Print this page
30-03-2016

Πιάτσα: «Φυσικά και θέλω να μείνω στον Ολυμπιακό»

Rate this item
(0 votes)
Να παραμείνει στον Ολυμπιακό και την επόμενη σεζόν εξέφρασε την επιθυμία ο Ιταλός κόουτς Ρομπέρτο Πιάτσα στην παρουσία του στην εκπομπή «Στο Φιλέ» των καναλιών Novasports. Ο Πιάτσα μίλησε για όλα και για όλους και έκλεψε την παράσταση. Για τον Κοκκινάκη, τους διαιτητές, τον Σουλτανόπουλο, τον ΠΑΟΚ και το ελληνικό πρωτάθλημα. Διαβάστε αναλυτικά τις δηλώσεις του Ιταλού προπονητή...


Για τον Κοκκινάκη...

-Ύστερα από δύο λίτρα νερό μπορεί να τραγουδάει πολύ καλά...

Για την ανατροπή στο 21-24 του τρίτου σετ στον ημιτελικό με τον ΠΑΟΚ...

-Ήταν πολύ δύσκολη στιγμή. Είχαμε χάσει κάποιες μπάλες που δεν έπρεπε, και γι' αυτό το λόγο η κατάσταση έγινε δύσκολη. Στην συνέχεια ο Σουλτανόπουλος πήγε στο σερβίς, έκανε δύο καλά σερβίς και ο αντίπαλος έκανε δύο ανόητα, κατά την άποψη μου λάθη. Μετά παίξαμε πολύ καλά.

Για τον Π.Α.Ο.Κ...

-Για την ομάδα μου θα μιλήσω και όχι για τον αντίπαλο. Κάναμε παραπάνω από ένα ανόητα λάθη κυρίως στο δεύτερο σετ, αλλά μετά τα περιορίσαμε σε πολύ μεγάλο βαθμό. Νομίζω πως κλειδί του αγώνα ήταν τα λάθη. Αρχίσαμε να κάνουμε λάθη στο ξεκίνημα του αγώνα και σταματήσαμε να κάνουμε λάθη μετΆ το 22-20 του τρίτου σετ.

Γιατί ο Ολυμπιακός παίζει άσχημα κόντρα στον Π.Α.Ο.Κ. στα πρώτα σετ...

-Είναι δύο διαφορετικές περιπτώσεις. Στη Σύρο, αρχίσαμε να παίζουμε φυσιολογικά, το σκορ ήταν υπέρ μας 6-5 θυμάμαι στο πρώτο σετ, όταν ο Όγκουρτσακ είχε πρόβλημα στην πλάτη και φυσικά αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε σε αλλαγή. Σε εκείνο το σημείο η ομάδα δεν ήταν έτοιμη, όπως τώρα που είναι έτοιμη, δεν είχε συνηθίσει να παίζει με τον Κοκκινάκη πρώτο ακραίο και τον Τσουκ δεύτερο ή το αντίθετο. Στη Σύρο δεν ήμασταν έτοιμοι, δεν είχε δουλευτεί ο σχηματισμός. Στο δεύτερο σετ παίζαμε καλά στην Σύρο και νομίζω πως ο διαιτητής έκανε κάποια λάθη που άλλαξαν εντελώς το παιχνίδι. Είμαι ειλικρινής, κάποια λάθη του διαιτητή, έκριναν τον αγώνα, ένα πάτημα του Χιμένες, μια μπάλα του Έγκλεσκαλνς που ήταν μέσα και ο διαιτητής έδωσε έξω, μετά πήρα κόκκινη κάρτα, αλλά την προηγούμενη μέρα ο Καλμαζίδης είχε διαμαρτυρηθεί τρεις φορές και δεν έγινε τίποτα, ενώ στην δική μου περίπτωση κατευθείαν κόκκινη κάρτα, και εγώ πρέπει να το καταλάβω, συγνώμη...



Στην Γλυφάδα τώρα ήταν άλλη περίπτωση, ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι. Ξεκινήσαμε καλά το πρώτο σετ, όπως και ο Π.Α.Ο.Κ. άρχισε καλά. Στο 4-4 και αρχίσαμε τα ανόητα λάθη, όμως στο τέλος του σετ βρισκόμασταν κοντά. Στο δεύτερο σετ αρχίσαμε φυσιολογικά, ο αντίπαλος έπαιζε καλύτερα, κάναμε κάποιες αλλαγές, αρχίσαμε να βελτιωνόμαστε και να παίζουμε καλύτερα από τον Π.Α.Ο.Κ. Βαδίζαμε μαζί στο σκορ μέχρι το 20-20 και μετά κέρδισαν 25-23, ήμασταν κοντά και δεν μπορώ να πω πως ο Π.Α.Ο.Κ. έπαιξε πολύ καλά και ο Ολυμπιακός έπαιξε πολύ άσχημα, υπήρχε ισορροπία. Στο τρίτο σετ δεν κατάλαβα τι έγινε, φυσικά και ξέρω πως κερδίσαμε 26-24 και μετά από αυτό ο Π.Α.Ο.Κ. σταμάτησε να παίζει.

Ποιο είναι το πρόβλημα...

-Το πρόβλημα δεν είναι η συγκέντρωση στο παιχνίδι, το πρόβλημα είναι πως κάποιες φορές πρέπει να αποδέχεσαι κάποια λάθη. Υπάρχει το λάθος που αποδέχεσαι και υπάρχει το λάθος που δεν μπορείς να το αποδεχθείς. Αυτή είναι η φιλοσοφία μου, κάποια ανόητα λάθη π.χ αν θέλεις να σερβίρεις δυνατά όπως ο Σουλτανόπουλος πάνω στο φιλέ ( γέλια) , σας παρακαλώ πάνω στο φιλέ δεν γίνεται , μπορείς να κάνεις άλλα λάθη, όχι πάνω στο φιλέ. Αυτό είναι πολύ μεγάλο λάθος. Το κλειδί για το μέλλον, για τον ημιτελικό, είναι πως θα πρέπει να καταλάβουμε ότι θα είμαστε πολύ πιο δυνατοί , αυτό είναι το κλειδί για τον ημιτελικό.

Για τον Σπύρο Μπλέτσα...

-Πέρασε δύσκολες στιγμές ο Σπύρος, ήταν άσχημη η περασμένη εβδομάδα, και για αυτό του αφιερώνουμε την κατάκτηση του κυπέλλου.

Για την απουσία του από το γλέντι στα μπουζούκια...

-Κοιμήθηκα μόλις τρεις ώρες σε δύο μέρες, οπότε προτίμησα να πάω σπίτι μου και να πέσω στο κρεββάτι μου. Οι πανηγυρισμοί είναι για τους παίκτες, αυτοί πρέπει να πανηγυρίσουν αυτό το κύπελλο και εγώ πρέπει να σκεφτώ το μέλλον. Πρέπει να σκεφτώ και το μέλλον του Κοκκινάκη (γέλια).

Ο Κοκκινάκης μετά από αυτά που έκανε στα μπουζούκια πρέπει να κάνει κάτι ξεχωριστό στην προπόνηση, να δουλέψει αρκετά...

Δεν ξέρω αν είναι καλύτερος παίκτης ή τραγουδιστής αλλά το σίγουρο είναι πως πρέπει να δουλέψει πολύ στην αυριανή προπόνηση.

Ο Ρομπέρτο Πιάτσα είναι επιβλητικός αλλά και φιλικός με τους παίκτες του...

-Υπάρχει ξεκάθαρα μια γραμμή ανάμεσά μας, το γήπεδο είναι το γήπεδο και υπάρχει και ο άλλος δρόμος εκτός γηπέδου. Πρώτα από όλα μιλάω με τους παίκτες μου και προσπαθώ να καταλάβω τον άνθρωπο, όχι τον αθλητή και ύστερα μπορώ να του ζητήσω να κάνει συγκεκριμένα πράγματα μέσα στο γήπεδο. Φυσικά μέσα στο γήπεδο θα ήθελα να γίνονται τα πράγματα όπως ακριβώς τα έχω στο μυαλό μου και πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες μου καθώς είμαι σίγουρος πως όταν τους καθοδηγώ όλους μαζί, όλη την ομάδα, όχι επειδή οι ιδέες μου είναι καλύτερες , αλλά επειδή προσπαθώ να βάλω όλες τις ιδέες μαζί, σε ένα μπουκάλι και το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπετε.

Για το αν έχανε τους δύο τίτλους, Κύπελλο και Λιγκ Καπ...

-Στην Ιταλία λέμε πως δεν μπορούμε να αλλάξουμε την ιστορία, δεν γράφεται με υποθέσεις και αν και συμφωνώ. Τα αποτελέσματα γράφουν την ιστορία, δεν μπορώ να πω τι θα γινόταν, εγώ ξέρω πως νικήσαμε και αυτό έγραψε η ιστορία.

Για την φωτογραφία της απονομής...

-Όλη η ομάδα έπεσε αμέσως κάτω, ήταν αστείο. Ο Σουλτανόπουλος με προκάλεσε να βάλουμε στοίχημα ένα κομμάτι πίτσα πως θα βγει πολυτιμότερος παίκτης αλλά δεν τον πίστεψα και δεν το έβαλα.

Για το μέλλον...και στο βάθος Π.Α.Ο.Κ...

-Προτιμώ να σκέφτομαι τον αντίπαλο. Κερδίσαμε το κύπελλο αλλά πρέπει να σκεφτούμε τι πρέπει να αλλάξουμε στο μέλλον ώστε να γίνουμε καλύτεροι, σίγουρα θα είναι αρκετά πεινασμένοι με τον Ολυμπιακό, αυτό είναι σίγουρο. Μετά το κύπελλο και τον ημιτελικό στην Γλυφάδα ο Χιμένες μου έδωσε συγχαρητήρια αλλά μου είπε πως την επόμενη φορά εμείς θα κερδίσουμε. Ήλπιζα να βρεθεί και άλλος παίκτης μετά τον ημιτελικό για να μου μιλήσει με αυτόν τον τρόπο.

Για τον Ολυμπιακό...

-Παίζουμε κάθε παιχνίδι σαν τελικό champions league, αλλά θέλω να βλέπω τους παίκτες μου να μάχονται σαν λιοντάρια στην προπόνηση, όταν μπορείς να βρεις τη λύση στο πρόβλημα μέσα από την προπόνηση τότε σίγουρα θα βρεθεί και λύση στο πρόβλημα και μέσα στο παιχνίδι. Κάθε μέρα είναι διαφορετική και ευκαιρία για μάθημα, δεν θέλω να ακούω παράπονα από τους παίκτες μου στην προπόνηση, σήμερα μαθαίνεις κάτι που αύριο θα σε κάνει καλύτερο.

Για τον εαυτό του...

-Δεν θέλω να βγάζω προς τα έξω αυτό που δείχνω στην προπόνηση. Στην προπόνηση είμαστε μια οικογένεια, π.χ αν έχεις προβλήματα με την γυναίκα σου πρέπει να τα λύσεις σπίτι σου και δω ισχύει το ίδιο, στην προπόνηση μπορώ να εκνευριστώ με έναν παίκτη μου αλλά μπροστά στην τηλεόραση όλοι είμαστε τέλειοι, εκτός από τον Κοκκινάκη.

Για την επίμαχη φάση στο Κηφισιά-Παναθηναικός...

-Πρώτα χτύπησε η μπάλα και τελείωσε ο πόντος και στην συνέχεια υπήρχε επαφή στο φιλέ, αν το δείτε καρέ καρέ θα καταλάβετε. Απλά στο τέλος του ματς, ένα λάθος δεν μπορεί να κάνει την διαφορά, δεν μπορεί να κρίνει ένα παιχνίδι. Κάποιες στιγμές πρέπει να είσαι και τυχερός, όπως είμαι και εγώ. Αγαπώ την δουλειά μου, είμαι παθιασμένος με την δουλειά μου, η ζωή μου είναι το βόλεϊ, δεν υπάρχει πιο τυχερός άνθρωπος από μένα.

Αν ο διαιτητής δεν είναι 100% σίγουρος και νομίζω πως και οι δύο διαιτητές δεν ήταν σίγουροι, ο ένας είδε την μπάλα έξω, ο άλλος είδε παράβαση στο φιλέ αλλά και πάλι δεν ήταν σίγουρος, για μένα έπρεπε να δοθεί επανάληψη.

Για τους διαιτητές...

-Οι διαιτητές με έχουν βάλει στο μάτι, είμαι στόχος των διαιτητών. Όταν σφυρίζεις κάτι και κάνεις κάποιο λάθος πρέπει να το παραδέχεσαι αμέσως και να το καταλαβαίνεις. Την πρώτη φορά λέω πως δεν είμαι τρελός, αλλά όταν αυτό επαναλαμβάνεται δύο και τρεις φορές τότε τρελαίνεσαι, ο διαιτητής μπορεί να κάνει λάθη και εγώ δεν μπορώ δυστυχώς... Θυμάμαι την πρώτη κίτρινη κάρτα που πήρα στη Σύρο ήταν λάθος καθώς ο διαιτητής είχε κάνει λάθος. Θυμάμαι την δεύτερη με τον Παμβοχαϊκό, θυμάμαι όλες τις κάρτες που έχω πάρει, αυτή είναι η δουλειά μου. Μίλησα με τους διαιτητές πριν από τον ημιτελικό στη Σύρο και όταν άρχισε το παιχνίδι έκαναν αμέσως λάθος, στο 0-0, όχι στο 10-10, έτσι λοιπόν άρχισα να τρελαίνομαι και να παίρνω κάρτες. Στόχος μου είναι να βελτιωθεί η ομάδα μου. Προσπαθώ να την κάνω καλύτερη και το ίδιο πρέπει να κάνει από την πλευρά του ένας διαιτητής και να παραδέχεται τα λάθη του. Αν ο Ρομπέρτο Πιάτσα είναι ο στόχος των διαιτητών τότε κάτι πάει στραβά. Στην Γλυφάδα πάντως, όμως οι διαιτητές ήταν τέλειοι.

Για τον Σουλτανόπουλο...

-Πρέπει να ελέγξουμε το διαβατήριο του Σουλτανόπουλου αν είναι από την Ελλάδα και αν είναι έγκυρο ( γέλια) , δε είμαστε σίγουροι για την ηλικία του.

Για το μέλλον του...

-Φυσικά και θέλω να μείνω, πρέπει να μιλήσω με τον πρόεδρο, έχω συμβόλαιο για μία σεζόν, θα μιλήσουμε πριν ολοκληρωθεί για την επόμενη σεζόν.

Δεν έχω καμία πρόταση από Ιταλική ομάδα και νομίζω δεν θα έχω και στο μέλλον, για πολλούς λόγους. Δεν θα έχω και πολλές προσφορές από την Ιταλία, μπορεί να έχω σίγουρα από την Ρωσία και την Πολωνία, αλλά από την Ιταλία δεν είμαι και τόσο σίγουρος.

Δεν μου αρέσει να φεύγω από μια ομάδα μετά από ένα χρόνο. Η περασμένη σεζόν ήταν ιδιαίτερη για μένα καθώς ο πρόεδρος της ομάδας μου τρελάθηκε και άφησε την ομάδα, αλλά δεν είχα κανένα πρόβλημα με τους παίκτες, είχα μαζί μου και τον Ντίμα Φιλίποφ στην Γιαστρέμπσκι, όμως είχα μεγάλο πρόβλημα με τον πρόεδρο που αποχώρησε και τώρα περνάει μια οικονομική κρίση.

Για την Ελλάδα...

-Έχω πάει δύο φορές στην Ακρόπολη, πρώτη φορά πήγα το 1994, όμως η ζωή μου είναι μέσα στο γυμναστήριο καθώς πρέπει να προετοιμάζω τους παίκτες μου μέσα από σκληρή δουλειά.

Για το ελληνικό πρωτάθλημα και για το αν συμφωνεί με την άποψη που είχε εκφράσει ο συμπατριώτης του Μονταλι οτι οι Έλληνες παίκτες είναι μόνο για φραπέ...

- Δεν συμφωνώ σε καμία περίπτωση. Στην Ελλάδα υπάρχουν ενδιαφέροντες παίκτες, απλά πρέπει να δουλέψουν περισσότερο.

Στην αρχή όταν ήρθα, σκεφτόμουν πως στην Ελλάδα υπάρχουν δύο, τρεις ομάδες, αλλά μετά ξεχώρισα κάποιες ομάδες όπως ο Παμβοχαϊκός, ο Παναθηναϊκός παίζει κατά καιρούς αρκετά καλά, όπως και η Κηφισιά, φυσικά ο Π.Α.Ο.Κ. που παίζει πολύ καλά και ο Φοίνικας. Στην έδρα του παρουσιάζεται δυνατός, μακρία από την Σύρο δεν παίζει καλά, πρέπει να βελτιωθεί μακρία από το νησί. Γενικά είναι ενα δυνατό πρωτάθλημα.

Για την οργάνωση...

-Εδώ όλα μπορούν να συμβούν, αλλάζουν οι ημερομηνίες των αγώνων, δεν μου αρέσουν οι αλλαγές που γίνονται εδώ αλλά πρέπει να το αποδεχτώ.Θα μου άρεσε το σύστημα των πλεϊ οφ, ( 1-8) και στο κύπελλο αλλά και στο πρωτάθλημα.