Print this page
24-06-2013

Η εκδήλωση του ΣΕΠΠΕ: «Ενότητα και δύναμη για το μέλλον του βόλεϊ»

Rate this item
(0 votes)
Τα 30χρονα γενέθλια του γιόρτασε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προπονητών Πετοσφαίρισης σε μία λαμπρή εκδήλωση που έγινε το βράδυ της Κυριακής στο Ολυμπιακό Μουσείο της Θεσσαλονίκης. Παρουσία του Υπουργού αθλητισμού Γιάννη Ιωαννίδη, του προέδρου της ΕΟΠΕ Αχιλλέα Μαυρομάτη, του προέδρου της ΕΣΑΠ Παντελή Ταρνατόρου, του προέδρου των ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονικης, μελών του ΔΣ του ΣΕΠΠΕ και δεκάδων προπονητών έγινε η βράβευση των 24 ιδρυτικών μελών του ΣΕΠΠΕ, προπονητών που θήτευσαν στο Δ.Σ. και είχαν μεγάλη προσφορά, ενώ έγιναν και έξι ειδικές βραβεύσεις.

Τιμήθηκε για την προσφορά του στον αθλητισμό ο υφυπουργός αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης, ο «Μέγας Αλέξανδρος» του ελληνικού ποδοσφαίρου Γιώργος Κούδας, ο πρώην πρόεδρος της ΕΟΠΕ Θανάσης Μπελιγράτης, ο «δάσκαλος» της προπονητικής Νίκος Μπεργελές, ο προπονητής και παλαίμαχος διεθνής βολεϊμπολίστας Τάσος Κουμπλής και ο Περικλής Μπακοδήμος για την προσφορά του στην ίδρυση και καθιέρωση του ΣΕΠΠΕ.

Επίσης, τιμήθηκαν οι δύο φημισμένοι Ιταλοί προπονητές Σιλβάνο Πράντι και Μαουρίτσιο Μορέτι οι οποίοι δίδαξαν στο τετραήμερο σεμινάριο του ΣΕΠΠΕ και τιμήθηκαν για την προσφορά τους στο άθλημα.

Ο πρόεδρος του ΣΕΠΠΕ Κώστας Χαριτωνίδης στον χαιρετισμό του είπε: «Είμαι πολύ αισιόδοξος κι αυτό πηγάζει από την μαζικότητα προσέλευσης στο σεμινάριο που διοργανώνεται στην Θεσσαλονίκη. Είναι περισσότεροι από 250 προπονητές που ήρθαν για να επιμορφωθούν και οι περισσότεροι από αυτούς είναι νεαρά παιδιά. Ο ΣΕΠΠΕ θα βγάλει νέους προπονητές και πιστεύω ότι στα επόμενα χρόνια οι Έλληνες προπονητές θα είναι ακόμη περισσότεροι στο εξωτερικό. Θα βγουν νέα στελέχη που θα μας φέρουν γνώση και θα το πάνε ψηλά. Είμαστε σε άσχημη εποχή αλλά στο βόλεϊ πάντα κρίση είχαμε και την περνάγαμε έχοντας στόχους και οράματα. Εύχομαι να συνεχίσουμε να έχουμε στόχους και οράματα, γιατί με αυτά μόνο θα πάμε ψηλά. Ελπίζω το βόλεϊ να βρει το δρόμο που του αξίζει».

«Σχολές, γυμναστήρια και Πατ Ράιλι»

Οι δύο... ειδήσεις βγήκαν από τον Υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Ιωαννίδη. Αρχικά τόνισε πως του αρέσει να τον αποκαλούν κόουτς και όχι υπουργό, πως αισθάνεται «άνετα» όταν βρίσκεται μεταξύ προπονητών και παρά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης προώθησε τόσο το ζήτημα της επαναλειτουργίας των σχολών των προπονητών βόλεϊ, όσο και το ζήτημα της επαναλειτουργίας των γυμναστηρίων για έναν ακόμα χρόνο.

«Χαίρομαι που βρίσκομαι μεταξύ συναδέλφων. Λέω πάντα ότι οι τεχνοκράτες μια επιχείρησης είναι αυτοί που κάνουν τα πάντα. Οι παράγοντες κάπου αυτό δεν το καταλάβουν και εκεί συγκρούονται  οι αρμοδιότητες. Τον Πατ Ράιλι στο Μαιάμι τον άφησαν να κάνει αυτή τη δουλειά και αυτός τους φέρνει συνέχεια δακτυλίδια. Εγώ εδώ ήρθα σαν προπονητής και όχι σαν υπουργός γιατί όπως ξέρετε αυτή την ώρα γίνεται ανασχηματισμός. Για μένα αυτοί που με τιμούν είναι οι καλύτεροι και είναι οι προπονητές. Εμείς έχουμε βάλει στο νομοσχέδιο του Υπουργείου οικονομικού να γίνουν σχολές προπονητών. Επειδή πάρα πολλοί δεν έχουν άδεια επαγγέλματος με το που τελειώνουν τη σχολή θα έχουν στα χέρια τους δίπλωμα και θα είναι έτοιμοι να προπονήσουν. Εγώ είμαι πάρα πολύ περήφανος που από τους 100 που με προσφωνούν οι 95 από αυτούς με λένε κόουτς. Κάποιοι άλλοι με λένε ξανθό αλλά αυτό κάπου είναι μπερδεμένο. Η μεγαλύτερη αξία μέχρι να πεθάνεις είναι να είσαι προπονητής. Αυτό που ζητάω είναι όλοι να είμαστε ενωμένοι. Στο ομαδικό ο προπονητής πρέπει να κρύβει τα ελαττώματα και να βγάζει τα προτερήματα», δήλωσε ο Ιωάννίδης.

«Θα δικαιωθεί ο προπονητής»

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ Αχιλλέας Μαυρομάτης ο οποίος δήλωσε: «Το άθλημα του βόλεϊ είχε την ατυχία, αλλά και την τύχη να είναι το πρώτο που είχε κρίση. Έχουμε την ελπίδα ότι μπορούμε να βγούμε πρώτοι από την κρίση. Πρώτη φορά μετά από 2,5 χρόνια βλέπω λιμάνι που θα είναι ο δρόμος ανάπτυξης και επιτυχιών. Ο ρόλος του προπονητή είναι αναβαθμισμένος. Θα δικαιωθεί ο προπονητής. Πιστεύουμε πολύ στον Έλληνα προπονητή και νομίζω ότι πρέπει να το καταλάβουν όλοι ότι ο ρόλος του στη νέα συγκυρία είναι ακόμη πιο σημαντικός.

«Καλοί αθλητές, καλοί προπονητές»

Ο πρόεδρος της ΕΣΑΠ Παντελής Ταρνατόρος τίμησε τον Τάσο Κουμπλή και στον χαιρετισμό του είπε: «Θέλουμε να είμαστε κοντά σας. Ο ΣΕΠΠΕ δεν είναι απλά ένας κρίκος μιας αλυσίδας αλλά είναι από τα βασικότερα κομμάτια για το άθλημα. Για να έχουμε καλούς αθλητές χρειαζόμαστε καλούς προπονητές. Πρέπει να βγάζουμε καλούς προπονητές. Εμπιστοσύνη υπάρχει και το βλέπετε μέσα από την Α1. Να μπορέσετε να κάνετε και άλλους τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Είναι πολύ μεγάλη επιτυχία που ήρθαν οι Ιταλοί προπονητές. Όπου μπορούμε και όπως μπορούμε θα την έχετε. Στο χέρι μας είναι να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα και είμαι βέβαιος ότι θα τα ξεπεράσουμε. Η ΕΣΑΠ ήταν και θα είναι στο πλευρό του ΣΕΠΠΕ και των Ελλήνων προπονητών».

Τα δύο «όχι» του Κούδα

Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ Γιώργος Κούδας φανερά συγκινημένος για την βράβευση του και μάλιστα από τον χώρο των προπονητών του βόλεϊ είπε: «Ποτέ δεν ήμουν καλός στα λόγια ίσως κάπου αλλού να ήμουν καλός... Εγώ είπα δύο μεγάλα όχι στην καριέρα μου. Ένα στην προπονητική και ένα στην πολιτική. Δεν διαψεύσθηκα. Δυστυχώς ο προπονητής στην Ελλάδα δεν έχει φθάσει στο επίπεδο που θα έπρεπε. Από τον προπονητή ξεκινάει η ομάδα. Είχα εκτίμηση στους προπονητές γιατί είχα πάρει από τους παλιούς μια σοφή κουβέντα. Ο κάθε αθλητής είναι σφουγγάρι και από κάθε προπονητή παίρνει αυτό που θέλει. Το άλλο το αποβάλλει. Είμαι πολύ συγκινημένος που είμαι εδώ αν και δεν προέρχομαι από τον χώρο του βόλεϊ. Οι φιλίες και οι αγάπες χωρίς παρωπίδες είναι αυτές που μας κρατούν ζωντανές».

«Ενότητα και Θερμοπύλες»

Ο πρώην πρόεδρος της ΕΟΠΕ Θανάσης Μπελιγράτης μετά την βράβευση του από τον πρόεδρο του ΣΕΠΠΕ Κώστα Χαριτωνίδη έκανε έκκληση σε όλο τον κόσμο του βόλεϊ να μείνει ενωμένος: «Θέλω να υπάρχει ένα ενιαίο πρόγραμμα που να ξέρουμε ότι πως μπορεί να παίξει βόλεϊ ο Έλληνας. Κάνω μια έκκληση σε όλους όσοι ασχολούνται με το βόλεϊ. Κρατήστε στις Θερμοπύλες, κάντε ότι είναι δυνατόν. Αχιλλέας αντί για Αχιλλέας γίνε Λεωνίδας. Κράτα τις Θερμοπύλες του Ελληνικού βόλεϊ. Θα έρθουν καλύτερες μέρες».

«Στους γονείς και τα βλαστάρια μου»

Ο παλαίμαχος βολεϊμπολίστας και προπονητής Νίκος Αντωνιάδης που ήταν και ο πρώτος Έλληνας βολεϊμπολίστας που αγωνίστηκε σε ομάδα του εξωτερικού (στην Ρασίνγκ Παρί) μετά τη βράβευση του δήλωσε: «Αφιερώνω αυτό το βραβείο στους γονείς μου και στα βλαστάρια μου Αλέξανδρο και Χρήστο. Το αφιερώνω και στον φίλο μου Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και εύχομαι να αποδείξει την αθωότητα του».

«Κάθε φορά καλύτερα»

Ο Μαουρίτσιο Μορέτι μετά την βράβευση του είπε: «Είναι η δεύτερη φορά που είμαι στην Ελλάδα. Κάθε φορά βλέπω όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον και περισσότερους νέους προπονητές. Μου θυμίζει αυτό που συνέβαινε στην Ιταλία την δεκαετία του ΄80. Αν συνεχίσετε έτσι σίγουρα θα πετύχετε».

«Ζηλεύω...»

Ο Σιλβάνο Πράντι που πήρε το βραβείο του από τον ΓΓ του ΣΕΠΠΕ Γιώργο Σαμαρά δήλωσε: «Ζηλεύω τα όσα έζησα αυτές τις ημέρες στην Ελλάδα. Ζηλεύω διότι στην Ιταλία έχουν σταματήσει τέτοιες πρωτοβουλίες και εκτιμώ πως βρισκόμαστε σε καθοδική πορεία. Συγχαρητήρια στον ΣΕΠΠΕ. Είμαι χαρούμενος και περήφανος που συμμετείχα κι εγώ σε αυτό το σεμινάριο και εύχομαι μελλοντικά και εγώ να έρθω και να είμαι στο ακροατήριο».

Αποθέωση Μπεργελέ

Την παράσταση έκλεψες, πάντως, ο Νίκος Μπεργελές. Στη διαδρομή από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη έμεινε από βενζίνη και καθυστέρησε περίπου δύο ώρες. Ηταν σε ανοικτή γραμμή με τον πρόεδρο του ΣΕΠΠΕ Κώστα Χαριτωνίδη και αφού βγήκαν οι αναμνηστικές φωτογραφίες ο Μπεργελές μπήκε στην αίθουσα εν μέσω αποθέωσης από περίπου 300 προπονητές που έδωσαν δυναμική παρουσία και στην εκδήλωση αλλά και στα σεμινάρια του ΣΕΠΠΕ.

Ο «δάσκαλος» βραβεύτηκε για την προσφορά του και στη συνέχεια αναπόλησε ρομαντικές στιγμές της δεκαετίας του ΄60 και του ΄70 στις ιστορικές μάχες των ομάδων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης στο μικρό γήπεδο της ΧΑΝΘ.

Άδειες και πρωτοβουλίες

Ο ΓΓ Γιώργος Σαμαράς έκανε ιστορική αναδρομή για την σύσταση του ΣΕΠΠΕ αλλά και στις πρωτοβουλίες του Συνδέσμου στην επιμόρφωση και πρόοδο των Ελλήνων προπονητών και ευχαρίστησε τον Γιάννη Ιωαννίδη για την επαναλειτουργία των σχολών προπονητών επισημαίνοντας πως το ελληνικό βόλεϊ είναι το μοναδικό άθλημα που έχει εφαρμόσει τις άδειες εξασκήσεως επαγγέλματος.

Στη μνήμη όσων «χάθηκαν»

O Περικλής Μπακοδήμος που ήταν από τα ιδρυτικά στελέχη του ΣΕΠΠΕ μετά την βραβευσή του δήλωσε: «Είναι μεγάλη μου τιμή που μπήκα σε αυτόν το χώρο και είχα την τύχη να γνωρίσω μεγάλες προσωπικότητες και σπουδαίους προπονητές. Περάσαμε δύσκολα στην αρχή, αλλά παραμερίσαμε τις διαφορές μας και προχωρήσαμε. Αυτό μας έκανε δυνατούς. Πρέπει να προχωρήσουμε ενωμένοι ώστε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έρχονται. Δυστυχώς το βόλεϊ το τελευταίο διάστημα δοκιμάζεται από θλιβερά γεγονότα και από μεγάλες απώλειες. Ο χαμός των τεσσάρων κοριτσιών στον Αγιο Στέφανο έχει συγκλονίσει το Πανελλήνιο. Δίνουμε τα συλλυπητήρια μας στις οικογένειες των θυμάτων».

Τα 24 ιδρυτικά μέλη

Τα 24 ιδρυτικά στελέχη του ΣΕΠΠΕ που βραβεύτηκαν ήταν: Σοφία Τσακαλίδου, Γιώργος Τεκτονίδης, Νίκος Αντωνιάδης, Γιώργος Βασιλεάδης, Αναστάσιος Βυθούλκας, Μωυσής Γιαννόπουλος, Νότης Λίτσας, Γιασεμί Πίγκου, Δημήτρης Μαστοράκης, Αντώνης Παπαδόπουλος, Σοφία Παπαδοπούλου, Δημήτρης Φλώρος, Βασίλης Τσουρής, Μελπωμένη Τοπαλίδου, Σάββας Τιμωνίδης, Γιώργος Κοσμάτος, Δημήτρης Καψαμπέλης, Θανάσης Κασαμπαλής, Κώστας Χαριτωνίδης, Σωτήρης Ιεροκλής, Ηλίας Ιεροκλής και οι αείμνηστοι Παύλος Τσιάτσης, Κώστας Χειμωνίδης. Επίσης τιμήθηκαν για την προσφορά τους τα μέλη του ΔΣ Γιώργος Καλτσίκης, Κώστας Μαντζούνης, Σπύρος Αβραμίδης και Ελένη Ζέτου.

Ειδική διάκριση δόθηκε στον προπονητή Γιώργο Νικολάου που βοήθησε στη μετάφραση του Μορέτι, Πράντι.

Ο εκπρόσωπος των «γιατρών εντός συνόρων» Λευτέρης Παπαδόπουλος και ο Χρήστος Παπαστεργίου εκπροσώπησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο με την ιδιότητα του εκπροσώπου των νοσοκομειακών γιατρών υποσχέθηκαν διευκολύνσεις για ιατρικές εξετάσεις στα μέλη του ΣΕΠΠΕ.

Ραντεβού στην Αθήνα

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΠΠΕ Κώστα Χαριτωνίδη θα διοργανωθεί αποστολή προπονητών για να παρακολουθήσουν τους τελικούς του Παγκοσμίου Λιγκ, ενώ στις αρχές Σεπτεμβρίου θα γίνει στην Αθήνα αντίστοιχη εκδήλωση και σεμινάριο με την συμμετοχή κορυφαίων προπονητών, ενώ θα τιμηθεί και ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΠΠΕ Στέλιος Προσαλίκας.

* Οι φωτογραφίες είναι ευγενική προσφορά του Γιώργου Γκολέμα.

 

 


AdmirorGallery 4.5.0, author/s Vasiljevski & Kekeljevic.