Print this page
21-03-2019

Χρήστος Ηλιάδης: «Πρόκληση για τα ΤΑΑ ο νέος αθλητικός νόμος»

Rate this item
(0 votes)
Ο νέος αθλητικός νόμος μπήκε ήδη στη ζωή των αθλητικών φορέων και οι νομικοί έχουν ήδη πιάσει δουλειά. Ειδικά όσοι είναι γνώστες του αθλητικού δικαίου έχουν και την εμπειρία να εντοπίσουν και τις μεγάλες αλλαγές.
Ενας από αυτούς είναι ο νομικός σύμβουλος της ΕΣΑΠ  από τον οποίο ζητήσαμε να μας καταγράψει μερικές από τις μεγάλες αλλαγές που επηρεάζουν και το βόλει:
 
«Οι αλλαγές είναι μεγάλες και ριζικές», σχολιάζει ο Χρήστος Ηλιάδης (στη φωτό αριστερά μαζί με τον πρόεδρο της ΕΣΑΠ Παντελή Ταρνατόρο) και ξεχωρίζει τις μεγάλες αλλαγές:

«Καταρχήν μία νέα, ανεξάρτητη και με διευρυμένες αρμοδιότητες Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού η οποία πλέον θα λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.

Ολες οι ομάδες όχι μόνον πρέπει, έγκαιρα πλέον, να αδειοδοτούνται έχοντας συγκεκριμένο προϋπολογισμό και πλάνο διαχείρισης, αλλά και οι προϋποθέσεις αδειοδότησης γίνονται ακόμα πιο αυστηρές, από ο,τι είναι σήμερα.

Σύμφωνα με το νέο αθλητικό νόμο, τα ΤΑΑ θα πρέπει να έχουν εξοφλήσει ή διακανονίσει όλες τις υποχρεώσεις τους σε αθλητές, προπονητές, αθλητικές εγκαταστάσεις κλπ, τουλάχιστον δυόμιση μήνες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να πληρώνουν και ένα ειδικό παράβολο προς την Επιτροπή για την αδειοδότησή τους, το ύψος του οποίου θα καθοριστεί με Υπουργική Απόφαση.

Η εποπτεία της ΕΕΑ  δεν θα σταματάει στην χορήγηση του πιστοποιητικού, αλλά θα είναι συνεχής καθώς το πιστοποιητικό συμμετοχής θα μπορεί οποτεδήποτε να ανακληθεί.

Το νομοσχέδιο καινοτομεί καθώς δίνει το δικαίωμα σε κάποια αθλητική ανώνυμη εταιρεία ή ΤΑΑ να μπορεί να παίζει (ακόμα και χωρίς πιστοποιητικό)  πληρώνοντας ταυτόχρονα ένα μεγάλο πρόστιμο προς την ΕΕΑ».

Ο Χρήστος Ηλιάδης αναφέρθηκε στις καίριες παρεμβάσεις που έκανε η ΕΣΑΠ για να αλλάξουν πολλά άρθρα του νομοσχεδίου που αρχικά ήταν κομμένα και ραμένα στα μεγέθη του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ:

«Η επιτυχία της ΕΣΑΠ και προσωπικά του προέδρου της Παντελή Ταρνατόρου, έγκειται ότι ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο με αλλεπάλληλα έγγραφα και επισκέψεις στον αρμόδιο Υφυπουργό κατάφερε να προσαρμόσει τις διατάξεις του νομοσχεδίου στα ρεαλιστικά δεδομένα του επαγγελματικού βόλεϊ. Πιο συγκεκριμένα η ΕΣΑΠ πέτυχε να μην ισχύσει (ειδικά για τα ΤΑΑ) η εγγυητική επιστολή των 30.000 ευρώ (ή του 5% επί του προυπολογισμού)  ως προυπόθεση της αδειοδότησής της κάθε ομάδας της volleyleague. κόμα σημαντικότερη ήταν η γενναία μείωση στο ένα πέμπτο (1/5) των ποσών που προβλέπει ο νέος  νόμος ως ποινή για τα ΤΑΑ που θα συμμετέχουν στο πρωτάθλημα χωρίς να αδειοδοτηθούν».

Καταλήγοντας, ο Χρήστος Ηλιάδης αναφέρει ότι παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μεγάλη επιτυχία να εξαιρεθεί η ΕΣΑΠ και τα ΤΑΑ από κάποιες προβληματικές διατάξεις η εφαρμογή των οποίων θα έβαζε ουσιαστικά τέλος στην αμειβόμενη πετοσφαίριση, «ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος» και εξηγεί πως παράλληλα είναι και μία ευκαιρία για να δημιουργηθεί πιο έντονη επαγγελματική συνείδηση στους παράγοντες των σωματείων:
 

«Τα ΤΑΑ οφείλουν να είναι ακόμα πιο τυπικά στις υποχρεώσεις τους και να βρούν οπωσδήποτε νέους οικονομικούς πόρους αναβαθμίζοντας το προϊόν τους. Εγχείρημα δύσκολο, αλλά όχι αδύνατο καθώς το ελληνικό βόλει έχει αποδείξει πώς  ξέρει να αντεπεξέρχεται στις δυσκολίες, ήδη δε εδώ και δύο, τουλάχιστον, χρόνια, έχει μπεί σταθερά σε τροχιά  ανάπτυξης και επιτυχιών. Το μεγάλο στοίχημα είναι στη νέα γενιά παραγόντων που θα πρέπει να αποκτήσουν γνώσεις αλλά και εμπειρία από τα νέα δεδομένα και εφόσον μπορέσουν να ανταπέξέλθουν να ανεβάσουν το επαγγελματικό βόλεϊ ακόμα πιο ψηλά».