Print this page
16-10-2020

Τι προβλέπει το υγειονομικό πρωτόκολλο στη Volley League

Rate this item
(0 votes)
Δείτε τα προβλεπόμενα στο υγειονομικό πρωτόκολλο 2020-21:
ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ VOLLEY LEAGUE

 

1.     ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Το παρόν Υγειονομικό Πρωτόκολλο (εφεξής “Πρωτόκολλο”) καθορίζει τις απαραίτητες διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν όλες οι ομάδες που θα συμμετέχουν στους αγώνες της Volley League με στόχους την μέγιστη δυνατή προστασία της ατομικής και δημόσιας υγείας από τον κορωνοιό COVID-19 και την ομαλή έναρξη, διεξαγωγή και ολοκλήρωση της αγωνιστικής περιόδου 2020-2021.
 
2.     ΠΑΡΑΔΟΧΕΣ

2.1.                                                 Το Πρωτόκολλο περιγράφει διαδικασίες, δίνει οδηγίες και περιγράφει μέτρα προστασίας που αφορούν τη διοργάνωση και πραγματοποίηση των φιλικών αγώνων των TAA- μελών της ΕΣΑΠ, της διοργάνωσης League Cup, της διοργάνωσης των αγώνων επίδειξης ALL STAR GAME (σε περίπτωση διεξαγωγής της), των αγώνων της Volley League (Πρωταθλήματος Α1 Εθνικής Κατηγορίας Πετοσφαίρισης Ανδρών), την προετοιμασία των αγωνιστικών χώρων, τις οργανωμένες κινήσεις των Ομάδων και τις ενέργειες επί θετικού κρούσματος.
 

2.2.                                                 Το Πρωτόκολλο βασίζεται στην εκτίμηση υγειονομικού κινδύνου από τον COVID-19 από τα πρόσφατα διαθέσιμα εθνικά και διεθνή δεδομένα και συντάχθηκε σύμφωνα με τις οδηγίες της Υγειονομικής Επιτροπής της ΓΓΑ, του ΕΟΔΥ και της FIVB.

   
2.3.                                                 Τα δεδομένα μπορεί να μεταβληθούν στα πλαίσια μίας νέας έξαρσης της επιδημίας και σε αυτή τη περίπτωση το περιεχόμενο του Πρωτοκόλλου θα επικαιροποιείται ανάλογα με τις εξελίξεις, τα επιστημονικά ευρήματα και τις οδηγίες των αρμόδιων Εθνικών Αρχών με απόφαση του ΔΣ της ΕΣΑΠ κατόπιν εισήγησης της Υγειονομικής του Επιτροπής και εν συνεχεία θα υποβάλλεται για έγκριση στην Υγειονομική Επιτροπή της ΓΓΑ.
 

2.4.                                                 Προκειμένου να περιοριστεί στο μέτρο του δυνατού η διασπορά του ιού στις διοργανώσεις της Volley League σαν ελάχιστο μέτρο επιδημιολογικής παρακολούθησης καθορίζεται η υποχρεωτική πραγματοποίηση μοριακής ανίχνευσης του SARS-CoV-2 με τεστ ρινοφαρυγγικου επιχρίσματος (test PCR για COVID 19) . Τα τεστ θα πραγματοποιηθούν ως ακολούθως:

α.   Ένα τεστ από εβδομήντα δύο (72) έως σαράντα οκτώ (48) ώρες πριν από την πρώτη ημέρα συγκέντρωσης της Ομάδας για προπόνηση.

β. Το πρώτο τεστ πραγματοποιείται από όλο το προσωπικό της Ομάδας (αθλητικό, προπονητικό, τεχνικό).

γ. Οι διαδικασίες επί θετικού κρούσματος περιγράφονται αναλυτικά στο τέλος του παρόντος Πρωτοκόλλου.

   
2.5.                                                 Καθορίζεται επίσης η μη υποχρεωτική (σύσταση) πραγματοποίηση μοριακής ανίχνευσης στις κάτωθι περιπτώσεις.

i.                        Ένα τέστ 48 ώρεςπρίν απο τον πρώτο επίσημο αγώνα κάθε ΤΑΑ

ii.                        Ένα τεστ 48 ώρες πρίν απο κάθε επόμενο αγώνα

iii.                        Διαιτητές, οι Επόπτες, ο Κομισάριος, ο Παρατηρητής Διαιτησίας, η Γραμματεία συνίσταται να κάνουν ένα τεστ 48 ώρες πριν απο κάθε αγώνα.

 

2.6.                                                 Ο Υγειονομικός Σύμβουλος της Volley League αποτελεί το σύνδεσμο με την Ειδική Υγειονομική Επιτροπή της ΓΓΑ και του ΕΟΔΥ. Συμβουλεύει το ΔΣ της ΕΣΑΠ για τα υφιστάμενα μέτρα της πολιτείας και για το πιθανό επίπεδο κινδύνου μίας διοργάνωσης χρησιμοποιώντας και τα διαθέσιμα εργαλεία Risk Assessment της FIVB. Επίσης συμβουλεύει για όποιο άλλο θέμα δεν υπάρχουν οδηγίες στο παρόν Πρωτόκολλο.
 

2.7.                                                 Δεν είναι δυνατή από το παρόν Πρωτόκολλο η απόλυτη και σε κάθε περίπτωση εξασφάλιση έναντι των συνεπειών του COVID-19 και αναγνωρίζεται ότι σε ορισμένες περιπτώσεις θα πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις από την ΕΣΑΠ μετά από Εισήγηση του υγειονομικού συμβούλου του στα πλαίσια ενός συνδυασμού διαχείρισης υγειονομικού κινδύνου και οικονομικού ρίσκου λαμβάνοντας υπόψη τις οδηγίες της Πολιτείας, της ΓΓΑ, του ΕΟΔΥ, και των Διοργανωτριών Αρχών.
 

3.     ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 

3.1          Ο ιός μεταδίδεται κυρίως με μικροσταγονίδια κατά την ομιλία ή το βήχα και το πταρμό. Ο ιός ζει για αρκετό διάστημα σε επιφάνειες και μπορεί να μολυνθεί κανείς αν αγγίξει μια μολυσμένη επιφάνεια και μετά φέρει τα χέρια του στο στόμα, στη μύτη ή στα μάτια. Πρόσφατα παρουσιάστηκαν δεδομένα ότι ο ιός μεταδίδεται και αμιγώς αερογενώς χωρίς τη παρουσία σταγονιδίων. Λόγω των ανωτέρω δεδομένων τα σημαντικότερα μέτρα προσωπικής προστασίας είναι το τακτικό πλύσιμο των χεριών και η χρήση μάσκας προσώπου σε κλειστούς χώρους.

3.2          Η μεταδοτικότητα του ασυμπτωματικού φορέα του ιού εκτιμάται μεταξύ 30- 50%. Από μελέτες έχει προταθεί ότι ο κίνδυνος διάδοσης του ιού από ένα ασυμπτωματικό φορέα σε ένα υγιή είναι υψηλότερος όταν υπάρχει συνεχής επαφή διάρκειας μεγαλύτερης των 15 λεπτών σε απόσταση μικρότερη από 1,5m. Η μεταδοτικότητα είναι μεγαλύτερη από ασθενείς με συμπτώματα της νόσου όπως πυρετός, βήχας και δύσπνοια.

 

3.3.        Επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία για την νόσο από COVID-19 και ακόμη δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο. Ο στόχος όλων των Υγειονομικών Αρχών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) είναι η καθυστέρηση της διασποράς της νόσου μέσω των ατομικών και κοινωνικών μέτρων προστασίας ώστε να αποφευχθεί η υπερφόρτωση των Εθνικών Συστημάτων Υγείας μέχρι την ανακάλυψη ενός αποτελεσματικού εμβολίου.

 

4.     ΑΡΧΕΣ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ

 

4.1.                                                 Ισχύουν και εφαρμόζονται τα ειδικά πρωτόκολλα ομαδικών αθλημάτων όπως αυτά επικαιροποιούνται και ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και αναρτώνται στην ιστοσελίδα της ΓΓΑ (https://gga.gov.gr/images/Instructions_EODY-GGA_team_sports_-

_01_07_2020.pdf) . Ειδικότερα ισχύουν όλα τα γενικά μέτρα που αφορούν τη τήρηση αρχείου εισερχόμενων στην εγκατάσταση, της υγιεινής των χώρων, της τήρησης ασφαλών αποστάσεων και ατομικής υγιεινής και των διαδικασιών απολύμανσης εγκαταστάσεων         και      αθλητικού              εξοπλισμού (https://gga.gov.gr/images/Οδηγίες_Γ_Φάσης_για_ασφαλή_άσκηση_01_06_2020c. pdf). Σε κάθε περίπτωση οι καινούργιες ειδικές οδηγίες από τη ΓΓΑ θα ενσωματώνονται στις επικαιροποιημένες εκδόσεις του Πρωτοκόλλου.

 

4.2.                                                 Εφαρμόζονται οι αποφάσεις της Πολιτείας αναφορικά με τη παρουσία φιλάθλων στο γήπεδο. Σε περίπτωση που επιτραπεί η παρουσία φιλάθλων θα ακολουθηθούν οι οδηγίες της Πολιτείας και θα επικαιροποιηθεί και το παρόν Πρωτόκολλο.

 

4.3.                                                 Εφαρμόζονται οι επικαιροποιημένες αποφάσεις της Πολιτείας αναφορικά με τα ταξίδια στο εξωτερικό και την άφιξη Ελλήνων και Αλλοδαπών αθλητών από χώρες με υψηλό κίνδυνο μετάδοσης του COVID-19 οι οποίες αναρτώνται στην ιστοσελίδα της                            Γενικής              Γραμματείας Αθλητισμού (https://gga.gov.gr/images/Οδηγιες_ΓΓΑ_για_διεθνή_ταξίδια_αθλητών_V2.docx- 1.pdf) Δεδομένου ότι η επιδημιολογική εικόνα είναι μεταβαλλόμενη τα περιστατικά θα αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση σύμφωνα με τις ισχύουσες οδηγίες του ΕΟΔΥ.

 

4.4.                                                 Αρμόδιος για την επίβλεψη της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου είναι ο Ιατρός κάθε Ομάδας, τα στοιχεία του οποίου (πλήρες όνομα, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ο αριθμός κινητού τηλεφώνου του) θα γνωστοποιηθούν στην ΕΣΑΠ με έγγραφο του κάθε ΤΑΑ υπογεγραμμένο από τον νόμιμο εκπρόσωπό του που θα αποσταλεί μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση info@volleyleague.gr το αργότερο στις 22 Oκτωβρίου 2020.

 

4.5.                                                 Όλοι οι αθλητές πριν την πρώτη προπόνηση συμπληρώνουν το Προαγωνιστικό              Ιατρικό                     Ιστορικό                  της                            ΓΓΑ (https://gga.gov.gr/images/entypo_proagonistikou.docx) το οποίο διατηρεί στο αρχείο του ο Ιατρός της Ομάδας και υποβάλλονται σε πλήρη κλινικό έλεγχο και κατά περίπτωση εργαστηριακές εξετάσεις. Επί κλινικών ενδείξεων ή ιστορικού νόσου COVID-19 υποβάλλονται σε ειδικό κλινικό και εργαστηριακό καρδιολογικό έλεγχο.

 

4.6.                                                 Όλοι οι αθλητές και το όλο το προσωπικό των Ομάδων (τεχνικό, ιατρικό, προπονητικό) πρέπει να έχουν υποβληθεί από εβδομήντα δύο (72) έως σαράντα οκτώ (48) ώρες πριν από τη πρώτη συγκέντρωση της Ομάδας σε μοριακή ανίχνευση του SARS-CoV-2 με RT-PCR τεστ ρινοφαρυγγικου επιχρίσματος (test PCR για covid -

19) και να προσκομίσουν έγγραφη βεβαίωση αρνητικού τεστ το οποίο συλλέγει και διατηρεί στο αρχείο του ο Ιατρός της Ομάδας. Οι γιατροί των ομάδων είναι υπεύθυνοι για την τήρηση του αρχείου των εξετάσεων που έχουν διενεργηθεί για λογαριασμό των ΤΑΑ. και υποχρεούνται να τα προσκομίζουν στην ΕΣΑΠ όταν τους ζητηθεί.

 

4.7.                                                 Ο Ιατρός της Ομάδας θα πρέπει να ενημερώνεται άμεσα είτε τηλεφωνικά είτε μέσω εφαρμογής κινητού τηλεφώνου για κάθε ύποπτο σύμπτωμα αθλητή ή προσωπικού ή παράγοντα ή μέλους οικογένειας των προηγουμένων (πχ πυρετό, κόπωση, βήχα, δύσπνοια, ανοσμία).

 

4.8.                                                 Ο Ιατρός θα πρέπει να έχει φροντίσει ώστε να υπάρχει οργανωμένη διαδικασία λήψης δείγματος ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος PCR Covid-19 (επικοινωνία με το διαγνωστικό κέντρο, οργανωμένος χώρος για ασφαλή δειγματοληψία, ενημερωμένος κατάλογος εξεταζόμενων και διαδικασία ενημέρωσης αποτελεσμάτων με διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων). Πριν από την έναρξη των τεστ PCR, οι ομάδες πρέπει να διασφαλίσουν ότι όλα τα άτομα που θα υποβληθούν στο τεστ έχουν δώσει γραπτή συγκατάθεση για την τήρηση και την επεξεργασία των προσωπικών τους δεδομένων (συμπεριλαμβανομένων των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων) συμπεριλαμβανομένης της διαβίβασης των αποτελεσμάτων στον Ιατρό της Ομάδας, στον ΕΟΔΥ, στο ΤΑΑ, στον Υγειονομικό Υπεύθυνο της ΕΣΑΠ και στην ΕΣΑΠ).

 

4.9.                                                 Το τεστ ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος PCR Covid-19 σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού σε συντονισμό με τον ΕΟΔΥ (Α.Π.:ΥΠΠΟΑ/ΓΓΓΑ/496440/1941/14/09/2020) μπορεί να πραγματοποιηθεί και με τη μέθοδο του pool testing σε ομάδες που διενεργούν τακτικούς ελέγχους για λοίμωξη COVID-19. Η τεχνική αυτή στοχεύει στην εξοικονόμηση πόρων αλλά θα πρέπει να γίνεται μόνο σε πιστοποιημένα εργαστήρια τα οποία πληρούν τις προδιαγραφές της αναλυτικής ευαισθησίας και αξιοπιστίας για τη συγκεκριμένη τεχνική ώστε να μην χάνεται η αξιοπιστία της εξέτασης.

 

4.10.                                         Για τη πραγματοποίηση ενός αγώνα όπου είναι υποχρεωτική η πραγματοποίηση μοριακών τεστ, (λόγω κρούσματος) είναι υποχρεωτική η προσκόμιση υπεύθυνης δήλωσης, υπογεγραμμένης από τους Ιατρούς των Ομάδων ότι έχουν πραγματοποιηθεί τα τεστ PCR με λήψη δείγματος ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος (μοριακή ανίχνευση του SARS-CoV-2 με RT-PCR τεστ ρινοφαρυγγικου επιχρίσματος) σε όσους κινούνται στην Α’ Ζώνη του γηπέδου, εντός των προηγούμενων πέντε (5) ημερών από τη διεξαγωγή του αγώνα (αναφέροντας την ημερομηνία πραγματοποίησης του τεστ). Οι Ιατροί δηλώνουν ότι έχουν πραγματοποιηθεί τα τεστ και αναφέρουν ονομαστικά μόνο τα στοιχεία των μελών της αποστολής που κινούνται στην Α΄ζώνη του γηπέδου, τα οποία έχουν αρνητικό τεστ από πιστοποιημένα διαγνωστικά εργαστήρια σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Θετικά αποτελέσματα δεν κοινοποιούνται αλλά ενημερώνεται ο ΕΟΔΥ και η ΕΣΑΠ για προβλεπόμενες από το παρόν πρωτόκολλο ενέργειες.

 

4.11.                                         Οι διαιτητές εφόσον πραγματοποιήσουν το τεστ PCR για Covid-19 υποχρεούνται να αποστέλλουν τα αρνητικά αποτελέσματα των τεστ τους στο email info@volleyleague.gr. Τα θετικά αποτελέσματα θα κοινοποιούνται απευθείας στον ΕΟΔΥ για ιχνηλάτηση και οι διαιτητές που υποχρεωτικά θα τίθενται σε καραντίνα από τον ΕΟΔΥ θα αντικαθίστανται.

 

 

4.12.                                         Επισημαίνεται ότι οι ιατροί των ομάδων δεν βεβαιώνουν την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων των τεστ η οποία αποτελεί ευθύνη των διαπιστευμένων εργαστηρίων, αλλά βεβαιώνουν ότι έλεγξαν ότι όσοι είναι διαπιστευμένοι με διαπίστευση Α’ Ζώνης και προγραμματίσθηκαν για τον αγώνα έχουν αρνητικό τεστ στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα.

 

5.     ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ

 

5.1.                                                 Οι διαδικασίες κίνησης των αθλητών και των υπολοίπων παραγόντων εντός του αγωνιστικού χώρου που περιγράφονται στο παρόν Πρωτόκολλο βασίζονται σe αντίστοιχα Πρωτόκολλα του εξωτερικού καθώς και στις οδηγίες της FIVB και ΕΟΔΥ

 

5.2.                                                 Το προσωπικό όλων των εμπλεκομένων στη διοργάνωση των αγώνων φορέων, θα πρέπει να περιορίζεται στο απολύτως απαραίτητο για την ομαλή διεξαγωγή, σύμφωνα και με τις εκάστοτε ισχύουσες οδηγίες της ΓΓΑ και του ΕΟΔΥ προσαρμοσμένες σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο παρόν.

 

5.3.                                                 Τα πρόσωπα που εμπλέκονται στη πραγματοποίηση του αγώνα διακρίνονται σε 2 κατηγορίες διαπίστευσης ανάλογα με τη δυνατότητα μετακίνησης εντός ή εκτός του αγωνιστικού χώρου και της υποχρεωτικής χρήσης ατομικών μέσων προστασίας. Οι διαπιστεύσεις χορηγούνται έγκαιρα από κάθε ΤΑΑ ή από την ΕΣΑΠ ανάλογα με τη κατηγορία πριν την προσέλευση στην αθλητική εγκατάσταση. Δεν επιτρέπεται σε κανένα που δεν έχει διαπίστευση και καταγεγραμμένη σε ειδική κατάσταση έγκριση εισόδου, η είσοδος στην εγκατάσταση.

 

5.4.                                                 Όλα τα ΤΑΑ υποχρεούνται να αποστέλλουν στην ΕΣΑΠ το αργότερο σαράντα οκτώ (48) ώρες (Είκοσι τέσσερεις 24 ώρες για αγώνες που διεξάγονται ημέρα Παρασκευή) πριν από την έναρξη κάθε αγώνα, αναλυτική κατάσταση που θα περιλαμβάνει όλα τα πρόσωπα που θα δικαιούνται να εισέλθουν στο γήπεδο για τη διεξαγωγή κάθε αγώνα και για τα οποία θα έχει χορηγηθεί διαπίστευση. Εξαιρούνται οι λίστες Security και Χορηγών όπου μπορούν να κατατίθεται στο κομισάριο πριν την έναρξη του αγώνα. Η ανωτέρω κατάσταση θα είναι χωρισμένη σε κατηγορίες διαπίστευσης ανά ζώνη σύμφωνα με τα κατωτέρω και με αναφορά της ιδιότητας κάθε προσώπου. Οι τελικές καταστάσεις των δικαιούμενων εισόδου διαπιστευμένων προσώπων θα αποστέλλονται στην γηπεδούχο ΤΑΑ και στον Κομισάριο του αγώνα, εφαρμοζομένων αναλογικά των διατάξεων των Κανονισμών Πρωταθλήματος για τη διεξαγωγή αγώνα κεκλεισμένων των θυρών.

 

5.5.                                                 Το δημιουργικό και οι διαστάσεις των διαπιστεύσεων θα είναι ενιαία και θα αποσταλούν για εκτύπωση από τον ΕΣΑΠ στα ΤΑΑ. Η κάθε κατηγορία έχει διαπίστευση διαφορετικής ζώνης ως ακολούθως:

5.5.1.                Διαπίστευση Α’ Ζώνης: Η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη και συνεχής. Επιτρέπει συνεχή πρόσβαση στον αγωνιστικό χώρο, στους πάγκους, στη γραμματεία και στα αποδυτήρια. Χορηγείται στη γραμματεία, στον κομισάριο, στον παρατηρητή διαιτησίας (όπου προβλέπεται), στους επόπτες και στα μέλη των ομάδων που θα δηλωθούν στο Φύλλο Αγώνα. Εξαιρούνται οι πετοσφαιριστές που θα δηλωθούν στο Φύλλο Αγώνα καθώς επίσης και οι Α΄ προπονητές των ομάδων. Οι διαιτητές του αγώνα, θα φορούν την μάσκα υποχρεωτικά έως την έναρξη του αγώνα. Οι διαπιστευμένοι με κάρτα Α’ Ζώνης εισέρχονται από ξεχωριστή πύλη στην εγκατάσταση.

 

5.5.2.                Διαπίστευση Β’ ζώνης: Η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη και συνεχής. Επιτρέπει κατά περίπτωση και για συγκεκριμένο λόγο πρόσβαση στον αγωνιστικό χώρο στους πάγκους, στη γραμματεία και ανάλογα με την ιδιότητα και στα αποδυτήρια. Χορηγείται στη γραμματεία, τον κομισάριο, το παρατηρητή διαιτησίας (όπου προβλέπεται), στους ιατρούς (αγώνα και ομάδων), στους χειριστές VAR, στους φωτογράφους, και σε συγκεκριμένους αξιωματούχους του αγώνα και των ομάδων, καθώς και στο προσωπικό της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και των Διασωστών, στους εκπροσώπους του Αντιντόπινγκ, σε συγκεκριμένο προσωπικό της εγκατάστασης επιφορτισμένο με τη καθαριότητα του αγωνιστικού χώρου και σε συγκεκριμένα άτομα του προσωπικού security. Οι διαπιστευμένοι με κάρτα Β’ Ζώνης εισέρχονται από τη πύλη της Α’ Ζώνης αλλά μόνο με μάσκα προσώπου.

 

5.5.3.                Διαπίστευση Γ΄ Ζώνης: Η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη και συνεχής. Δεν επιτρέπεται για κανένα λόγο η πρόσβαση στον αγωνιστικό χώρο, στους πάγκους στη γραμματεία και στα αποδυτήρια. Επιτρέπεται η κίνηση εντός του κλειστού σταδίου σε όλους τους άλλους εγκεκριμένους χώρους (πχ.: δημοσιογραφικά θεωρεία, εξέδρα). Χορηγείται στη διοίκηση των ομάδων πλην των αναφερόμενων στην περίπτωση 5.6.2 αξιωματούχων, στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους, τηλεοπτικά συνεργεία, λοιπό προσωπικό εγκατάστασης και ομάδων. Δεν επιτρέπεται η παραμονή στον ίδιο χώρο κατόχων διαπίστευσης Γ’ Ζώνης κάρτας με κατόχους κάρτας Α και Β’ ζώνης. Εξαίρεση αποτελούν οι διαπιστευμένοι από τον τηλεοπτικό σταθμό που κατέχει τα δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων δημοσιογράφοι και cameramen οι οποίοι μπορούν να πάρουν συνέντευξη από τους πετοσφαίριστές και τους προπονητές στο τέλος του αγώνα σε συγκεκριμένο καλά αεριζόμενο χώρο τηρώντας την απόσταση του 1.5m και φορώντας μάσκα.

 

5.6.                                                 Αναλυτικά τα άτομα που λαμβάνουν διαπίστευση για κίνηση εντός αγωνιστικού χώρου (Α’ και Β’ Ζώνη) είναι τα ακόλουθα:

 

  1. 6.1.Α’ Ζώνη
  2. 6.2.Διαπίστευση Β΄ Ζώνης
  3. 6.3.Διαπίστευση Γ’ Ζώνης
1.                   Αθλητές γηπεδούχου ομάδας (εως 14) και φιλοξενούμενης ομάδας (εως 14)

2.                   Επιτρέονται πέραν των των αθλητών, μέχρι 7 άτομα με τις ιδιότητες που αναφέρονται στο άρθρο 1.3.1. της προκήρυξης της Volley League 2020-21.

3.                   Οι δυο διαιτητές, ο αναπληρωματικός διαιτητής (αν υπάρχει) και οι δυο ή τέσσερεις επόπτες του αγώνα.

4.                   Ένας έως δύο κομισάριοι του αγώνα

5.                   Παρατηρητής Διαιτησίας (όπου προβλέπεται)

6.                   Ο Ιατρός του αγώνα και έως τέσσερις διασώστες (οι οποίοι δεν προσμετρώνται στο συνολικό αριθμό)

7.                   O υπεύθυνος Covid του γηπεδούχου ΤΑΑ

 

1.                   Ένα ατομο από την Επίσημη Στατιστική Υπηρεσία της ΕΣΑΠ

2.                   Έως επτά άτομα Προσωπικό security

3.                   Προσωπικό της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής (δεν προσμετρώνται στον συνολικό αριθμό)

4.                   Δύο Εκπρόσωποι ΕΣΚΑΝ (Δειγματολήπτες) οι οποίοι δεν προσμετρώνται στο συνολικό αριθμό. Η διαπίστευση χορηγείται κατά την άφιξή τους στο γήπεδο μετά την επίδειξη του εγγράφου που αποδεικνύει τον ορισμό τους )

5.                   Δύο άτομα προσωπικό καθαρισμού αγωνιστικού χώρου και μπαλών.

6.                   Εως πέντε ball boys

7.                   Ένας Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου από κάθε ΤΑΑ

8.                   Ένας συνοδός για κάθε ομάδα

9.                   Δύο άτομα που έχουν εργασιακή σχέση, ή εξάρτηση από κάθε ΤΑΑ

10.                Έως πέντε άτομα προσωπικό/συνεργάτες τηλεοπτικού σταθμού- κατόχου δικαιωμάτων τηλεοπτικής -διαδικτυακής μετάδοσης του αγώνα- στατιστικής κάλυψης από τον ανωτέρω τηλεοπτικό σταθμό και για το χειρισμό του συστήματος instant replay (δεν προσμετρώνται στον συνολικό αριθμό).

11.                Έως δύο τεχνικοί για το χειρισμό του συστήματος πινακίδων led

12.                Ο παρουσιαστής και ο υπεύθυνος μουσικής (DJ) του ΤΑΑ

13.                Ο υπεύθυνος χειρισμού ηλεκτρονικού πίνακα του γηπέδου

14.                Έως έξι φωτογράφοι

15.                Εως δυο γραμματείες του αγώνα, η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη.

16.                Εως δυο προσωπικό για Video Check

17.                Έως τέσσερεις προσωπικό ΕΡΤ (Κάμεραμεν-τεχνικοί-δημοσιογράφος) (δεν προσμετρώνται στον συνολικό αριθμό)

 

1.                   Έως δέκα Διαπιστευμένοι μέλη της διοίκησης του γηπεδούχου ΤΑΑ ή Ερασιτέχνη και έως πέντε του φιλοξενούμενου ΤΑΑ ή Ερασιτέχνη

2.                   Έως τέσσερα μέλη του Δ.Σ. της ΕΟΠΕ

3.                   Έως οκτώ μέλη του Δ.Σ. της ΕΣΑΠ

4.                   Προσωπικό Τηλεοπτικής – Διαδικτυακής Κάλυψης πλην των αναφερόμενων στο 5.6.2.14 (δεν προσμετρώνται στον συνολικό αριθμό)

5.                   Έως δεκαπέντε δημοσιογράφοι

6.                   Έως δυο τεχνικοί των ραδιοφωνικών σταθμών

7.                   Έως τεσσερα άτομα από το προσωπικό του γηπεδούχου ΤΑΑ

8.                   Έως τρια άτομα από την υποδεικνυόμενη από την ΕΣΑΠ Εταιρεία που μεταδίδει διαδικτυακά τους αγώνες

9.                   Έως τρείς διαπιστευμένοι υπάλληλοι της ΕΣΑΠ

10.                Ένας εκπρόσωπος ΔΕΑΒ. (δεν προσμετράται στον συνολικό αριθμό)

11.                Έως δεκαπέντε Χορηγοί Ομάδων

12.                Εως 10 αθλητές/αθλήτριες αναπτυξιακών αθλημάτων της γηπέδουχου ομάδας

13.                Εως τεσσερεις προπονητές ανδρικών ομάδων της Volley League.

 

Σε καμία περίπτωση, ο μέγιστος αριθμός όλων των παρευρισκόμενων, ανά πάσα στιγμή, στην εγκατάσταση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 170 άτομα.

 

Η λίστα με τα ονόματα και τις ιδιότητες όλων των παραπάνω θα πρέπει να κοινοποιείται στην ΕΣΑΠ και το email: info@volleyleague.gr εως 48 ώρες πρίν την έναρξη του αγώνα.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει κοινοποίηση, η λίστες θα εκδίδονται απο την ΕΣΑΠ και θα περιέχουν μόνο τα ονόματα των διαπιστευμένων για τις ζώνες Α’ και Β’.

Το γηπεδούχο ΤΑΑ οφείλει να μεριμνά για τη συμπλήρωση της λίστας για τη ζώνη Γ’ με την καταγραφή και τον έλεγχο της ιδιότητας καθενός εισερχομένου. Ο Υπεύθυνος για την τήρηση του Υγειονομικού Πρωτοκόλλου (Υπεύθυνος COVID) οφείλει να συνεργάζεται με τον Κομισάριο του αγώνα και να του καθιστά διαθέσιμο κάθε στοιχείο που είναι απαραίτητο για τον έλεγχο της ταυτότητας των εισερχομένων.

 

Οι Ομάδες θερμομετρούνται πριν την αναχώρηση από το ξενοδοχείο με ευθύνη του ιατρού ομάδας. Οι διαδικασίες επί υπόπτου κρούσματος περιγράφονται παρακάτω.

 

5.7.                                                 Οι Ομάδες μετακινούνται με λεωφορείο στο οποίο επιβαίνουν μόνο οι κάτοχοι κάρτας-μέλη Α’ και Β’ ζώνης, αποστολής της ομάδας. Κατά τη διάρκεια της μετακίνησης άπαντες εντός του λεωφορείου φέρουν μάσκα. Εάν είναι δυνατό τα παράθυρα του λεωφορείου παραμένουν ανοικτά για αερισμό.

 

5.8.                                                 Σε περίπτωση ατομικής μετάβασης από και προς την εγκατάσταση του αγώνα, η κίνηση θα γίνεται μόνο με ιδιωτικό όχημα στο οποίο θα επιβαίνουν άτομα της ίδιας ζώνης διαπίστευσης. Η χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς από όλους τους διαπιστευμένους με κάρτες Α’ ή Β’ ζώνης θα πρέπει να αποφεύγεται.

 

5.9.                                                 Κατά την είσοδο στην αθλητική εγκατάσταση θα γίνεται θερμομέτρηση και καταγραφή από προσωπικό του γηπεδούχου σωματείου σε ειδικό κατάλογο το ονοματεπώνυμο, τα στοιχεία επικοινωνίας και η ώρα εισόδου. Σε όλες τις εισόδους θα πρέπει να υπάρχει σήμανση για τήρηση αποστάσεων και μέτρων ατομικής προστασίας. Ο εισερχόμενος θα υπογράφει δηλώνοντας υπεύθυνα ότι τη συγκεκριμένη ημέρα δεν έχει κανένα από τα συμπτώματα του ιού. Ο κατάλογος θα αρχειοθετείται καθημερινά, με μέριμνα του υπευθύνου της γηπεδούχου ομάδας, προκειμένου να διευκολυνθεί πιθανή αναγκαία ιχνηλάτηση. Παράδειγμα του καταλόγου είναι διαθέσιμο στον ιστότοπο της ΓΓΑ. (https://gga.gov.gr/images/katalogos_eiserxomenon_ekserxomenon.pdf).

 

5.10.                                         Σε περίπτωση που οποιοδήποτε άτομο αναφέρει συμπτώματα πυρετού, βήχα, δύσπνοιας, μυαλγίας, διάρροιας, πονόλαιμου, ανοσμίας ή υπέρμετρης κόπωσης, δε θα του επιτρέπεται η είσοδος στην αθλητική εγκατάσταση και θα του δίνονται συστάσεις επικοινωνίας με τον Ιατρό της Ομάδας του ή με τον ΕΟΔΥ εφόσον αφορά άλλο προσωπικό.

 

5.11.                                         Στις εισόδους της εγκατάστασης το προσωπικό security θα επιβάλλει τη χρήση μάσκας στους εισερχόμενους με διαπίστευση Β’ και Γ’ ζώνης. Σε περίπτωση μη συμόρφωσης με το παραπάνω, απαγορεύεται η είσοδος στον εισερχόμενο

 

5.12.                                         Σε όλους τους αγώνες, η γηπεδούχος ομάδα είναι υπεύθυνη για την τήρηση του καταλόγου εισερχόμενων στην αθλητική εγκατάσταση.

 

5.13.                                         Τα ΤΑΑ υποχρεούνται να ορίσουν, εκτός από τον Ιατρό της Ομάδας, έναν Υπεύθυνο για τη τήρηση του Υγειονομικού Πρωτοκόλλου (“Υπεύθυνος COVID”) ο οποίος θα παρακολουθεί όλες τις διαδικασίες εκτός των αμιγώς ιατρικών υγειονομικών θεμάτων. Τα στοιχεία του Υπευθύνου COVID θα γνωστοποιούνται στην ΕΣΑΠ με έγγραφο του ΤΑΑ υπογεγραμμένο από τον νόμιμο εκπρόσωπό της που θα αποσταλεί μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση info@volleyleague.gr το αργότερο στις 22 Oκτωβρίου 2020.

 

5.14.                                         Αφού ο Κομισάριος ολοκληρώσει τον έλεγχο του γηπέδου, μαζί με τον υπεύθυνο COVID 19 της γηπεδούχου ομάδας, ελέγχουν την λίστα των εισερχομένων. Ο Κομισάριος επίσης ελέγχει αν οι κάτοχοι των διαπιστεύσεων φορούν μάσκα και βρίσκονται στις προβλεπόμενες θέσεις/ζώνες.

 

5.15.                                         Ο Κομισάριος του αγώνα υποχρεούται να επιβλέπει την πιστή τήρηση από τα ΤΑΑ του Υγειονομικού Πρωτοκόλλου και να καταγράφει τις παραβάσεις που διαπιστώνει, σε ειδική έκθεσή του την οποία θα αποστέλλει στην ΕΣΑΠ την επόμενη από τη διεξαγωγή του αγώνα ημέρα. Η ΕΣΑΠ διαβιβάζει αμελλητί και υποχρεωτικά την ανωτέρω έκθεση στο ΜΔΟ για την επιβολή του προβλεπόμενου στην Ειδική Προκήρυξη Πρωταθλήματος χρηματικού προστίμου.

 

6.     ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

 

6.1.                                                 Με μέριμνα των υπευθύνων της εγκατάστασης, πριν τον αγώνα όλοι οι χώροι θα πρέπει να έχουν καθαριστεί επιμελώς από συνεργείο καθαρισμού. Μετά από τον καθαρισμό με κοινό απορρυπαντικό γίνεται απολύμανση του αγωνιστικού χώρου, των αποδυτηρίων των τουαλετών, του κυλικείου και των προβλεπόμενων για χρήση γραφείων με κατάλληλο διάλυμα σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες οδηγίες του ΕΟΔΥ                για    μη υγειονομικούς χώρους  (https://eody.gov.gr/wp- content/uploads/2020/05/covid19-apolimansi-14-05-20.pdf).

 

6.2.                                                 Σε εμφανή σημεία των κοινόχρηστων χώρων θα πρέπει να υπάρχουν αναρτημένες ενημερωτικές αφίσες της ΓΓΑ με τα μέτρα προστασίας από τη μετάδοση του ιού Covid-19.

 

6.3.                                                 Σε όλους τους χώρους του γηπέδου, σε εμφανή σημεία (π.χ. είσοδο γηπέδου, στην είσοδο και εντός των αποδυτηρίων, στη φυσούνα, στο κυλικείο κ.ο.κ.), θα πρέπει να υπάρχει διαθέσιμο αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα (ή gel) 70% για απολύμανση χεριών.

 

6.4.                                                 Στις τουαλέτες και σε όλους τους νιπτήρες θα πρέπει να υπάρχει υγρό σαπούνι χεριών και χειροπετσέτες μιας χρήσης, ενώ στα αποχωρητήρια αναρτάται σύσταση για κλείσιμο της λεκάνης πριν το συνήθη καταιονισμό νερού. Χρήσιμο είναι να υπάρχει σύστημα αυτόματης απελευθέρωσης χλωρίου ταυτόχρονα με τον καταιονισμό νερού.

 

6.5.                                                 Στα αποδυτήρια θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε να υπάρχει τουλάχιστον μία θέση κενή ανάμεσα στις θέσεις των πετοσφαιριστών για διατήρηση αποστάσεων, με κατάλληλη σήμανση.

 

6.6.                                                 Οι υπεύθυνοι της εγκατάστασης θα πρέπει να καθορίσουν τις διαδρομές κίνησης των κατόχων διαπιστεύσεων εντός της εγκατάστασης, έτσι ώστε να μη διασταυρώνονται οι διαδρομές των κατόχων διαπίστευσης Γ΄ Ζώνης με αυτή των υπολοίπων και να μην παραμένουν στον ίδιο χώρο της εγκατάστασης, εκτός από προβλεπόμενες περιπτώσεις (πχ συνεντεύξεις).

 

6.7.                                                 Όλες οι διαδικασίες καθαρισμού και απολύμανσης θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί και οι χώροι να έχουν ασφαλιστεί το αργότερο 1 ώρα πριν την προβλεπόμενη άφιξη των ομάδων.

 

6.8.                                                 Η είσοδος στα αποδυτήρια, στα δωμάτια ντόπινγκ και στους σχετιζόμενους με αυτά διαδρόμους, θα επιτρέπεται μόνο στους κατόχους των αντίστοιχων διαπίστευσεων και θα ελέγχεται από προσωπικό ασφαλείας της εγκατάστασης.

 

6.9.                                                 Σε κάθε εγκατάσταση θα πρέπει να έχει προσδιοριστεί καλά αεριζόμενος απομονωμένος χώρος για την προσωρινή φιλοξενία ατόμων με ύποπτα συμπτώματα (π.χ. πυρετός) έως ότου επιληφθεί το ιατρικό προσωπικό

 

7.     ΜΕΤΡΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

 

7.1.                                                 Γενικώς, για την αποφυγή μετάδοσης του ιού Covid-19, ο ΕΟΔΥ και η ΓΓΑ προτείνουν τα ακόλουθα μέτρα τα οποία θα πρέπει να τηρούνται με αίσθημα ατομικής ευθύνης.

 

7.1.1.         Αποφυγή συνθηκών συγχρωτισμού, χειραψιών και εναγκαλισμών.

 

7.1.2.         Τήρηση απόστασης 2 μέτρων από άλλα άτομα ή προστατευτική μάσκα σε κοινόχρηστους χώρους

 

7.1.3.         Συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα ή καθαρισμός τους με αντισηπτικό διάλυμα με βάση το οινόπνευμα.

 

7.1.4.         Αποφυγή αγγίγματος του προσώπου (μύτη, στόμα, οφθαλμοί), ιδίως αν προηγουμένως υπήρξε επαφή με αντικείμενα που έχουν αγγίξει πολλά άλλα άτομα (π.χ. πόμολα, διακόπτες κ.λ.π. σε κοινόχρηστους χώρους).

 

7.1.5.         Κάλυψη της μύτης και του στόματος με χαρτομάντιλο σε περίπτωση βήχα ή φταρνίσματος και απόρριψη του άμεσα σε κάδο απορριμμάτων. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει χαρτομάντιλο, χρήση του εσωτερικού των αγκώνων.

 

7.1.6.         Σε περίπτωση που κάποιος εμφανίσει πυρετό ή άλλα συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη από ιό Covid-19 (δύσπνοια, έντονη κόπωση, βήχα) δεν θα προσέρχεται στην εγκατάσταση. Εφόσον πρόκειται για αθλητή, προπονητικό προσωπικό ή προσωπικό της ομάδας θα ενημερώνει άμεσα τηλεφωνικά τον γιατρό της ομάδας. Εάν πρόκειται για άλλο άτομο (πχ γραμματεία, διαιτητές, δημοσιογράφοι κλπ) ισχύει ότι προβλέπεται από τις οδηγίες του ΕΟΔΥ αναφορικά με τη διαχείριση πιθανού ή επιβεβαιωμένου κρούσματος.

 

8.       ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

 

Σε περίπτωση αποδεδειγμένου κρούσματος σε ομάδα, ακολουθεί υποχρεωτικού τεστ στα μέλη της ομάδας. Στον επόμενο προγραμματισμένο αγώνα ακολουθούνται τα εξής:

8.1                  Πριν από την έναρξη του αγώνα οι Ιατροί των Ομάδων προσκομίζουν στη Γραμματεία αντίγραφο του συνημμένου έντυπου υπεύθυνης δήλωσης – βεβαίωσης Covid υπογεγραμμένο από τους Ιατρούς των Ομάδων ότι έχει πραγματοποιηθεί μοριακή ανίχνευση του SARS-CoV-2 με τεστ ρινοφαρυγγικου επιχρίσματος, σε όσους έχουν διαπίστευση Α’ Ζώνης και περιλαμβάνονται στην χορηγούμενη από την ΕΣΑΠ Κατάσταση διαπιστευμένων με διαπίστευση Α’ Ζώνης Προσώπων,εντός των προηγούμενων 7 ημερών από τη διεξαγωγή του αγώνα (αναφέροντας την ημερομηνία πραγματοποίησης του τεστ).

 

8.2                 Στην ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση Covid οι Ιατροί δηλώνουν και βεβαιώνουν ότι έχουν πραγματοποιηθεί τα αναφερόμενα στην παράγραφο 8.1. τεστ αναφέροντας ονομαστικά μόνο τα μέλη της αποστολής με διαπίστευση Α’ Ζώνης με αρνητικό τεστ από πιστοποιημένα διαγνωστικά εργαστήρια σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και τα αναφερόμενα στις παραγράφους 4.10 έως 4.15 του παρόντος.



8.3                 Σε περίπτωση που δεν προσκομιστεί η ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση Covid, ο αγώνας δεν διεξάγεται με ευθύνη της ομάδας που δεν τη προσκόμισε, ο αγώνας κατακυρώνεται υπέρ της αντιπάλου ομάδας με αποτέλεσμα 3-0 και εφαρμόζονται οι διατάξεις της Ειδικής Προκήρυξης Πρωταθλήματος για την υπαίτια/υπαίτιες ομάδες.



8.4                 Αθλητές που δεν περιλαμβάνονται στην ειδική υπεύθυνη δήλωση Covid του Ιατρού του ΤΑΑ κατά τα προβλεπόμενα στο παρόν και στην αναφερόμενη στο άρθρο 5.4. του παρόντος χορηγούμενη από την ΕΣΑΠ Κατάσταση διαπιστευμένων με διαπίστευση Α’ Ζώνης Προσώπων, δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν στον αγώνα. Σε περίπτωση παράβασης εφαρμόζονται οι διατάξεις του Κανονισμού Πρωταθλήματος και του Ειδικού Πειθαρχικού Κανονισμού για αντικανονική συμμετοχή αθλητών.

 

8.5                 Κάτοχοι διαπίστευσης Α’ Ζώνης που δεν περιλαμβάνονται στην ειδική υπεύθυνη δήλωση Covid του Ιατρού του ΤΑΑ κατά τα προβλεπόμενα στο παρόν και στην αναφερόμενη στο άρθρο 5.4. του παρόντος χορηγούμενη από την ΕΣΑΠ Κατάσταση διαπιστευμένων με διαπίστευση Α’ Ζώνης Προσώπων, δεν επιτρέπεται να παραμένουν εντός αγωνιστικού χώρου και να ασκούν τα όποια καθήκοντά τους και ο Διαιτητής ή ο Κομισάριος οφείλουν να μεριμνήσουν για την απομάκρυνσή τους.

 

8.6                 Οι αθλητές εισέρχονται στον αγωνιστικό χώρο αφού έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες διαδικασίες και έχουν λάβει τη θέση τους όλοι οι εμπλεκόμενοι. Οι ομάδες θα μπαίνουν στον αγωνιστικό χώρο για προθέρμανση ή/και για τον αγώνα, η μία μετά την άλλη. Το ίδιο ισχύει και για την είσοδό τους στα αποδυτήρια.

 

8.7                 Οι ομάδες κάθονται στους πάγκους τους, διατηρώντας αποστάσεις μεταξύ τους, δίδοντας έτσι και ένα μήνυμα κοινωνικής ευθύνης στους τηλεθεατές. Στους πάγκους των ομάδων θα πρέπει να υπάρχει αντισηπτικό διάλυμα.

 

8.8                 Κατά τη διάρκεια των timeout και στη διάρκεια του αγώνα αποφεύγονται οι εναγκαλισμοί και οι χειραψίες.

 

8.9                 Ο διαιτητής του αγώνα μπορεί να κάνει συστάσεις στο πάγκο για τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας.

 

8.10               Οι Πετοσφαιριστές στο πάγκο και στη διάρκεια του αγώνα θα πρέπει να έχουν ατομική πετσέτα και ατομικό δοχείο ισοτονικών υγρών.

 

8.11                Στα διαλείμματα όλες οι επιφάνειες των πάγκων και του γηπέδου απολυμαίνονται από το διαπιστευμένο με κάρτα Β’ Ζώνης προσωπικό καθαρισμού.

 

8.12               Οι μπάλες του αγώνα καθαρίζονται διαρκώς από τα ball boys με κατάλληλο αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα (ή gel) 70%.

 

8.13               Οι ομάδες εισέρχονται στον αγωνιστικό χώρο ξεχωριστά υπό την επίβλεψη του κομισαρίου ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη τήρηση των διαδικασιών που προβλέπονται από το κανονισμό Πρωταθλήματος. Κρίνεται σκόπιμο να αποφεύγονται οι εναγκαλισμοί και χειραψίες με σκοπό να δίδεται και ένα μήνυμα κοινωνικής ευθύνης.

 

8.14               Μετά τη λήξη του αγώνα, η διαδικασία αποχώρησης των ομάδων από το γήπεδο είναι αντίστοιχη με αυτή της προσέλευσής τους.

 

8.15               Μετά το τέλος του αγώνα δίδονται συνεντεύξεις σε ειδικά διαμορφωμένο και καλά αεριζόμενο χώρο, τηρώντας τα μέτρα προστασίας και αποστάσεων.



8.16               Αναφορικά με τις φυσικοθεραπείες, ισχύουν τα ειδικά πρωτόκολλα ομαδικών προπονήσεων όπως αυτά ανακοινώνονται από την Ειδική Υγειονομική Επιτροπή και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (https://gga.gov.gr/images/odigies_asfalous_askisis.pdf και https://gga.gov.gr/images/Οδηγίες_Γ_Φάσης_για_ασφαλή_άσκηση_01_06_2020c.pdf)

 

8.17               Όλος ο εξοπλισμός που χρησιμοποιήθηκε στην προθέρμανση και στον αγώνα, καθώς και ο εξοπλισμός για τη μεταφορά του, θα πρέπει να πλένεται και να καθαρίζεται σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών. Οι φροντιστές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αναφορικά με την τήρηση των κανόνων υγιεινής και να χρησιμοποιούν γάντια και μάσκα.

 

8.18               Μετά το τέλος της χρήσης των αποδυτηρίων όλοι οι χώροι και οι διάδρομοι θα πρέπει να απολυμαίνονται σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμοδίων φορέων και του παρόντος.

 

9.     ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΛΟΙΠΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ


ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ

9.1.                                                 Oι διαιτητές θα έχουν A’ Ζώνης διαπίστευση, η οποία θα χορηγείται από το γηπεδούχο ΤΑΑ ή από την ΕΣΑΠ πριν από την είσοδό τους στην αθλητική εγκατάσταση.

 

9.2.                                                 Οι Διαιτητές συνίσταται να υποβάλλονται σε μοριακή ανίχνευση του SARS- CoV-2 με RT-PCR τεστ ρινοφαρυγγικου επιχρίσματος (τεστ Covid-19) εντός των προηγούμενων 48 ωρών από τον προκαθορισμένο αγώνα, τα αποτελέσματα του οποίου αποστέλλουν στην μέσω e-mail στo info@volleyleague.gr το αργότερο την προηγούμενη ημέρα από την ημέρα διεξαγωγής του αγώνα. Σε περίπτωση μη αποστολής των αποτελεσμάτων, οι διαιτητές δεν μπορούν να διευθύνουν τον αγώνα.

 

9.3.                                                 Οι διαιτητές θα τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας και θα φορούν μάσκα σε όλους τους χώρους εκτός από τη διάρκεια του αγώνα.

 

9.4.                                                 Οι διαιτητές θα μιλούν με τους αθλητές και με τους αξιωματούχους του αγώνα φορώντας τη μάσκα, μέχρι την έναρξη του αγώνα τηρώντας ταυτόχρονα την ιδανική απόσταση, ( 1,5m).

 

9.5.                                                 Σε συνεννόηση με τον κομισάριο, οι διαιτητές θα βγαίνουν στον αγωνιστικό χώρο για προθέρμανση σε διαφορετικό χρόνο σε σχέση με τις ομάδες. Το ίδιο ισχύει και για την είσοδό τους στα αποδυτήρια μετά τη λήξη της.

 

9.6.                                                 Κάθε διαιτητής θα χρησιμοποιεί ατομικά μπουκάλια με νερό (κατά προτίμηση εμφιαλωμένο) ή με ισοτονικό υγρό.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

 

9.7.                                                 Στα δημοσιογραφικά θεωρεία έχουν πρόσβαση οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι, μέλη των ΠΣΑΤ / ΕΣΗΕΑ ή διαπιστευμένοι από την ΕΣΑΠ και συναφών αναγνωρισμένων δημοσιογραφικών Ενώσεων.

 

9.8.                                                 Στα δημοσιογραφικά θεωρεία, οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν τον αγώνα, θα πρέπει να κάθονται με κενό δύο τουλάχιστον θέσεων (ανάλογα με την εγκατάσταση) μεταξύ τους, τηρώντας την απόσταση των 2 μέτρων. Αν υπάρχουν διαχωριστικά πάνελ μπορούν να μη φορούνε μάσκα. Αν δεν υπάρχουν πάνελ και δεν μπορούν να τηρηθούν μεταξύ τους αποστάσεις μεγαλύτερες των 2m θα πρέπει να φορούν συνεχώς μάσκα. Ο υπεύθυνος COVID του γηπεδούχου ΤΑΑ οφείλει να ελέγχει την τήρηση των ανωτέρω και να κάνει συστάσεις σε περίπτωση παράβασης της ανωτέρω υποχρέωσης.

 

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

 

9.9.                                                 Οι εκπρόσωποι της στατιστικής υπηρεσίας θα πρέπει να κάθονται με κενό δύο τουλάχιστον θέσεων (ανάλογα με την εγκατάσταση) μεταξύ τους, τηρώντας την απόσταση των 2 μέτρων. Η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική. Στο τραπέζι της στατιστικής, του τηλεοπτικού σταθμού καθώς και της γραμματείας θα πρέπει να υπάρχει διαθέσιμο αντισηπτικό διάλυμα.

 

ΘΕΑΤΕΣ

 

9.10        Σε περίπτωση που επιτραπεί η παρουσία φιλάθλων στα γήπεδα, οι φίλαθλοι θα πρέπει να κάθονται στις εξέδρες με κενό είτε δύο καθισμάτων ή 2 μέτρων απόσταση μεταξύ τους, φορώντας προστατευτικές μάσκες σύμφωνα με τις εκάστοτε εν ισχύ οδηγίες του ΕΟΔΥ και της ΓΓΑ.

 

ΚΥΛΙΚΕΙΑ

 

9.11.                  Τα κυλικεία θα παραμένουν κλειστά, πλην ενός κυλικείου το οποίο θα εξυπηρετεί σε μορφή “Self-Service” και θα μπορεί να λειτουργεί με τήρηση των σχετικών διατάξεων.

 

ΛΟΙΠΕΣ ΤΕΛΕΤΕΣ - ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΕΝΤΟΣ ΓΗΠΕΔΩΝ

 

9.12.                  Όσο διαρκούν οι αποφάσεις της Πολιτείας σχετικά με την απαγόρευση παρουσίας φιλάθλων στα γήπεδα, οι προωθητικές ενέργειες, η τέλεση shows, επιδείξεων, από group ψυχαγωγίας στους αγώνες, οι τελετές απονομών, βραβεύσεων και λοιπών ενεργειών θα πραγματοποιούνται μόνο σύμφωνα με τις προβλέψεις ειδικού υγειονομικού πρωτοκόλλου που θα καταρτισθεί.

 

9.13.                  Όσο διαρκούν οι αποφάσεις της Πολιτείας σχετικά με την απαγόρευση παρουσίας φιλάθλων στα γήπεδα δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση «πολυθρόνων» στον αγωνιστικό χώρο

 

10.     ΜΕΤΡΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΘΕΤΙΚΟΥ ΣΤΟΝ COVID-19 ΚΡΟΥΣΜΑΤΟΣ

 

10.1.                                         Η διαχείριση ενός ύποπτου ή επιβεβαιωμένου κρούσματος αποτελεί μία δύσκολη διαδικασία που φυσιολογικά θα δημιουργήσει αναστάτωση.

 

10.2.                                         Επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει δυνατότητα απόλυτου περιορισμού της διασποράς του ιού ακόμη και αν εφαρμοστούν μοντέλα απομόνωσης όλων των ομάδων σε ένα ελεγχόμενο χώρο για όλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος.

 

10.3.                                         Οι οδηγίες είναι βασισμένες στην τρέχουσα εκτίμηση της επιδημιολογικής εικόνας και στις επικαιροποιημένες οδηγίες για διαχείριση κρούσματος οι οποίες είναι αναρτημένες στον Ιστότοπο της ΓΓΑ.

(https://gga.gov.gr/images/Οδηγιες_ΓΓΑ_για_αθλητικές_αποστολές_προς_την_Ελλάδα_01_10_20.pdf).

 

10.4.                                         Σε περίπτωση που σε μία ομάδα, διαπιστωθεί επιβεβαιωμένο θετικό κρούσμα η ομάδα τίθεται άμεσα σε αυξημένη επιτήρηση (παράγραφος 11) και συνεχίζει τις προπονήσεις με τις ακόλουθες οδηγίες:

 

10.4.1.      Επί θετικού αποτελέσματος στον εβδομαδιαίο έλεγχο ενημερώνονται άμεσα, με ευθύνη του Ιατρού της Ομάδας οι ακόλουθοι:

 

10.4.1.1  Ο ΕΟΔΥ, για ενέργειες αρμοδιότητάς του.

 

10.4.1.2  Η ΕΣΑΠ μέσω e-mail στο info@volleyleague.gr από το προσωπικό e-mail του Ιατρού της Ομάδας, το οποίο έχει γνωστοποιηθεί σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο άρθρο 4.4. Η ενημέρωση της ΕΣΑΠ απαιτείται σε κάθε περίπτωση θετικού αποτελέσματος κατά τα αναφερόμενα στο παρόν Πρωτόκολλο.

 

10.4.2.      Όσοι έχουν θετικό αποτέλεσμα και είναι ασυμπτωματικοί παραμένουν εκτός ομάδας σε οικιακή απομόνωση για επτά (7) ημέρες οπότε και επαναλαμβάνουν το τεστ σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τη ΓΓΑ και τον ΕΟΔΥ (https://gga.gov.gr/images/Οδηγιες_ΓΓΑ_για_αθλητικές_αποστολές_προς_την _Ελλάδα_01_10_20.pdf). Εφόσον συνεχίζουν να είναι ασυμπτωματικοί και το νέο τεστ είναι αρνητικό, τότε επιστρέφουν στην ομάδα. Επί συνεχόμενου θετικού αποτελέσματος παραμένουν σε οικιακή απομόνωση, ενημερώνεται ο ΕΟΔΥ και παραπέμπονται για ιατρικές εξετάσεις.

 

10.4.3.      Οι ασυμπτωματικές μη προστατευμένες στενές επαφές, τίθενται σε αυξημένη ενεργητική επιτήρηση για δέκα (10) ημέρες από την ημέρα τελευταίας επαφής με το επιβεβαιωμένο κρούσμα. Οι τρίτες επαφές (“η επαφή της επαφής”) κρούσματος Covid-19, δεν θεωρούνται μη προστατευμένες επαφές και δεν τίθενται σε περιορισμό. Στην περίπτωση προγραμματισμένου αγώνα εντός αυτού του χρονικού διαστήματος διενεργείται μοριακός έλεγχος με RT-PCR ρινοφαρυγγικού δείγματος σε όλους τους αθλητές το πρωί της προηγούμενης ημέρας από τον αγώνα (Match Day-1). Αν βρεθούν στον έλεγχο αυτό τρία (3) ή περισσότερα θετικά αποτελέσματα, ο αγώνας αναβάλλεται κατόπιν αιτήματος της ομάδας και αυτό για απεριόριστες φορές μέσα στην κανονική αγωνιστική περίοδο και ως τρείς (3) φορές κατά την διεξαγωγή των Play Off και με την προϋπόθεση ότι υπάρχουν διαθέσιμες ημερομηνίες διεξαγωγής.. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση που βρεθούν θετικοί σε έλεγχο οι δυο (2) προπονητές της ομάδας ή οι δυο (2) πασαδόροι της ομάδας. Αν βρεθούν δύο (2) ή λιγότερα θετικά κρούσματα ο αγώνας πραγματοποιείται. Τα κρούσματα απομονώνονται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη παράγραφο 10.4.2 και οι δύο ομάδες τίθενται σε 10ήμερη αυξημένη επιτήρηση σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη παράγραφο 11.

 

10.4.4.      Σε περίπτωση ενός ή δύο (1-2) θετικών κρουσμάτων αυτά απομονώνονται ακολουθώντας τη διαδικασία της παραγράφου 10.4.2 και ο αγώνας πραγματοποιείται. Η ομάδα τίθεται εκ νέου σε αυξημένη ενεργητική επιτήρηση και πραγματοποιεί σε υποχρεωτικό τεστ Covid, τουλάχιστον πέντε (5) ημέρες πριν τον επόμενο προγραμματισμένο αγώνα. Αν υπάρχει προγραμματισμένος αγώνας μέσα σε αυτό το διάστημα τότε το τεστ πραγματοποιείται τη προηγούμενη του αγώνα σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη παράγραφο 10.4.3 του παρόντος.

Αν το κρούσμα (ή κρούσματα) διαπιστωθεί 48 ώρες πρίν τον ορισμένο αγώνα και δεν είναι δυνατή η κοινοποίηση των αποτελεσμάτων τουλάχιστον 5 ώρες πρίν την έναρξη του αγώνα, στην περίπτωση αυτή ο αγώνας αναβάλλεται αυτομάτως απο τη διοργανωτρια αρχή και διεξάγεται την επόμενη διαθέσιμη Τετάρτη (σε περίπτωση διεξαγωγής αγώνα Σάββατο) ή 2 ημέρες μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων των τέστ.

 

10.4.5.      Σε περίπτωση που είχε προηγηθεί αγώνας έως τρεις (3) μέρες πριν από το θετικό κρούσμα, η αντίπαλη ομάδα μπαίνει και αυτή σε αυξημένη επιτήρηση σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη παράγραφο 11 για δέκα (10) ημέρες υπολογιζόμενες από την ημέρα του αγώνα με το θετικό κρούσμα. Αν υπάρχει προγραμματισμένος αγώνας μέσα στην επόμενη εβδομάδα, τότε η ομάδα που έχει θετικό κρούσμα πρέπει να υποχρεωτικά να προβεί σε τεστ ως τη προηγούμενη του αγώνα σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη παράγραφο 10.4.3 του παρόντος. Αν βρεθούν στον έλεγχο αυτό τρία (3) ή περισσότερα θετικά αποτελέσματα, ο αγώνας αναβάλλεται αλλά πάντα με αίτημα του ΤΑΑ και μόνο για δυο (2) φορές μέσα στην αγωνιστική χρονιά. Αν βρεθούν δύο (2) ή λιγότερα θετικά κρούσματα ο αγώνας πραγματοποιείται. Τα κρούσματα απομονώνονται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη παράγραφο 10.4.2.

 

10.4.6.      Εάν το θετικό τεστ αφορά αθλητή ή μέλος προπονητικής ομάδος ή άλλο κάτοχο διαπίστευσης Α’ Ζώνης ο οποίος όμως δεν συμμετείχε στις προπονήσεις τις τελευταίες 7 ημέρες, τότε η ομάδα δεν τίθεται σε διαδικασία επιτήρησης.

 

10.4.7.      Όλες οι πληροφορίες μεταξύ των υπευθύνων θα μεταφέρονται με πλήρη διαφύλαξη της ανωνυμίας και των προσωπικών δεδομένων του κρούσματος, είτε αυτό αφορά αθλητή είτε άλλο προσωπικό της Ομάδας. Η ενημέρωση της ΕΣΑΠ απαιτείται σε κάθε περίπτωση θετικού αποτελέσματος.

 

10.4.8.      Η ενημέρωση του τύπου επί θετικού κρούσματος θα γίνεται μέσω του γραφείου τύπου της Volley League. Η ανακοίνωση θα έχει μία τυπική και γενικόλογη διατύπωση.

 

10.5.                                         Αθλητής με συμπτώματα της νόσου και εργαστηριακή επιβεβαίωση Covid-19 λοίμωξης :

 

10.5.1.      Σε περίπτωση που γνωστοποιηθεί ότι ένας αθλητής με συμπτώματα της νόσου (πυρετό, βήχα, αίσθημα κόπωσης) είχε θετικό test PCR Covid- 19, γίνεται άμεση απομόνωση του κρούσματος είτε στο προκαθορισμένο χώρο είτε στην οικία του. Ενημερώνεται άμεσα ο ΕΟΔΥ, ο οποίος αναλαμβάνει και τη περαιτέρω διαχείριση.

 

10.5.2.      Η επιστροφή του αθλητή που νόσησε από Covid-19 στην Ομάδα, επιτρέπεται μετά από 10 ημέρες με βεβαίωση του ιατρού της ομάδας και ΜΟΝΟ εφόσον πληρούνται ΟΛΕΣ οι ακόλουθες 4 προϋποθέσεις σύμφωνα με τα προβλεπόμενα και από            τη ΓΓΑ και τον ΕΟΔΥ.

https://gga.gov.gr/images/Positive_Case_Management_in_Sport_v5_confirmed_pr eviously_positive.pdf)

 

α.       Δεν έχει συμπτώματα από το αναπνευστικό ή αίσθημα εξάντλησης

β.       Είναι απύρετος χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών για 24 ώρες

γ.       Έχει ένα αρνητικό ρινοφαρυγγικό δείγμα, το οποίο δεν μπορεί να ληφθεί νωρίτερα από την δέκατη (10η) μέρα της εργαστηριακής επιβεβαίωσης και μετά τη πάροδο όλων των συμπτωμάτων

δ.       Έχει υποβληθεί σε ειδικό έλεγχο από καρδιολόγο

 

10.6.                                         Οι υπόλοιποι αθλητές και άλλες μη προστατευμένες επαφές της ομάδας ενός αθλητή με συμπτώματα ή νόσο Covid-19, τίθενται σε αυξημένη ενεργητική επιτήρηση για δέκα (10) ημέρες από την ημέρα τελευταίας επαφής με το επιβεβαιωμένο κρούσμα. Στην περίπτωση προγραμματισμένου αγώνα εντός αυτού του χρονικού διαστήματος διενεργείται μοριακός έλεγχος με RT-PCR ρινοφαρυγγικού δείγματος σε όλους τους αθλητές το πρωί της προηγούμενης ημέρας από τον αγώνα (Match Day-1). Αν βρεθούν στον έλεγχο αυτό τρία (3) ή περισσότερα θετικά αποτελέσματα, ο αγώνας με αίτημα του σωματείου, αναβάλλεται. Αν βρεθούν δύο (2) ή λιγότερα θετικά κρούσματα ο αγώνας πραγματοποιείται. Τα κρούσματα απομονώνονται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις παραγράφους 10.4.2 και 10.4.3 και οι δύο ομάδες τίθενται σε 10ήμερη αυξημένη επιτήρηση σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη παράγραφο 11.

 

10.7.                                         Μέλος τεχνικού, ιατρικού, ή διοικητικού επιτελείου με συμπτώματα ή εργαστηριακή επιβεβαίωση Covid-19 λοίμωξης (διαπίστευση Α’ Ζώνης με χρήση μάσκας)

 

10.7.1.       Σε περίπτωση που γνωστοποιηθεί ότι ένα μέλος τεχνικού, ιατρικού, ή διοικητικού επιτελείου έχει ύποπτα κλινικά συμπτώματα ή θετικό test PCR Covid-19, τότε με μέριμνα του ιατρού της ομάδας, το κρούσμα τίθεται σε απομόνωση (“καραντίνα”) στην οικία του και ενημερώνεται άμεσα ο ΕΟΔΥ για ενέργειες.

 

10.7.2.      Η περαιτέρω διαχείριση και η επιστροφή στην ομάδα γίνεται ως ακολούθως:



10.7.2.1                      Σε θετικό τεστ σε άτομο χωρίς συμπτώματα η επιστροφή στην ομάδα γίνεται μετά από επτά (7) ημέρες εφόσον συνεχίζει να είναι ασυμπτωματικός και το νέο τεστ επτά (7) ημέρες μετά το αρχικό είναι αρνητικό.

 

10.7.2.2                      Σε θετικό τεστ σε άτομο με συμπτώματα η επιστροφή στην ομάδα επιτρέπεται μετά από δέκα (10) ημέρες με πλήρη ύφεση των συμπτωμάτων και με ένα αρνητικό τεστ δέκα (10) ημέρες μετά το θετικό. Εφόσον το άτομο εμπλέκεται σε εργώδεις δραστηριότητες συνίσταται να γίνεται και καρδιολογικός έλεγχος πριν την έναρξη δραστηριότητας.

 

10.7.3.      Οι αθλητές και το υπόλοιπο προσωπικό με διαπίστευση Α’ Ζώνης θεωρούνται προστατευμένες επαφές, εφόσον στην ομάδα τηρούνται σωστά τα μέτρα προστασίας (μάσκες κλπ), εκτός και αν γνωματεύσει διαφορετικά ο ΕΟΔΥ.

 

11.     ΜΕΤΡΑ ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ

11.1.                                         Οποτεδήποτε αποφασιστεί η πραγματοποίηση αυξημένης ενεργητικής επιτήρησης μίας ομάδας τότε λαμβάνονται τα ακόλουθα μέτρα:

11.1.1.      Ο ιατρός του ΤΑΑ ενημερώνει τη Διοίκηση της Ομάδας και αυτή την ΕΣΑΠ για την αναβολή για δέκα (10) ημέρες όλων των προγραμματισμένων εξωαγωνιστικών δραστηριοτήτων της Ομάδας εκτός των προπονήσεων και των αγώνων (πχ εκδηλώσεις χορηγών, ενέργειες κοινωνικής εταιρικής ευθύνης).

11.1.2.      Οι ομάδες που βρίσκονται σε καθεστώς αυξημένης ενεργητικής επιτήρησης αποφεύγουν τα φιλικά παιχνίδια με άλλες ομάδες για όσο διαρκεί το διάστημα αυτό.

11.1.3.      Ενημερώνονται όλοι οι αθλητές και το υπόλοιπο επιτελείο για την ανάγκη περιορισμού των κοινωνικών επαφών τους και των μετακινήσεων εκτός από τις απολύτως απαραίτητες για την ομάδα.

11.1.4.      Στο χώρο προπόνησης προσέρχονται μόνο οι απολύτως απαραίτητοι για αυτή.

11.1.5.      Στη προπόνηση όλοι εκτός των αθλητών φοράνε μάσκα.

11.1.6.      Όλοι οι συμμετέχοντες στη προπόνηση (αθλητές, προπονητές, ιατρικό και τεχνικό επιτελείο), αποστέλλουν κάθε πρωί στον ιατρό της Ομάδας SMS ή μήνυμα σε εφαρμογή, στο οποίο αναφέρουν συνοπτικά “ΟΚ”. Η χρήση της συντομογραφίας γίνεται για διευκόλυνση της διαδικασίας, αλλά θα πρέπει να επισημανθεί ότι σημαίνει ότι είναι απύρετοι, δεν νιώθουν εξάντληση, δεν έχουν βήχα ή δύσπνοια ή συμπτώματα κρυολογήματος ή ανοσμία.

11.1.7.      Όποιος έχει οποιοδήποτε ύποπτο σύμπτωμα παραμένει στην οικία του και ενημερώνει σχετικά τον Ιατρό της Ομάδας για αξιολόγηση των ευρημάτων. 

H ΕΣΑΠ θα συνεργαστεί με εταιρία η οποία δραστηριοποιείται χρόνια στο χώρο της υγειονομικής κάλυψης, DINSTA Health, η οποία θα υποστηρίζει την ΕΣΑΠ στην τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
 

Οκτώβριος 2020