.Π. Ταρνατόρος: «Δεν ζητάμε χατίρια, ζητάμε συνεργάτες για ένα καλύτερο βόλεϊ»
ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ MVP
ERT    
ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ
  blue star ANEK LINES LOGOTYPO LOW RES RGB geniussports logo  
ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
  ELDICO

 brand

dataproject