Print this page
16-09-2018

Παντελής Ταρνατόρος στο ΑΠΕ: «H εφετινή περίοδος θα είναι η κορύφωση της τελευταίας πενταετίας»

Rate this item
(1 Vote)
O πρόεδρος του Δ.Σ. της Ε.Σ.Α.Π. Παντελής Ταρνατόρος παραχώρησε συνέντευξη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και στον δημοσιογράφο Παναγιώτη Κουμάνταρο.

 

Mίλησε για την είσοδο του στο βόλεϊ, τους στόχους του, την ΕΣΑΠ, το μέλλον του επαγγελματικού βόλεϊ, την μείωση των ομάδων, τις αδυναμίες των ΤΑΑ, τον Ολυμπιακό, την είσοδο του στα κοινά του ΑΟΝΣ Μίλων, την ανάγκη δημιουργίας Pre League και στους άνδρες και τις επικείμενες ανανεώσεις συμβολαίων με την Ε.Ρ.Τ.Α.Ε. και την Ο.Π.Α.Π.Α.Ε.

 

Κάποιοι άνθρωποι βρίσκουν την κλίση τους στη ζωή νωρίς. Ο πρόεδρος της ΕΣΑΠ, Παντελής Ταρνατόρος, δεν ανήκει πάντως σε αυτή την κατηγορία. Η ενασχόλησή του με το βόλεϊ είναι μεν μακροχρόνια, ξεκίνησε όμως από ένα απρόσμενο τηλεφώνημα. Το περιστατικό συνέβη όταν εργαζόταν ως διευθύνων σύμβουλος στον όμιλο «Κορασίδη». Ένα βράδυ του τηλεφώνησε ο ιδιοκτήτης της εταιρείας και του ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει το βόλεϊ του Ολυμπιακού.

 

Έτσι, χωρίς άλλη εξήγηση. Την επόμενη ημέρα ο Παντελής Ταρνατόρος πέρασε από το γραφείο του εργοδότη του προκειμένου να τον συγχαρεί για το επιτυχημένο, όπως νόμιζε, αστείο. «Κανένα αστείο. Αποφασίσαμε με τον κ. Κόκκαλη να αναλάβουμε το τμήμα βόλεϊ», ήταν η απάντηση. Ο νεόκοπος παράγοντας δεν είχε καμία σχέση με το άθλημα, όμως ανέλαβε την ευθύνη, συνεννοήθηκε με τον τότε πρόεδρο του Ερασιτέχνη, Λεωνίδα Θεοδωρακάκη και κάπως έτσι όλα πήραν το δρόμο τους.

Η ιστορία, όμως, έχει και συνέχεια. Την πρώτη αγωνιστική εκείνου του πρωταθλήματος ο Ολυμπιακός έπαιζε στη Γλυφάδα, κεκλεισμένων των θυρών, με τον ΠΑΟΚ. Στο γήπεδο βρίσκονταν περί τα 10 άτομα. Αδαής ακόμη για τα περί του αθλήματος και ενθυμούμενος τους παλαιούς κανονισμούς, σε σερβίς του Κονσταντίνοφ που βρήκε στο πάνω μέρος του φιλέ και πέρασε από την πλευρά του Ολυμπιακού, πετάχτηκε όρθιος φωνάζοντας «Νετ», καθώς αγνοούσε την αλλαγή των κανονισμών. «Οι υπόλοιποι 9 γύρισαν το κεφάλι, με κοίταξαν γιατί δεν με ήξεραν ακόμη και κατάλαβαν ότι δεν είχα καμία σχέση με το βόλεϊ» θυμήθηκε μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ο πρόεδρος της Λίγκας, σε μια συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης για το νέο πρωτάθλημα: για τις προσδοκίες, τη μείωση των ομάδων, το μοντέλο της μπασκετικής Euroleague που έχει δημιουργήσει σκέψεις, τις αδυναμίες των ΤΑΑ, το τηλεοπτικό... 

-Την περασμένη Δευτέρα (10/9) έγινε η κλήρωση του πρωταθλήματος. Ποιες είναι οι προσδοκίες της ΕΣΑΠ για τη νέα διοργάνωση;

 

«Θεωρώ ότι η εφετινή περίοδος θα είναι η κορύφωση της τελευταίας πενταετίας σε επίπεδο ανταγωνισμού. Αν συνυπολογίσουμε ότι οι ομάδες είναι 11, καθώς θα υποβιβαστούν 2, είναι σαφές πως όλες πρέπει να εμφανιστούν ισχυρές και κάθε αγωνιστική θα είναι "τελικός". Έχουμε την τύχη να διαθέτουμε στο πρωτάθλημα πέντε από τα μεγάλα ονόματα (Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, Ηρακλής, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ) του ελληνικού αθλητισμού, κι έχουμε άλλες πέντε ομάδες πόλης (Σύρος, Βραχάτι, Χαλκίδα, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη). Η Κηφισιά, επίσης, είναι μια παραδοσιακή ομάδα, σε μια περιοχή που αγαπά το βόλεϊ. Άρα, αν υπολογίσουμε όλα αυτά τα δεδομένα έχουμε 11 πολύ δυνατές ομάδες, που αναμένεται να δώσουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα στο γήπεδο».

-Η μείωση των ομάδων σε 10 από το μεθεπόμενο πρωτάθλημα είναι ένα βήμα προσεκτικά σχεδιασμένο; Συμφωνούν όλοι οι σύλλογοι;

 

«Υπήρξαν αντιρρήσεις και προβληματισμοί, που είναι λογικό να υπάρχουν, αφού επί της ουσίας κάποιες ομάδες που δεν είναι τόσο ισχυρές το σκέφτονται διπλά. Κακά τα ψέματα, όμως, η αγορά αλλάζει, τα δεδομένα είναι δύσκολα, η διαφημιστική πίτα μειώνεται χρόνο με το χρόνο, αλλά το βόλεϊ πρέπει να μπει στην αγορά και να πάρει το μερίδιο που του αναλογεί. Έχουμε χρόνο να συζητήσουμε πώς θα στηθεί, γιατί ένα πρωτάθλημα 10 ομάδων δημιουργεί διαφορετικό καθεστώς: ενδεχομένως ένα διαφορετικό σύστημα διεξαγωγής του πρωταθλήματος, οργανωτικές υποχρεώσεις των σωματείων, δεν ξεχνάμε το κομμάτι της νομικής υπόστασης που είναι απαίτηση της τωρινής κυβέρνησης να αλλάξει, προκειμένου να μην υπάρχει ερασιτεχνισμός».

-Αφού αναφερθήκατε στην κυβέρνηση, έχετε ανταπόκριση και αρωγή από το υφυπουργείο;

 

«Η συνεργασία με τον κ. Βασιλειάδη είναι άψογη. Από την πρώτη στιγμή έχει βρεθεί κοντά μας, έχει σκύψει στα προβλήματα του βόλεϊ, όχι μόνο στα θέματα της Λίγκας αλλά και της Ομοσπονδίας, γιατί όπως ξέρετε πολύ καλά η Λίγκα δεν έχει οικονομικά προβλήματα. Πάντα έχει ανοιχτή την πόρτα και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που του δίνει ο κρατικός προϋπολογισμός και τα οικονομικά δεδομένα της χώρας, προσπαθεί να κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει την προσπάθειά μας».

-Στην Αθήνα φιλοξενήθηκαν, εσχάτως, οι εργασίες του διοικητικού συμβουλίου της V.L.A. Είναι εφικτό να δούμε στο μέλλον μια διασυλλογική διοργάνωση τύπου, π.χ., Euroleague στο μπάσκετ;

 

«Η συγκεκριμένη Ένωση αποτελείται από όλες τις ενεργές Λίγκες της Ευρώπης, που στοχεύουν στη συνεργασία με τις ομοσπονδίες αλλά και με τις CEV, FIVB. Στη φιλοσοφία της δεν υπάρχει λογική αντιπαλότητας. Σκοπός της είναι η ανταλλαγή απόψεων και τεχνογνωσίας μεταξύ των Λιγκών, τομέας στον οποίο εμείς θα ωφεληθούμε πολύ. Η φιλοσοφία είναι να βοηθήσουμε τα μέλη μας και το ευρωπαϊκό βόλεϊ. Θα προσπαθήσουμε να πείσουμε τη CEV να αλλάξει κάποια πράγματα στα ευρωπαϊκά Κύπελλα για τις ομάδες που είναι υψηλού επιπέδου. Αναφορικά με την αναφορά σας στην Euroleague, προσωπικά είναι ένα μοντέλο που μου αρέσει. Το βόλεϊ δεν έχει τόσο γρήγορα αντανακλαστικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρόλα αυτά όμως είναι ένα σενάριο που έχει μπει στο τραπέζι, προς το παρόν ως σκέψη».

-Να επιστρέψουμε στην Α1 Ανδρών: κατά την εκτίμησή σας που πρέπει να εστιάσουν τα ΤΑΑ; Που θεωρείτε ότι πάσχουν;

 

«Σε πολύ μεγάλο βαθμό, αυτή τη στιγμή πάσχουν στον οργανωτικό τομέα. Σε επίπεδο έμψυχου υλικού και στελεχιακού δυναμικού, περίπου το 90-95% απορροφάται από τον αγωνιστικό τομέα. Δυστυχώς, σχεδόν όλες οι ομάδες, λόγω έλλειψης κουλτούρας ή οικονομικών προβλημάτων, δεν επενδύουν σε στελέχη στο μάρκετινγκ, σε στελέχη που θα αναπτύξουν την εξωστρέφειά τους (δημόσιες σχέσεις, βελτίωση εικόνας). Σαν Λίγκα προσπαθούμε, όσο μπορούμε, να βοηθήσουμε, όμως αυτό δεν αρκεί. Πρέπει και οι ομάδες να επενδύσουν κάποια λίγα χρήματα στην αρχή, αλλά πρέπει να τα επενδύσουν για να βγουν προς τα έξω, να βγουν στον κόσμο τους. Δεν μπορεί, π.χ., να υπάρχουν ομάδες χωρίς γραφεία Τύπου. Ξεκινώντας το project των 10 ομάδων θα συζητηθούν όλα αυτά. Προσωπικά, τα θεωρώ δεδομένα και προαπαιτούμενα για τη συμμετοχή μιας ομάδας στο νέο εγχείρημα».

-Εκτός μερικών εξαιρέσεων, πάντως, αρκετοί μεγάλοι σύλλογοι πάσχουν και στις εγκαταστάσεις.

 

«Βεβαίως... Σκεφτείτε μόνο ότι δεν καταφέραμε να δηλώσουμε τον Ολυμπιακό στο Champions League επειδή δεν μπορέσαμε να βρούμε γήπεδο 3.500 θέσεων. Αυτό είναι αδιανόητο, όπως επίσης σύλλογοι σαν τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ να τρέχουν δεξιά και αριστερά για να βρουν έδρα και να μην μπορούν να στεγάσουν τους φιλάθλους τους».

-Ως προς το θέμα της τηλεοπτικής κάλυψης του πρωταθλήματος, σε ποιο σημείο βρίσκονται οι συζητήσεις με την ΕΡΤ;

 

«Έχουμε διαβεβαιώσεις από τους αρμόδιους ότι φέτος θα είμαστε με την ΕΡΤ. Επιζητούμε μια συνεργασία πέραν του έτους, γιατί δεν θέλουμε κάθε χρόνο να βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις. Οι αρμόδιοι της ΕΡΤ είναι πολύ ευχαριστημένοι. Πέρυσι είχαμε κάποιες δυσκολίες στην αρχή, αλλά στη συνέχεια η κατάσταση βελτιώθηκε σε μεγάλο βαθμό. Είναι μεγάλη υπόθεση που το ελληνικό βόλεϊ μπήκε σε όλα τα σπίτια. Δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο μέχρι στιγμής, είμαι αισιόδοξος όμως ότι μέσα στο Σεπτέμβριο θα ολοκληρωθούν οι συζητήσεις και θα έχουμε μια καλή συμφωνία».

-Για μια δυνατή Λίγκα πρέπει να είναι δυνατή και η Α2 Ανδρών, που αποτελεί τον «προθάλαμο». Πως σκέπτεστε να γεφυρώσετε τη διαφορά; Θα υπάρξει συνεργασία με την ΕΟΠΕ, ενδεχομένως για τη δημιουργία μιας Pre League και στους Άνδρες;

 

«Σίγουρα θα πρέπει να υπάρξει μια ενδιάμεση κατηγορία, στο πρότυπο του γυναικείου πρωταθλήματος. Απ΄ όσο ξέρω, η Ομοσπονδία σκοπεύει να δημιουργήσει και την ανδρική Pre League, ύστερα από δύο χρόνια. Όμως, το ζητούμενο είναι να βρεις τα σωστά κριτήρια, ούτως ώστε αυτή η κατηγορία να μπορεί να επιβιώσει οικονομικά. Θα πρέπει να έχει τηλεόραση, να έχει προϋποθέσεις, να είναι μια κατηγορία "προθάλαμος" της Α1. Έχω πει στην ΕΟΠΕ ότι οι ομάδες που θα συμμετέχουν στην Pre League πρέπει να έχουν τις ίδιες προδιαγραφές με την Α1. Κριτήρια πρέπει να μπουν και στο αγωνιστικό κομμάτι: να παίζουν Έλληνες αθλητές και όχι μόνο Έλληνες διαφόρων ηλικιών, αλλά να υπάρχουν προδιαγραφές, με στόχο τα νέα παιδιά να παίζουν σε ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, ούτως ώστε σε 1-2 χρονιές να μπορούν να μεταπηδήσουν στην Α1».

-Να δούμε τα θέματα των χορηγιών: η συμφωνία με την ΟΠΑΠ ΑΕ δεν έχει υπογραφεί ακόμη, όμως αν και όταν αυτό συμβεί προβλέπεται μεγάλη μείωση. Που θα βρεθούν αυτά τα χρήματα, τα οποία θα λείψουν από τον προϋπολογισμό της Λίγκας;

 

«Με τον ΟΠΑΠ έχουμε συζητήσει αλλά δεν έχουμε υπογράψει ακόμη. Εφόσον προχωρήσουμε θα υπάρχει μείωση, αρκετά μεγάλη σε σχέση με πέρυσι. Προσπαθούμε, εφόσον κλείσουμε τη συμφωνία, η μείωση να είναι η μικρότερη δυνατή. Με την ευκαιρία, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον ΟΠΑΠ γιατί είναι κοντά μας από συστάσεως της Λίγκας, ήταν πάντα συνεπής και πάντα βοηθούσε το ελληνικό βόλεϊ. Από εκεί και ύστερα, σίγουρα δεν θα πάρουμε τα περυσινά χρήματα. Θα το καλύψουμε όμως, ελπίζω με μια καλύτερη τηλεοπτική σύμβαση, ενώ το τμήμα μάρκετινγκ συζητά ήδη με όλες τις διαφημιστικές εταιρείες και είμαστε κοντά στο να κλείσουμε κάποιες συμφωνίες. Επειδή δεν υπάρχουν πια πολλοί μεγάλοι "παίκτες" στην αγορά μας, έχουμε σκοπό να διασπείρουμε το έσοδό μας σε όσους περισσότερους χορηγούς μπορούμε. Θεωρώ ότι προς το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουμε καταλήξει στα πάντα».

-Αν, υποθετικά μιλώντας, το θέμα των χορηγιών δεν πάει όπως το περιμένετε, υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο;

 

«Ναι, υπάρχει και είναι πολύ συγκεκριμένο. Το βόλεϊ θεωρείται αρκετά ευέλικτο και προσαρμόσιμο στις συνθήκες της αγοράς. Αν φτάσει αυτή η απευκταία στιγμή και συνειδητοποιήσουμε ότι τα χρήματα είναι πολύ λιγότερα απ΄ αυτά που είχαμε, θα κάνουμε μια συζήτηση με όλες τις ομάδες και είμαι βέβαιος ότι θα βρεθεί λύση. Από την πλευρά της Λίγκας βεβαίως και υπάρχει plan B, το οποίο δεν είναι της παρούσης να αναλύσουμε. Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι το πρωτάθλημα της Volley League θα διεξάγεται από την ΕΣΑΠ».

-Σε προσωπικό επίπεδο, αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τον Μίλωνα. Με ποιον τρόπο;

 

«Πέραν του Ολυμπιακού, που είμαι στη διοίκηση για 20 συναπτά έτη, είχα στο μυαλό μου να βρω ένα σύλλογο που αναπτύσσει τις ακαδημίες των αγοριών, με σκοπό να δημιουργήσω ένα μοντέλο επαγγελματικό στο σωματείο, ώστε σιγά-σιγά να αρχίσει να βγάζει ένα πρότυπο φυτώριο νεαρών αθλητών. Είναι μια προσπάθεια φιλόδοξη, που γίνεται για πρώτη φορά. Είναι ένα σχέδιο που δεν έχει να κάνει με επιχειρηματικά, ούτε με παραγοντικά δεδομένα. Με ενδιαφέρει η δημιουργία ενός μοντέλου που, αν έχει επιτυχία, θα μπορούν να το πάρουν και άλλες ομάδες της Ελλάδας για να το λειτουργήσουν, με σκοπό να αυξηθεί ο αριθμός των αγοριών στο άθλημα, τομέας στον οποίο πάσχουμε».

-Η ευχή σας ενόψει της νέας αγωνιστικής χρονιάς;

 

«Να έχουμε υγεία και να είμαστε αγαπημένοι. Στην πρόσφατη κλήρωση του πρωταθλήματος στο ίδιο τραπέζι κάθισαν και συνομιλούσαν οι εκπρόσωποι του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού, του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ. Αυτό, για μένα, λέει κάτι: ότι το βόλεϊ είναι κάτι διαφορετικό. Οι άνθρωποί του, ανεξάρτητα από σωματεία, αγαπούν τον αθλητισμό. Υπάρχουν αντιπαλότητες, όμως προσπαθούμε να τις βγάλουμε έξω από το βόλεϊ». 

 

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (Α.Π.Ε.)- Δημοσιογράφος Παναγιώτης Κουμάνταρος