Print this page
09-02-2022

Ανακοίνωση της Ε.Σ.Α.Π. σχετικά με την επιχορήγηση από το φόρο στο "Στοίχημα"

Rate this item
(0 votes)
Εκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο έγινε στην Ε.Σ.Α.Π. με αποκλειστικό θέμα την ενημέρωση των μελών από τον πρόεδρο Παντελή Ταρνατόρο του περιεχομένου της συνάντησης με τον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης σχετικά με τις επιχορηγήσεις που προέρχονται από το ποσοστό του φόρου στο "Στοίχημα".

 

Η ΕΣΑΠ και τα μέλη της εισέπραξαν από την Πολιτεία το Μάρτιο του 2021 της τάξεως των 150.000 Ευρώ (για κάθε σωματείο).

 

Το Υπουργείο Οικονομικών ενημέρωσε την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου πως το συγκεκριμένο ποσό της προκαταβολής πιθανότατα αντιστοιχεί με το ποσό που δικαιούμαστε συνολικά έως την 31-12-2022!

 

Όπως είναι προφανές ο οικονομικός προγραμματισμός όλων των ΤΑΑ έχει ακυρωθεί και η κατάσταση που υπάρχει αυτή την στιγμή είναι πολύ δύσκολη.
Κατόπιν τούτων αποφασιστηκε:

 

1. Θα ζητηθεί από τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ.Λευτέρη Αυγενάκη έχοντας πλέον τα νέα δεδομένα η κατανομή των επόμενων χορηγήσεων να γίνει αναλογικά και ισότιμα σε κάθε Λίγκα και σε κάθε άθλημα.

 

2.Θα διενεργήσουμε κάθε απαραίτητη ενέργεια μέσω του Υφυπουργού Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη έτσι ώστε η δέσμευση του Υπουργού Οικονομικών κ. Σταϊκούρα περί "επαναξιολόγησης της κατάστασης στο τέλος Απριλίου και εφόσον ο τζίρος του Στοιχήματος βαίνει αυξανόμενος να εξετασθεί η περίπτωση καταβολής κάποιου ποσού εντός του 2022" να μετουσιωθεί σε πράξη διότι σε αντίθετη περίπτωση όλες οι ομάδες μας θα παρουσιάσουν σοβαρό πρόβλημα για την ολοκλήρωση της αγωνιστικής περιόδου 2021-22.

 

3.Θα γίνουν άμεσες ενέργειες για να αρχίσουν επαφές με το Υφυπουργείο Αθλητισμού έτσι ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο στο θέμα του χρόνου των επόμενων καταβολών στα ΤΑΑ έτσι ώστε να μην δημιουργούνται εσφαλέμενες εντυπώσεις και το καθε ΤΑΑ να γνωρίζει επακριβώς τουλάχιστον τους χρονικούς ορίζοντες των καταβολών (όποιες και να είναι αυτές) για να πραγματοποιεί τον οικονομικό πραγραματισμό του.

 

4.Θα ζητήσουμε να συζητηθούν επιμέρους θέματα που προκύπτουν σε σχέση από την ισχύουσα ΚΥΑ σχετικά με τις προϋποθέσεις εκταμίευσης των ποσών μέσω του Στοιχήματος για να αποφευχθούν στο μέλλον παρερμηνείες και προβλήματα.

 

5.Η ΕΣΑΠ αναγνωρίζει την προσπάθεια και την βοήθεια της Ελληνικής Πολιτείας για την ενίσχυση του επαγγελματικού και ερασιτεχνικού αθλητισμού και επειδή η συγκεκριμένη ενίσχυση είναι στην αρχή της, να ζητήσει από την Πολιτεία να συνδράμει ώστε να ενισχυθούν τα ΤΑΑ διότι όπως οι ΚΑΕ δεν έχουν εισπράξει τα ποσά που αντιστοιχούν στη συμμετοχή τους στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα, όπως ακριβώς έγινε και με αντίστοιχα ερασιτεχνικά σωματεία. Άρα πρέπει να βρεθεί τρόπος να επιλυθεί άμεσα και αυτό το θέμα για λόγους ισοτιμίας.

 

6.Η ΕΣΑΠ να αναλάβει πρωτοβουλίες έτσι ώστε σε συνεννόηση με τις υπόλοιπες Λίγκες (ποδοσφαίρου και μπάσκετ) να βρουν λύσεις και να προτείνουν στον Υφυπουργό Αθλητισμού για να λύσει άμεσα το τεράστιο θέμα ρευστότητας που έχει δημιουργηθεί.

 

7.Η ΕΣΑΠ θα παρακολουθεί τις εξελιξεις και αναλόγως των αποτελεσμάτων επιφυλάσσεται να επανατοποθετηθεί με σκοπό πάντα να βρεθεί μια λύση κοινά αποδεκτή για όλες τις πλευρές, διότι αναγνωρίζουμε όλοι την  προσπάθεια που έχει γίνει από την Ελληνική Κυβέρνηση με σκοπό την ενίσχυση του Ελληνικού Αθλητισμού.