Print this page
10-10-2013

Αφιέρωμα στο 46ο πρωτάθλημα

Rate this item
(0 votes)
Λίγες ώρες απέμειναν πριν από το εναρκτήριο σερβίς του 46ο πρωταθλήματος της Volleyleague ΟΠΑΠ. Η κούπα που θα σηκώσει ο πρωταθλητής του 2014 αναπαύεται ήδη στα γραφεία της Ε.Σ.Α.Π. (φωτό). Θα περιμένει περίπου 7 μήνες για να αποκτήσει τη μόνιμη... στέγη. Αυτό που απομένει είναι ένα ταμπελάκι με το όνομα του πρωταθλητή 2013-14.
 
Από το 1936 που έγινε το πρώτο Πανελλήνιο πρωτάθλημα στην Πάτρα με πρώτη πρωταθλήτρια την Ε.Α.Π. μέχρι το 1968 που ξεκίνησαν τα Εθνικά πρωταθλήματα αλλά και το 1992 που ιδρύθηκαν τα Τ.Α.Α. και έγινε η άτυπη Λίγκα των σωματείων αμοιβομένων πετοσφαιριστών κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Στο πρωτάθλημα 2013-14 θα αγωνιστούν 12 ομάδες σε 22 αγωνιστικές της κανονικής περιόδου και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τα πλέι οφ.

Xαρακτηριστικό του εφετινού πρωταθλήματος είναι η ενίσχυση όλων των ομάδων περίπου στο ίδιο αγωνιστικό επίπεδο με αποτέλεσμα κανείς να μη μπορεί να κάνει πρόβλεψη για τον πρωταθλητή αλλά και για τις δύο ομάδες που θα υποβιβαστούν μέσα από τα πλέι άουτ όπου από εφέτος θα λάβουν μέρος και οι τέσσερις τελευταίες ομάδες της κανονικής περιόδου.

Στόχος της Ε.Σ.Α.Π. αλλά και των 12 Τ.Α.Α. που τη συνθέτουν είναι το νέο πρωτάθλημα να έχει διαφάνεια, αξιοπιστία και γεμάτα γήπεδα.

Η πρόωρη αδειοδότηση των ομάδων από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού δείχνει το μεγάλο άλμα που έγινε εκ μέρους των Τ.Α.Α. ώστε να ρυθμίσουν ανοίγματα του παρελθόντος και να πορευτούν ανάλογα με το νόμο των εσόδων – εξόδων και ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.

Αιχμές του δόρατος για το κορυφαίο πρωτάθλημα βόλεϊ ανδρών είναι οι συνεργασίες της ΕΣΑΠ με την Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. που είναι ο μεγάλος χορηγός και φυσικά η πολύχρονη συνεργασία με τον όμιλο της ΝΟVA – Forthnet. Από τους περίπου 160 αγώνες που θα γίνουν μέσα στην αγωνιστική περίοδο σχεδόν οι μισές θα καλυφτούν τηλεοπτικά από το συνδρομητικό κανάλι προβάλλοντας με τον πλέον ιδανικό τρόπο τα γεγονότα και τους πρωταγωνιστές.

Η Ε.Σ.Α.Π. φιλοδοξεί με μια σειρά αναβαθμίσεων που έχει περάσει και μέσα από την προκήρυξη να ανεβάσει τα οργανωτικά στάνταρς του νέου πρωταθλήματος και σε συνεργασία με τους παράγοντες και τους συνεργάτες των Τ.Α.Α. να παρουσιάσουν καλύτερες υπηρεσίες στους θεατές με απώτερο σκοπό να γεμίσουν τα γήπεδα.

Παραφωνία αποτελεί το πρόβλημα των αδειοδοτήσεων που αντιμετωπίζουν ορισμένα γήπεδα αλλά με τη βοήθεια και τη συνεργασία των αρμοδίων φορέων υπάρχει αισιοδοξία πως έστω και την τελευταία στιγμή το πρόβλημα θα ξεπεραστεί.

Αγωνιστικά όλες οι ομάδες είναι ικανές για το καλύτερο και το χειρότερο. Η έλλειψη πρόβλεψης δίνει άγρια ομορφιά στο νέο πρωτάθλημα. Όπως φάνηκε και από τους αγώνες του Λιγκ Καπ και τον αποκλεισμό του Ολυμπιακού από το φάιναλ-4 της διοργάνωσης τα πάντα είναι ρευστά.

Στη διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου έγινε 88 μεταγραφές εκ των οποίων οι 31 είναι αλλοδαποί.

Η πιο ψηλή ομάδα του πρωταθλήματος είναι η νεοφώτιστη Γ.Ε.Παναχαϊκή με μέσο όρο ύψους 1μ.96 και η πιο «κοντή» ο Α.Ο.Κηφισιάς με 1μ.90.

Η πιο μεγάλη σε ηλικία ομάδα είναι του Ολυμπιακού με 30 έτη και 4 μήνες και η πιο «νέα» ο Μ.Α.Σ.Νίκη Αιγινίου με με 25 έτη και 4 μήνες.

Η Ε.Σ.Α.Π. εύχεται στους φίλους του βόλεϊ, στους αθλητές, στους προπονητές, στους διαιτητές, στους εκπροσώπους του Τύπου και στους παράγοντες των σωματείων καλή και επιτυχημένη αγωνιστική σεζόν.

 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ VOLLEYLEAGUE 2013-14

Το πρόγραμμα όλου του πρωταθλήματος: ΕΔΩ

Το πρόγραμμα των τεσσάρων πρώτων αγωνιστικών: ΕΔΩ

Το πρόγραμμα και οι διαιτητές της 1ης αγωνιστικής: ΕΔΩ

Η «χρυσή βίβλος» των ομάδων: ΕΔΩ

Η «χρυσή βίβλος» των προπονητών: ΕΔΩ

Η «χρυσή βίβλος» των παικτών: ΕΔΩ

Οι MVP των πρωταθλημάτων: ΕΔΩ

Το ρόστερ των 12 ομάδων: ΕΔΩ

Οι ομαδικές φωτογραφίες των 12 ομάδων: ΕΔΩ (Δελτία Τύπου Newsports) & στο facebook (η ΑΕΚ θα κάνει φωτογράφηση την Παρασκευή 11/10)

Οι 31 ξένοι παίκτες των ομάδων: ΕΔΩ

Τα ύψη και οι ηλικίες των ομάδων: ΕΔΩ

 

Δηλώσεις προπονητών:

Ολυμπιακός - Δημήτρης Καζάζης: «Θέλουμε να κάνουμε το νταμπλ»

Παμβοχαϊκός - Νίκος Ζαλμάς: «Μας λείπει ένας τίτλος»

Π.Α.Ο.Κ. - Στέλιος Καζάζης: «Δεν υπάρχουν πλέον φαβορί»

Εθνικός Αλεξανδρούπολης - Σάκης Μουστακίδης: «Όλοι είμαστε κοντά»

Φοίνικας - Δημήτρης Ανδρεόπουλος: «Μαζί στις επιτυχίες και στα δύσκολα»

Α.Σ.Άρης - Αντρέι Κράβαρικ: «Όνειρο ένας τελικός...»

Α.Ο.Κηφισιάς - Κώστας Αρσενιάδης: «Άλλο το Λιγκ Καπ, άλλο το πρωτάθλημα»

Γ.Σ.Λαμία - Γιώργος Γιάτσης: «Ομάδα που να αρέσει...»

Νίκη Αιγινίου - Γιάννης Μέλκας: «Κανείς δεν είναι ξεγραμμένος»

Π.Α.Ο. - Γιάννης Λάιος: «Στόχος και όνειρο είναι η παραμονή»

Παναχαϊκή - Άρης Αγγελόπουλος: «Ιστορική στιγμή...»

AEK - Γιώργος Κλαρούδας: «Βάσεις για πρωταθλητισμό»