Print this page
28-05-2013

Αναβάθμιση υποδομών και ανάπτυξη «απαίτησαν» οι προπονητές

Rate this item
(1 Vote)

 Όπως στην Αθήνα έτσι και στη Θεσσαλονίκη οι προπονητές των επαγγελματικών ομάδων στη συνάντηση τους με τον πρόεδρο της ΕΣΑΠ Παντελή Ταρνατόρο κατέθεσαν πολύτιμες ιδέες και χρήσιμες προτάσεις για οργανωτικά θέματα του πρωταθλήματος, επιμόρφωσης των προπονητών, της ανάπτυξης του ανδρικού ελληνικού βόλεϊ, αλλαγών στο σύστημα διεξαγωγής του πρωταθλήματος και συζήτησαν το θέμα της κλειστής Λίγκας, της βελτίωση των παροχών υπηρεσιών της ΕΣΑΠ προς τους προπονητές, τις σχέσεις ΤΑΑ - προπονητών και αθλητών, ενώ κατατατέθηκαν προβληματισμοί για την πρόταση της «κλειστής» Λιγκας και για άλλα θέματα που αφορούν το ελληνικό βόλεϊ.

Η συνάντηση μεταξύ του προέδρου της ΕΣΑΠ Παντελή Ταρνατόρου με τους προπονητές των ομάδων που έχουν επαγγελματικές ομάδες βόλεϊ και γεωγραφικά ανήκουν στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα έγινε στην αίθουσα «Η. Ζυγούρης» του Αλεξανδρείου Μελάθρου Θεσσαλονίκης και είχε διάρκεια 3 ώρες. Έδωσαν το παρόν ο Γιάννης Μέλκας, ο Βαγγέλης Κουτσονίκας, ο Θανάσης Στράντζαλης και ο πρόεδρος του ΣΕΠΠΕ Κώστας Χαριτωνίδης. Ήταν σε συνέχεια της επικοινωνίας της ΕΣΑΠ με τους προπονητές οι οποίοι κατέθεσαν πολύτιμες ιδέες και προτάσεις του για την ανάπτυξη και την πρόοδο του επαγγελματικού βόλεϊ.
 
Ο πρόεδρος του ΣΕΠΠΕ Κώστας Χαριτωνίδης ενημέρωσε τους προπονητές και την διοργανώτρια αρχή του επαγγελματικού πρωταθλήματος για τα επιμορφωτικά σεμινάρια που θα λάβουν χώρα μέσα στο καλοκαίρι, όπου και ο σύνδεσμος προπονητών έχει προσκαλέσει κορυφαίους προπονητές από το εξωτερικό.
 
Ο πρόεδρος της ΕΣΑΠ Παντελής Ταρνατόρος ενημέρωσε τους προπονητές για την άφιξη του Πολωνού προπονητή Βλέντισλαβ Ζάσα στην Ελλάδα, αλλά και τα σχέδια της Ένωσης για την ανάπτυξη, την πρόοδο και την καλύτερη οργάνωση του επαγγελματικού βόλεϊ. Η συζήτηση κύλησε σε πολύ καλό κλίμα με τον πρόεδρο της ΕΣΑΠ να ζητά από τους προπονητές να εκφράσουν ανοιχτά και με ειλικρίνεια τις εντυπώσεις τους και τους προβληματισμούς τους για τα όσα έγιναν την αγωνιστική σεζόν που ολοκληρώθηκε αλλά και τις προτάσεις τους για μέλλον το παρόν του αθλήματος μέσα από τα δικά τους έμπειρα μάτια.
 
«Θέλουμε να επενδύσουμε στον προπονητή»
 
Ο Παντελής Ταρνατόρος απευθυνόμενος στους προπονητές είπε: «Πρόκειται για μια σειρά συναντήσεων που κάνουμε ως ΕΣΑΠ τα τελευταία χρόνια ειδικά μετά και την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος για να ακούμε τις απόψεις σας. Εσείς είστε οι «επιστήμονες» του αθλήματος και από εσάς περιμένουμε ιδέες για να γίνουμε καλύτεροι. Σαν Λίγκα έχουμε κάνει πολλά βήματα προόδου αλλά μπορούμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα πράγματα σε όλους τους τομείς για το άθλημα που αγαπάμε. Στόχος της ΕΣΑΠ είναι να επενδύσει στους προπονητές. Σίγουρα υπάρχει μια δυσλειτουργία γιατί στην Ελλάδα η επιλογή των προπονητών σε αντίθεση με τις προηγμένες χώρες γίνεται από τους παράγοντες, αλλά μέσα από τα συμβούλια προσπαθούμε να συμβουλέψουμε και να πείσουμε τους εκπροσώπους των σωματείων να επιλέγουν με σωστά κριτήρια τους προπονητές. Θέλουμε καλούς προπονητές οι οποίοι θα γίνουν ακόμα καλύτεροι στη συνέχεια. Η ΕΣΑΠ βρίσκεται στο πλευρό σας και θα προσπαθήσουμε και μέσα από τον προϋπολογισμό για την επόμενη χρονιά να βοηθήσουμε στο κομμάτι της επιμόρφωσης».
 
«Συνεργασία με ΕΟΠΕ και ΣΕΠΠΕ»
 
Η συντριπτική πλειοψηφία των προπονητών ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη, επισήμανε ο Παντελής Ταρνατόρος: «Στο τελευταίο δ.σ της Ένωσης αποφασίσαμε ότι έστω και υποβοηθητικά στην ΕΟΠΕ θα πρέπει να έχουμε άποψη για όλα τα θέματα που αφορούν το ανδρικό βόλεϊ. Οι προτάσεις της ΕΣΑΠ θα σταλούν και στο ΣΕΠΠΕ και στην ΕΟΠΕ. Είμαστε διατεθειμένοι να πάρουμε πρωτοβουλίες είτε στους συλλόγους που συμμετέχουν στην Α1 είτε στις περιφέρειες που εδρεύουν οι ομάδες αυτές. Δυστυχώς εάν δεν κάνουμε κάτι σε μια δεκαετία θα έχουμε γήρανση. Δεν υπάρχουν υποδομές. Για αυτό το λόγο η ΕΣΑΠ φέρνει την Τετάρτη στην Ελλάδα τον Πολωνό προπονητή Βίετσλαβ Σάζα που θεωρείται από τους καλύτερους στις υποδομές. Ο Πολωνός τεχνικός θα μείνει δύο μέρες στο Αιγίνιο και μπορείτε να συναντηθείτε μαζί του. Έρχεται προσκεκλημένος της ΕΣΑΠ και ένα κρίνουμε ότι μπορεί να μας βοηθήσει και συμφωνεί και η ΕΟΠΕ θα του κάνουμε ένα τριετές συμβόλαιο από τους προϋπολογισμούς της ΕΣΑΠ και θα τον κάνουμε δώρο στην ΕΟΠΕ.Τέλος άπαντες συμφώνησα πως με δεδομένη την οικονομική κατάσταση της χώρας μας ο αθλητισμός μπορεί να αποτελέσει διέξοδο βιοπορισμού».
 
Οι προτάσεις των προπονητών
 
Στη συνέχεια οι προπονητές έκαναν προς την ΕΣΑΠ τις ακόλουθες προτάσεις:
 
-Υποχρεωτικά να συμμετέχουν στις ομάδες της Α1 Ανδρών 1-2 αθλητές κάτω των 18 ετών.
 
-Πρωτάθλημα νέων.
 
-Δημιουργία δεύτερων ομάδων από τα σωματεία - στα πρότυπα του ποδοσφαίρου- όπου έχουμε πρωτάθλημα Κ-20 και Κ-17 και κανονική διεξαγωγή πρωταθλήματος.
 
-Δημιουργία υποδομών σε όλα τα σωματεία.
 
-Δημιουργία αθλητικών σχολείων που θα ασχολούνται εμπεριστατωμένα με το βόλεϊ έτσι ώστε οι μαθητές να μην εγκαταλείπουν το άθλημα λόγω σπουδών.
 
-Να αναβαθμιστεί η Α2 Ανδρών και να δοθούν κίνητρα για την συμμετοχή νέων παικτών στο πρωτάθλημα της Volleyleague.
 
-Χαρτογράφηση των προπονητών του βόλει που παράλληλα είναι γυμναστές σε σχολεία. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας να γίνει απόσπαση τους στην Ομοσπονδία και να πηγαίνουν σε κοντινούς νομούς για την εύρεση νέων αθλητών.
 
-Να μπει το βόλεϊ στα σχολεία
 
H επιμόρφωση προπονητών
 
Το δεύτερο θέμα της συζήτησης είχε να κάνει με την επιμόρφωση των προπονητών με την ΕΣΑΠ να υπόσχεται ότι θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της έτσι οι προπονητές να εξελίσσονται και τον πρόεδρο του ΣΕΠΠΕ να προαναγγέλλει ειδικά σεμινάρια με κορυφαίους προπονητές όπως τον Σιλβάνο Πράντι τον Φιλίπ Μπλέιν, Μαουρίτσιο Μορέτι.«Βγήκε ένα παράπονο από τους προπονητές στην προηγούμενη συνάντηση ότι τα σεμινάρια του ΣΕΠΠΕ δεν είναι εξειδικευμένα και αφορούν κυρίως τις υποδομές και την ανάπτυξη. Σήμερα με πρόλαβε ο κ.Χαριτωνίδης γιατί ήδη κανονίστηκαν ειδικά σεμινάρια πιο εξειδικευμένα. Και εμείς ως ΕΣΑΠ θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε σε αυτό το κομμάτι γιατί μόνο με καλούς προπονητές βγαίνουν καλοί αθλητές», είπε ο Παντελής Ταρνατόρος.
 
Διαιτησία και το video referee
 
Ο πρόεδρος της ΕΣΑΠ ζήτησε από τους προπονητές να στηρίξουν τους διαιτητές γιατί φέτος θα υπάρχουν πολλοί νέοι διαιτητές στη λίστα. Άπαντες ωστόσο συμφώνησαν πως το video referee που θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά στους τηλεοπτικούς αγώνες είναι καλύτερο εκτός από τους τελικούς να γίνεται σε όλα τα τηλεοπτικά παιχνίδια.
 
- Το 70% φέτος θα είναι καινούριοι διαιτητές και χρειάζονται σεβασμό και στήριξη.-Συνάντηση των προπονητών με τους διαιτητές για θέματα που αφορούν τους κανονισμούς.- Αξιολόγηση διαιτησίας και επιλογή των διαιτητών που θα παίζουν σε δύσκολες έδρες όπου θα υπάρχει πίεση
 
-Προετοιμασμένη η ΚΕΔ για να αντιμετωπίσει δύσκολες έδρες.
 
-Η σχέση διαιτητών -παρατηρητών-
 
Οι κομισάριοι να περάσουν από εξετάσεις-Σκέψη για επιλογή κομισάριων που να μην έχουν διπλώματα διαιτησίας αλλά να προέρχονται από το χώρο το βόλεϊ.
 
-Διευκρινήσεις με την ΚΕΔ για την δωρεάν παρουσία των διαιτητών στα φιλικά προετοιμασίας των ομάδων.
 
Σύστημα διεξαγωγής του πρωταθλήματος
 
- Έγκαιρος αγωνιστικός προγραμματισμός του πρωταθλήματος και περιορισμός στο ελάχιστο των αιτημάτων για αναβολές αγώνων.
 
-Σε συνεργασία με τη NOVA να γνωρίζουν οι προπονητές το ακριβές πρόγραμμα των αγώνων.
 
-Συμμετοχή και της 12ης ομάδας στα πλέι άουτ για να υπάρχει αξιοπιστία και βαθμολογικό ενδιαφέρον.
 
-Πρόταση για τη διεξαγωγή πλέι οφ για τις θέσεις 1-8, 2-7 κτλ με την ομάδα που προηγείται στη βαθμολογία εκτός από το πλεονέκτημα της έδρας να ξεκινάει με προβάδισμα μιας νίκης.
 
-Να συμπεριληφθεί στην προκήρυξη του πρωταθλήματος η υποχρέωση των ομάδων να δίνουν προπονήσεις σε λογικές ώρες στις αντίπαλες ομάδες πριν τα παιχνίδια.
 
-Πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος θα υπάρξει συνάντηση προπονητών -διαιτητών η οποία θα κορυφωθεί με την κλήρωση του πρωταθλήματος
 
-Να μην είναι συνεχόμενοι οι αγώνες στα πλέι οφ.
 
Η «κλειστή» Λίγκα
 
Σύμφωνοι στη δημιουργία «Κλειστής Λίγκας» εμφανίστηκαν οι προπονητές προτείνοντας να γίνουν κινήσεις οι οποίες δεν θα αποθαρρύνουν φέτος  τις ομάδες που θα συμμετέχουν, με τον πρόεδρο της ΕΣΑΠ Παντελή Ταρνατόρο να εξηγεί τη λογική της κλειστής λίγκας σύμφωνα με τα ιταλικά πρότυπα.
 
Ο πρόεδρος της ΕΣΑΠ είπε για το θέμα: «Στο οικονομικό κομμάτι έχουμε βελτιωθεί πάρα πολύ. Ουσιαστικά αυτή τη στιγμή είναι τρία σωματεία που είναι προβληματικά και ένα στο όριο. Η ΕΟΠΕ μας ζήτησε να στείλουμε την επικύρωση της βαθμολογίας προκειμένου και αυτή να προχωρήσει στην επικυρώσει τη βαθμολογία στην Α2. Μαζί με την επικύρωση θα στείλουμε και τις προτάσεις για τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι ομάδες που συμμετέχουν στην Α1 κατηγορία πέρα από το αγωνιστικό. Εάν κάποιες ομάδες έχουν οικονομικές εκκρεμότητες δεν μπορούν να παίξουν στην Α1. Σύμφωνα με το καταστατικό της ΕΣΑΠ δικαίωμα συμμετοχή στο πρωτάθλημα έχουν οι ομάδες που καλύπτουν τις προϋποθέσεις. Η λογική της κλειστής λίγκας δεν είναι κλείνουμε 12 ομάδες και δεν επιτρέπουμε σε καμία άλλη ομάδα να μπει. Στην Ιταλία το μοντέλο αυτό ακολουθήθηκε γιατί ήθελαν να μειώσουν τα κασέ των παικτών. Το καταφέρανε μειώσανε τις αμοιβές των αθλητών αλλά παράλληλα τα σωματεία κατέθεταν οικονομικές εγγυήσεις για το μπάτζετ τους και παράλληλα υπήρχε ένας όρος όπου οι ομάδες υποχρεούνταν να έχουν στη σύνθεση τους 6 παίκτες που θα είχαν παίξει το μισό του πρωταθλήματος για να εξασφαλίσουν την ποιότητα και το επίπεδο. Δεν είναι λοιπόν  κλειστή λίγκα, αλλά  ανοιχτή απλά το κριτήριο δεν είναι το αγωνιστικό αλλά τεχνοκρατικό. Η κλειστή Λίγκα φέτος δεν μπορεί να γίνει. Αλλά θα την δουλέψουμε μέχρι τα Χριστούγεννα  για να γίνει από  τη νέα χρονιά. Θα δώσουμε προτεραιότητα και στις περιφέρειες εάν υπάρχουν τα κριτήρια και οι εγγυήσεις. Εξάλλου το μέλλον του βολεϊ είναι στην περιφέρεια. Δεν είναι τυχαίο ότι τα πιο γεμάτα γήπεδα φέτος ήταν αυτά του Εθνκού Αλεξανδρούπολης και της Νίκης Αιγινίου».
 
Οι προπονητές εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους για την κατάσταση που βιώνουν τόσο οι ίδιοι όσοι και οι αθλητές από την ασυνέπεια αρκετών σωματείων στο οικονομικό κομμάτι ζητώντας από την ΕΣΑΠ λύσεις ώστε να υπάρξει καλύτερη συνέπεια στις πληρωμές.
 
Προτάσεις για δραστηριότητες μετά το πρωτάθλημα
 
-Συζητήθηκε εκτενώς η πρόταση που κατέθεσε ο προπονητής της Παναχαικής κ.Άρης Αγγελόπουλος για τη διοργάνωση του πρωταθλήματος πόλεων μετά και τη λήξη της αγωνιστικής περιόδου.
 
-Επίσης προτάθηκε σε συγκεκριμένα γήπεδα με το τέλος της σεζόν να γίνονται προπονήσεις από κάποιους προπονητές συγκεκριμένες ώρες ώστε οι αθλητές να κάνουν συντήρηση και να συνεχίσουν να ασκούνται
 
-Δημιουργία CAMP και διεξαγωγή τουρνουά με το τέλος της αγωνιστικής περιόδου- Συμμετοχή των ομάδων στο τουρνουά μπιτς βολέι που θα διοργανώσει η ΕΣΑΠ το τριήμερο στις 23 Ιουνίου
 
Η εμφάνιση των προπονητών στους αγώνες
 
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Sports Value η εμφάνιση των προπονητών στα παιχνίδια ανέβασε σημαντικά την αξία του προϊόντος καθώς και οι προπονητές αποτελούν μέλη του θεάματος όπως είναι το βόλει.
 
-Σωστή ενδυμασία και κινήσεις από την ΕΣΑΠ ώστε να βρεθεί εταιρία που θα ντύσει ομοιόμορφα τους προπονητές-Οι προπονητές να μην πυροδοτούν το κλίμα με δηλώσεις , χειρονομίες κατά των διαιτητών , μεταξύ τους κτλ
 
«Συνεργασία και καλύτερες συνθήκες εργασίας»
 
Xαριτωνίδης: «Ο προπονητής είναι και μαθητής»
 
ΦΩΤΟ: Από αριστερά ο Θανάσης Στράντζαλης, ο Παντελής Ταρνατόρος, ο Γιάννης Μέλκας, ο Βαγγέλης Κουτσονίκας και ο Κώστας Χαριτωνίδης. 
melkas.jpgxaritonidis.jpgesap-proponitsve.jpgstrantzalis.jpgkoutsonikas.jpg
 

AdmirorGallery 4.5.0, author/s Vasiljevski & Kekeljevic.