Print this page
12-04-2020

Παντελής Ταρνατόρος: Οι σκέψεις μας για να ολοκληρωθεί αγωνιστικά η σεζόν

Rate this item
(1 Vote)

Tην πρώτη διαδιδυκτιακή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο ελληνικό βόλεϊ αλλά και στον ελληνικό αθλητισμού από πρόεδρο επίσημου αθλητικού φορέα πραγματοποίησε με επiτυχία η Ε.Σ.Α.Π.

Ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.Π. και διοργανώτριας του πρωταθλήματος Volley League Παντελής Ταρνατόρος για 100 λεπτά απάντησε στις ερωτήσεις τεσσάρων δημοσιογράφων που ήταν σε on line σύνδεση αλλά και δεκάδων άλλων που έστειλαν γραπτώς τις ερωτήσεις τους.

Ο πρόεδρος της ΕΣΑΠ απάντησε για όλους και για όλα στα δυνατά... σερβίς από τους δημοσιογράφους Στέφανο Λεμονίδη, Δημήτρη Τυχάλα και Φώτη Καρακούση. Τη συζήτηση συντόνησε ο Κώστας Ασημακόπουλος ο οποίος μετέφερε και τις ερωτήσεις όλων των εκπροσώπων του Τύπου. Η συνέντευξη έγινε με την τεχνική επιμέλεια του διευθυντή του αγωνιστικού τμήματος της Ε.Σ.Α.Π. Γιώργου Κερκινέ.

Η Ε.Σ.Α.Π. ευχαριστεί τους επροσώπους του Τύπου για τον χρόνο που αφιέρωσαν και για την προσπάθεια τους να αναδειχτούν οι αγωνίες και τα προβλήματα του επαγγελματικού βόλεϊ και δεσμεύεται να καθιερώσει τις διαδικτυακές συνεντεύξεις Τύπου με όσους δημοσιογράφους επιθυμούν να λάβουν μέρος. Η Ε.Σ.Α.Π. ευχαριστεί κυρίως τους χιλιάδες φίλους του βόλεϊ που παρακολούθησαν με αγωνία τα όσα ελέχθησαν και υπόσχεται να διευρύνει την επικοινωνία και την ενημέρωση για τα θέματα του επαγγελματικού βόλεϊ.

Παρακολουθείστε όλη την συνέντευξη και διαβάστε τα κυριότερα σημεία:

 

Η αρχική τοποθέτηση του Παντελή Ταρνατόρου:

«Η φετινή χρονιά ξεκίνησε με δυσκολίες και είχαμε ένα μακρύ καλοκαίρι. Υπήρχε πρόβλημα με τις αδειοδοτήσεις των σωματείων αλλά έστω και την τελευταία στιγμή μπήκαν στο γήπεδο 10 ομάδες, οι οποίες ξεκίνησαν το πρωτάθλημα και το Λιγκ Καπ Νίκος Σαμαράς. Ενώ ξεκινήσαμε νωθρά, σιγά σιγά όσο προχωρούσε η σεζόν, δημιουργήθηκαν συνθήκες καλού ανταγωνισμού, ιδιαίτερα με τους πρωτοπόρους και υπήρχαν πολλές ανατροπές. Στο Λιγκ Καπ αν και το αμφισβητούσαν αρκετοί, έγιναν πολύ ωραίοι αγώνες τους οποίους έδειξε η τηλεόραση και είχε πολύ υψηλή τηλεθέαση. Δυστυχώς αρχές Μαρτίου ξεκίνησε η ιστορία με τον κορονοϊό με τις κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις και την αναστολώ των πρωταθλημάτων. Παρακολουθούσαμε το θέμα από την αρχή και κάναμε τις εξής κινήσεις. Περιμέναμε αρχικά τι θα πει η Κυβέρνηση για τους αγωνιστικούς χώρους και στο Δ.Σ. που πραγματοποίησε η Ε.Σ.Α.Π. αποφασίσαμε την αναστολή, αρχικά μέχρι αρχές Απριλίου. Εκ του αποτελέσματος δικαιωθήκαμε γιατί την επομένη του Δ.Σ. η Κυβέρνηση έκλεισε όλα τα γήπεδα. Με πρωτοβουλία μου επικοινώνησα με τους προέδρους της Super League και Basket League και στείλαμε μία κοινή επιστολή στον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη που έλεγε ότι πρέπει να κάτσουμε όλοι μαζί να συζητήσουμε τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Έγινε η τηλεδιάσκεψη σε πολύ καλό κλίμα και συζητήσαμε όλα τα κοινά προβλήματα που έχουμε τα τρία αθλήματα.

 

Η Ε.Σ.Α.Π. είναι η μοναδική λίγκα από τις 6 επαγγελματικές της Ευρώπης που δεν έχει πάρει οριστική απόφαση για το φετινό πρωτάθλημα. Ποιες είναι οι σκέψεις σας;

 

«Κάθε χώρα είναι και μία διαφορετική ιστορία και το χρησιμοποιούμε συνεχώς ως δικαιολογία τι έκαναν οι άλλοι. Στο Βέλγιο και στη Γερμανία που αποφάσισαν πρώτοι την οριστική διακοπή, το έκαναν διότι οι αντίστοιχες Κυβερνήσεις τους επέβαλαν την διακοπή και θα τους χρηματοδοτήσουν το 70% των συμβολαίων των αθλητών για τους τρεις μήνες καραντίνας. Στη Γαλλία υπήρχε διχογνωμία μεταξύ σωματείων και της λίγκας, η οποία λίγκα δεν απαρτίζεται από μέλη σωματείων αλλά υπάρχουν και εραιτοί παράγοντες. Η μεν λίγκα έλεγε ότι πρέπει να σταματήσουν και τα δε σωματεία έλεγαν ότι πρέπει να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα. Σε συνεννόηση με την γαλλική ομοσπονδία διακόπηκε οριστικά το πρωτάθλημα και η γαλλική Κυβέρνηση θα καλύψει το 60% των συμβολαίων. Στην Ιταλία παρότι η κατάσταση έχει ξεφύγει με πολλούς θανάτους, θα προσπαθήσουν να βρουν ένα σύστημα πλέι οφ για να τελειώσει το πρωτάθλημα. Στην Ιταλία έχουν μεγάλο πρόβλημα με τις χορηγίες, την τηλεόραση που είναι κρατική και θα χάσουν πάνω από 15 εκατομμύρια ευρώ. Βλέποντας το οικονομικό αδιέξοδο που είχαν έπρεπε να κοιτάξουν πως θα τελειώσει το πρωτάθλημα. Πριν τρεις μέρες όμως η ιταλική ομοσπονδία, χωρίς να ενημερώσει την ιταλική λίγκα κατάργησαν τα πλέι οφ. Ο πρόεδρος της ιταλικής λίγκα κατέθεσε την παραίτησή του, όμως δεν έγινε δεκτή. Το βράδυ του Σαββάτου ο Ιταλός υπουργός αθλητισμού είπε πως από 4 Μαΐου θα ανοίξουν σιγά σιγά τα μέτρα της καραντίνας και έτσι όλες οι ομάδες με επιστολή που έστειλαν στην ιταλική ομοσπονδία, ζήτησαν να επανεξετάσουν την απόφαση της διακοπής, μήπως γίνει το πρωτάθλημα Ιούνιο και Ιούλιο. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει η ευρωπαϊκή και παγκόσμια ομοσπονδία να επεκτείνουν τα transfers των αθλητών πέραν της 15ης Μαΐου, γιατί αλλιώς κανένα πρωτάθλημα δεν μπορεί να συνεχιστεί.

 
Από πλευράς μας στείλαμε επιστολή στον πρόεδρο της Ε.Ο.ΠΕ. Γιώργο Καραμπέτσο που είχε ήδη κάνει τις απαραίτητες ενέργειες. Πλέον περιμένουμε να δούμε τι θα αποφασίσει η C.E.V. και η F.I.V.B. Αν επεκτείνουν τα transfers τότε θα μπορέσουμε να συζητήσουμε την συνέχιση του πρωταθλήματος.


Η Ε.Ρ.Τ. έχει παγώσει τις πληρωμές και μέχρι στιγμής έχουμε πάρει το 50%. Αν δεν πάρουμε το υπόλοιπο εκ των πραγμάτων δεν μπορούμε να πληρώσουμε την διαιτησία και τα έξοδα της λίγκας. Από την αρχή που ξεκίνησε αυτή η κρίση, θέληση της Ε.Σ.Α.Π. είναι να τελειώσει το πρωτάθλημα αγωνιστικά. Ανάλογα με τις αποφάσεις της Κυβέρνησης θα αποφασίσουμε αν θα συνεχίσουμε ή όχι. Αυτή την στιγμή όμως θέλουμε να πάρει το πρωτάθλημα η ομάδα που θα το κερδίσει στο γήπεδο, έστω και με αλλαγή του συστήματος διεξαγωγής».

 
Ποιο είναι η καταληκτική ημερομηνία που υπάρχει στο πλάνο της Ε.Σ.Α.Π.:


«Στο τελευταίο Δ.Σ. αποφασίσαμε την αναστολή του πρωταθλήματος μέχρι 30 Απριλίου. Υπό την λογική ότι μέχρι τότε υπάρξουν δεδομένα τα οποία μας οδηγούν είτε στη συνέχιση είτε όχι, θα κάνουμε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο, θα καταγράψουμε τα δεδομένα και θα πάρουμε αποφάσεις. Αυτή την στιγμή δεν μπορούμε να πάρουμε καμία απόφαση για τον εξής λόγο. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε την προκήρυξη κατά την διάρκεια της σεζόν και αυτό μας δένει τα χέρια και πρέπει να κινούμαστε στο νομοθετικό πλαίσιο. Κανένας νόμος δεν μπορεί να αλλάξει την προκήρυξη. Ο υφυπουργός κ. Αυγενάκης είπε ότι θα κάνει νομοθετική παρέμβαση έτσι ώστε να μπορούν οι διοργανώτριες αρχές να αποφασίσουν τα του οίκου τους. Ο νομικός της Ε.Σ.Α.Π. κ. Ηλιάδης είναι στην ομάδα του υπουργείου που επεξεργάζονται αυτά τα θέματα και έχουν πληροφόρηση από πρώτο χέρι. Αφού βγει το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα δούμε τι γράφει και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας».


Για την επόμενη σεζόν και για τις αδειοδοτήσεις των ομάδων:


«Από φέτος είχαμε δύσκολο καλοκαίρι και πράγματι υπήρχαν ομάδες που οργανώθηκαν τελευταία στιγμή. Το ζητούμενο δεν είναι ποιος θα το διοργανώσει το πρωτάθλημα, η Ε.Σ.Α.Π. ή η Ε.Ο.ΠΕ.. Το ζητούμενο είναι να χαιρόμαστε το πρωτάθλημα με τις συνθήκες που μπορούμε να έχουμε. Υπήρχαν φέτος 4-5 ομάδες που εάν συνεχιζόταν το πρωτάθλημα θα το χαιρόμασταν με σπουδαίους αγώνες. Να βρούμε ασφαλιστικές δικλείδες για να έχουμε πληθώρα ομάδων που υπό προϋποθέσεις θα συγκροτήσουν το πρωτάθλημα. Κάναμε νομικές επιτροπές στο νομικό, στο αγωνιστικό και στο κομμάτι του μάρκετινγκ με σκοπό το επόμενο πρωτάθλημα για να βρούμε τις προϋποθέσεις που θα δημιουργήσουν ένα σωστό επαγγελματικό πρωτάθλημα. Ανακαλύψαμε όμως ότι υπάρχουν κάποια νομοθετικά και νομικά συμπλέγματα που δημιουργούν προβλήματα, όπως η Ε.Ε.Α.. όταν η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού αποφασίζει 24 ώρς πριν την πρεμιέρα ποια ομάδα έχει δικαίωμα να παίξει και ποια όχι, τότε τι δυνατότητα έχει η λίγκα; Είπαμε στον Υφυπουργό ότι οι αδειοδοτήσεις πρέπει να έχουν τελειώσει μέχρι τέλος Ιουλίου, έτσι αν δεν μπορεί η Χ ομάδα να βγούμε στην αγορά και να βρούμε ομάδες που πληρούν τις προϋποθέσεις. Η Α.Ε.Κ. πέρυσι είπε ότι φεύγει αλλά μέχρι και την τελευταία στιγμή δεν είχε στείλει έγγραφο ότι αποχωρεί. Αν την διώχναμε μόνοι μας θα μας ερχόταν αγωγή για διαφυγόντα κέρδη. Έχουμε ετοιμάσει τις προτάσεις μας και ήταν να κάνουμε αρχές Μαΐου Δ.Σ. για αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου και αντί η Ε.Ε.Α. να ξεκινάει από το ποδόσφαιρο, να ξεκινούσε από το βόλεϊ».

 
Ποιο είναι το πλάνο της Ε.Σ.Α.Π. εφόσον πρέπει να αποφασίσει αυτή για τη φετινή σεζόν;


«Για αρχή θα πρέπει η Κυβέρνηση να ανοίγει τους αγωνιστικούς χώρους και να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο και η παγκόσμια ομοσπονδία να επεκτείνει τα transfers. Το αγωνιστικό τμήμα της Ε.Σ.Α.Π. έχει πλάνα-προτάσεις με βάση τον χρονικό ορίζοντα και θα τεθούν στο Δ.Σ. και θα παρθεί απόφαση για πιο σύστημα μας βολεύει για να τελειώσουμε το πρωτάθλημα. Το σίγουρο είναι ότι θα υπάρχει συρρίκνωση. Η πρόταση που υπάρχει από όλα τις λίγκες προς τον υφυπουργό είναι εάν είναι δυνατόν να ξεκινήσουν προπονήσεις μόνο οι επαγγελματικές ομάδες για να τελειώσουν τα πρωταθλήματα στο γήπεδο. Δεν μπορώ να απαντήσω αν θα είναι Ιούνιο-Ιούλιο γιατί και οι ομάδες έχουν έξοδα, δεν μπορούν να κρατήσουν τόσο πολύ τους ξένους αθλητές. Θεωρώ πως τέλος Απριλίου κατά 90% θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και δεν θα μιλάμε υποθετικά αλλά ρεαλιστικά. Επίσης 99% θεωρώ ότι αν ξεκινήσουν πάλι οι αγώνες θα είναι χωρίς θεατές. Μην ξεχνάμε ότι και οι αθλητές μέσω του Π.Α.Σ.Α.Π. δήλωσαν ότι θέουν να παίξουν, αρκεί να προπονηθούν για ένα εύκολο διάστημα. Το ζήτημα είναι κιόλας να μην κατέβουν απλά ομάδα αλλά ανταγωνιστικές ομάδες».


Με οριστική διακοπή θα βγει πρωταθλητής;


«Τα σενάρια σε αυτή την περίπτωση είναι τρία. Το πρώτο είναι επικυρώνουμε την βαθμολογία και με βάσει αυτήν θα βγουν οι θέσεις για τα ευρωπαϊκά κύπελλα της σεζόν 2020-2021 και ο πρωταθλητής. Το δεύτερο είναι κατάταξη χωρίς πρωταθλητή και το τρίτο είναι να θεωρηθεί το πρωτάθλημα ως μη γενόμενο, αλλά εκεί όμως δεν θα μπορούν να δηλώσουν οι ομάδες να παίξουν στην Ευρώπη. Η δική μου άποψη είναι να επικυρωθεί η βαθμολογία με πρωταθλητή αλλά δεν είναι αυτό το ζητούμενο, αλλά τι θα πει το Δ.Σ. της Ε.Σ.Α.Π.. Ο Παναθηναϊκός και ο Π.Α.Ο.Κ. έχουν τοποθετηθεί με ανακοίνωσή τους. Αυτό που θέλω να τονίσω όμως είναι πως πρέπει να κρατήσουμε ένα επίπεδο, ανεξαρτήτως τελικής απόφασης. Να μην βγούμε λαβωμένοι από φέτος και από τώρα να κοιτάξουμε το μέλλον. Έχουμε προχωρήσουμε και με τον Π.Α.Σ.Α.Π. και συζητάμε για τις παλαιές οφειλές από τις ομάδες και να βρεθεί μία λύση, έτσι ώστε ορισμένες να απεγκλωβιστούν οικονομικά, ώστε να τους δοθεί η δυνατότητες να πληρώσουν σε περισσότερες δόσεις τις οφειλές και να μπορέσουν να παίξουν».
 

Για τις Ανώνυμες Εταιρείες στο Ελληνικό Βόλεϊ:


«Η απόφαση που πάρθηκε το 2016 ήταν ότι προχωράμε σε Ανώνυμες Εταιρείες. Ξεκίνησαν οι διαδικασίες αλλά η Κυβέρνηση μας είπε να περιμένουμε έναν χρόνο. Το επόμενο καλοκαίρι σε διοικητικό συμβούλιο άλλαξε άρδην η πλειοψηφία των σωματείων και δεν είχαν δυνατότητα να γίνουν Α.Ε.. Προσπάθησα να βρω μία μέση λύση γιατί ότι ξέρουμε ότι τα Τ.Α.Α. πρέπει να καταργηθούν. Προσπαθήσαμε να γίνουμε Ι.Κ.Ε., αλλά αν τα σωματεία αποφασίσουν να παραμείνουν Τ.Α.Α., τότε αυτό θα γίνει, αν πουν Ι.Κ.Ε. θα γίνουν Ι.Κ.Ε.. Όλοι είμαστε ίσιοι στην ψηφοφορία».


Για τον υποβιβασμό σε περίπτωση οριστικής διακοπής:


«Και εκεί τα σενάρια είναι τρία. Το πρώτο είναι ότι να πέσουν οι 2 τελευταίοι. Το δεύτερο είναι ότι παραμένουν και ανεβαίνουν κανονικά οι δύο ομάδες από την Α2, γινόμαστε 12 και αποφασίζουμε αν το 2020-2021 πέσουν 4, ανέβουν 2 και γίνουμε πάλι 10. Το τρίτο σενάριο είναι να δώσουμε 2 wild card αλλά θα μπορούν οι δύο τελευταίες ομάδες της βαθμολογίας, δηλαδή η Ελπίδα Αμπελοκήπων και ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης να συμμετέχουν στη διαδικασία. Προσωπικά επικοινώνησα με τα δύο σωματεία και τους ρώτησα αν θέλουν να μείνουν στην κατηγορία. Αν απαντήσουν θετικά, επειδή είναι δύσκολη η κατάσταση ίσως θα πρέπει για μία σεζόν να αυξήσουμε τις ομάδες και από την μεθεπόμενη να επιστρέψουμε στην κανονικότητα».
 

Για το μέλλον της Ε.Σ.Α.Π.:


«Επειδή η επόμενη σεζόν θα φάει σίγουρα τα απόνερα από φέτος, θα είναι μεταβατική σεζόν για να το οργανώσουμε για τα επόμενα χρόνια. Φέτος έγινε πολύ καλή δουλειά με τα live streaming. Κανείς δεν μπορεί να πει για το αύριο αυτή τη στιγμή. Δεν υπάρχει συζήτηση μεταξύ των μελών ότι πρέπει να διαλυθεί το πρωτάθλημα από την Ε.Σ.Α.Π. και να επιστρέψει στην Ε.Ο.ΠΕ.».


Για την συγκρότηση της Pre League από την Ε.Ο.ΠΕ:


«Η Ε.Σ.Α.Π. είναι θετική αρκεί να γίνει με προϋποθέσεις. Η λογική μας είναι ότι πρέπει να είναι ο προθάλαμος της Volley League. Υπάρχει μεγάλο οργανωτικό κενό από ομάδες Α1 με Α2. Εμείς χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία της Ε.Ο.ΠΕ. να την δημιουργήσει αλλά με σωστές προϋποθέσεις. Eίμαστε σε επαφή με τον πρόεδρο της Ε.Ο.ΠΕ. Γιώργο Καραμπέτσο».
 

Αν θα εκπροσωπεί τον Μίλωνα σε περίπτωση που ανέβει στη Volley League:

 
«Δεν είναι δική μου ομάδα ο Μίλωνας, έχω βοηθήσει χορηγικά. Εγώ είμαι εκπρόσωπος του Ολυμπιακού».
 

Για τα σχέδια του με το Λιγκ Καπ Νίκος Σαμαράς:

«Φέτος είναι από τα πιο πετυχημένα. Το ζητούμενο δεν είναι αν θα είναι επίσημο ή ανεπίσημο αλλά το αποτέλεσμα που βγάζει. Οι τελικοί Ολυμπιακού Παναθηναϊκού έγραψαν τεράστια νούμερα τηλεθέασης σε γεμάτα γήπεδα. Δεν ενδιαφέρει τον κόσμο αν είναι επίσημη διοργάνωση ή όχι. Εμείς θέλουμε περισσότερους αγώνες και να ξεκινάει το πρωτάθλημα νωρίτερα με αγώνες στο Λιγκ Καπ και να κορυφωθεί με ένα φάιναλ-4 ή με το ευρωπαϊκό σύστημα που έχουμε πλέον με τους διπλούς αγώνες. Η ουσία είναι να υπάρχουν ωραίοι αγώνες στην τηλεόραση που θα μας δώσουν εμπορική δύναμη».

Media