Print this page
31-12-2018

Τα σημαντικότερα γεγονότα του βόλεϊ μέσα στο 2018

Rate this item
(1 Vote)
Ο Ολυμπιακός, ο ΠΑΟΚ, οι Εθνικές ομάδες ανδρών και γυναικών και η γυναικεία ομάδα του Ολυμπιακού ξεχώρισαν με τις επιτυχίες τους μέσα στο 2018.


 

Επιχειρώντας μία αναδρομή στα γεγονότα του ελληνικού και παγκοσμίου βόλεϊ ξεχωρίζει η επιτυχία του Ολυμπιακό να κατακτήσει το πρωτάθλημα Volley League 2017-18 και μάλιστα αήττητος.

 

Οι «ερυθρόλευκοι» επέστρεψαν στην κορυφή μετά από τρεις τίτλους πρωταθλημάτων του ΠΑΟΚ και κατέκτησαν τον 28ο τίτλο πρωταθλήματος. Στους τελικούς επικράτησαν με 3-0 νίκες του ΠΑΟΚ.

 

Πολυτιμότερος παίκτης του πρωταθλήματος MVP Bϊκος Cola αναδείχτηκε από τους προπονητές ο Βούλγαρος ακραίος Τοντόρ Αλεξίεφ ο οποίος μάλιστα μετά από το σύντομο πέρασμα του στην πορτογαλική Σπόρτιγκ επέστρεψε και πάλι στον Ολυμπιακό λίγο πριν εκπνεύσει η χρονιά και θα κάνει ποδαρικό και πάλι στο «Μελίνα Μερκούρη». Ο Κώστας Χριστοφιδέλης κατέκτησε το 10ο πρωτάθλημα στην καριέρα του.

 

Ο Ολυμπιακός με τον Ισπανό προπονητή Μπενίτεθ Μουνιόθ στο τιμόνι του έσπασε όλα τα ρεκόρ και στο αήττητο σερί με 39-0 και συνεχίζει για την διεύρυνση του. Εχει να χάσει από τις 7 Μαΐου 2017.

 

 

Η κορυφαία ομάδα της σεζόν 2017-18 όπως την ανέδειξαν οι προπονητές των ομάδων:

MVP: Τοντόρ Αλεξίεφ (Ολυμπιακός), Πασαδόρος: Φαμπιάν Ντρίζγκα (Ολυμπιακός ΣΦΠ), Διαγώνιος: Τέιλορ Χαντ (ΑΟΠ Κηφισιάς), Κεντρικός: Μάρκους Μπέμε (Ολυμπιακός ΣΦΠ), Κεντρικός: Γιώργος Πετρέας (Ολυμπιακός ΣΦΠ), Ακραίος: Γέρουν Ράουβερντινκ (Ολυμπιακός ΣΦΠ), Ακραίος: Ραφαήλ Κουμεντάκης (ΠΑΟΚ), Λίμπερο: Δημήτρης Ζήσης (ΑΟ Φοίνικας Σύρου), Κ20: Χαράλαμπος Ανδρεόπουλος (Παναθηναϊκός ΑΟ), Προπονητής: Σάκης Μουστακίδης (ΜΓΣ Εθνικός Αλεξανδρούπολης), Διαιτητής της χρονιάς: Γιώργος Γεωργουλέας (Συνδέσμου Αθήνας)

 

 

 

 

Το 2018 βρήκε τον Ολυμπιακό να πανηγυρίζει τον 5ο τίτλο Λιγκ Καπ Νίκος Σαμαράς. Στον τελικό του φάιναλ-4 που έγινε στη Σύρο νίκησε τον Μ.Γ.Σ.Εθνικό Αλεξανδρούπολης με 3-0 σετ. Στους ημιτελικούς ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης νίκησε 3-0 τον Γ.Α.Σ.Παμβοχαϊκό και ο Ολυμπιακός 3-0 τον Φοίνικα Σύρου.

Ο Ολλανδός ακραίος του Ολυμπιακού Γέροεν Ράουβερντινκ αναδείχτηκε πολυτιμότερος αθλητής - MVP του φάιναλ-4 Λιγκ Καπ Νίκος Σαμαράς. Ο 33χρονος ακραίος βραβεύτηκε από τον πρόεδρο της ΕΣΑΠ Παντελή Ταρνατόρο.

 

Ο Ολυμπιακός κατάφερε να κάνει τη διαφορά και εκτός των τειχών διότι έφτασε μέχρι τους διπλούς τελικούς του Τσάλεντζ Καπ και λύγισε μόνο απέναντι στην θρυλική Ραβένα από την οποία ηττήθηκε 3-1 στην Ιταλία και 3-1 στον β΄τελικό που έγινε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Ο Ολυμπιακός αγωνίστηκε σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης 13 χρόνια μετά την κατάκτηση του Τοπ Τιμς Καπ και πάλι στο ΣΕΦ.

 

 

 

 

Ο ΠΑΟΚ μπορεί να έχασε τα ηνία στη χρυσή βίβλο του πρωταθλήματος αλλά δεν έμεινε χωρίς τίτλο καθώς κατάφερε να κατακτήσει το κύπελλο Ελλάδας που κορυφώθηκε με το φάιναλ-4 στο Φαληράκι της Ρόδου.

Στον ημιτελικό που ήταν και πρόωρος τελικός ο ΠΑΟΚ νίκησε τον Ολυμπιακό 3-2 σετ και προκρίθηκε στον τελικό όπου αντιμετώπισε τον Ηρακλή ο οποίος επικράτησε επίσης 3-2 σετ στον β΄ημιτελικό του Παναθηναϊκού και μάλιστα έκανε ανατροπή από 0-2 σετ.

Στον τελικό του κυπέλλου στις 21 Απριλίου ο ΠΑΟΚ νίκησε τον Ηρακλή 3-0 σετ έχοντας MVP τον Ραφαήλ Κουμεντάκη ο οποίος στη μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού πήγε στον Ολυμπιακό. Αίσθηση προκάλεσαν οι επιστροφές του Δημήτρη Τζούριτς και του Ντίμα Φιλίποφ στην Ελλάδα για λογαριασμό του ΠΑΟΚ, ενώ στον Ολυμπιακό επέστρεψε ο Ανδρέας Φράγκος.

 

 

 

 

 

Ο Παναθηναϊκός κρατήθηκε στην κατηγορία στον αγώνα με τη Νίκη Αιγινίου όπου επικράτησε με 3-1 σετ και είχε τον χαρακτήρα τελικού παραμονής, ενώ στα αξιοσημείωτα είναι το δυναμικό μπάσιμο στα κοινά του Ερασιτέχνη του Δημήτρη Γιαννακόπουλου αλλά και η «απώλεια» του Παύλου Γιαννακόπουλου λίγες ώρες μετά την εκλογή του υιου του. Η Νίκη Αιγινίου υποβιβάστηκε μαζί με την Παναχαϊκή.

 

Ο Εθνικός Πειραιώς παρότι τερμάτισε στην 6η θέση απέσυρε την συμμετοχή του στο πρωτάθλημα 2018-19. Το ίδιο συνέβη και με τον Ηρακλή Χαλκίδας παραμονές της έναρξης του πρωταθλήματος και δεν αγωνίστηκε ούτε στην Α΄φάση του Λιγκ Καπ Νίκος Σαμαράς με αποτέλεσμα το πρωτάθλημα 2018-19.

 
 

 

 

 

 

Η ΑΕΚ με το Νίκο Νεόφυτο στο τιμόνι επέστρεψε για έβδομη φορά στην Volley League καθώς πήρε αήττητη την πρώτη θέση στο Νότιο όμιλο ενώ ο Μ.Γ.Σ.Α.Ε.Κομοτηνής έκανε τη μεγάλη έκπληξη στο βόρειο όμιλο και επέστρεψε στην επαγγελματική κατηγορία μετά από 19 χρόνια.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Ηρακλής εκτός από την επιστροφή του στους τελικούς με την παρουσία του στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας επέστρεψε δυναμικά και στα πρωταθλήματος υποδομής καθώς κατέκτησε τον τίτλο στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα εφήβων. Ο «γηραιός» επέστρεψε στην κορυφή στην συγκεκριμένη κατηγορία μετά από οκτώ χρόνια κατακτώντας τον όγδοο συνολικά τίτλο. Το Πανελλήνιο πρωτάθλημα παίδων η τελική φάση του οποίου έγινε Μοσχάτο κατέκτησε για πρώτη φορά ο Έβρος Σουφλίου. Η Ελπίδα Αμπελοκήπων πανηγύρισε τον πρώτο της τίτλο στο πανελλήνιο πρωτάθλημα παμπαίδων που έγινε στην Πολίχνη και διεξήχθη για πρώτη φορά μετά το 2010 που είχε διακοπεί.

 

 

 

 

 

 

Τεράστιες επιτυχίες ήρθαν μέσα στο 2018 από τις Εθνικές ομάδες. Η Εθνική ανδρών του Δημήτρη Ανδρεόπουλου και η Εθνική γυναικών του Ισπανού Ναράνχο προκρίθηκαν στις τελικές φάσεις των Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων 2019.

Η Εθνική ανδρών είχε να προκριθεί σε τελική φάση από το 2009 στη Σμύρνη και η Εθνική γυναικών από το 2001 στη Βάρνα. Είναι η τρίτη φορά στην ιστορία μετά το 1985 και το 1991 που και τα δύο εθνικά συγκροτήματα προκρίνονται την ίδια χρονιά σε τελική φάση ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Στο πρώτο 10ημερο του 2019 και οι δύο ομάδες έχουν να δώσουν τους τελευταίους αγώνες γοήτρου για το αήττητο και την πρωτιά στους ομίλους που θα μετρήσει στις κληρώσεις των ομίλων.

H σεζόν άνοιξε τον Ιούνιο με τα δύο μετάλλια που κατέκτησαν στους Μεσογειακούς Αγώνες. Η Εθνική ανδρών πήρε το χάλκινο μετάλλιο νικώντας στο μικρό τελικό την Αίγυπτο 3-2 σετ. Είναι το 5ο μετάλλιο στην ιστορία των Μεσογειακών και το πρώτο μετά από 35 χρόνια. Η Εθνική γυναικών πήρε το ασημένιο μετάλλιο χάνοντας στον τελικό από την Κροατία 3-1 σετ. Αυτό ήταν το 3ο μετάλλιο της Εθνικής γυναικών σε Μεσογειακούς.

 

 

 

 

 

 

 

Στο πρωτάθλημα μπιτς βόλεϊ που διοργάνωσε η ΕΣΑΠ η ομάδα που εκπροσώπησε τον Ηρακλή Πετοσφαίριση αποτελούμενη από τον Παναγιώτη Ευγενίδη και τον ελληνοαμερικανό Νόα Κίμπλ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των επαγγελματιών αθλητών στο πρωτάθλημα beach volley league 2018 που ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία στις εντυπωσιακές εγκαταστάσεις μπιτς βόλεϊ στο Καράβι κλαμπ στην παραλία του Σχινιά. Ο τελικός μεταδόθηκε απ΄ευθείας από την ΕΡΤ3 με εντυπωσιακή παραγωγή και μοναδικά πανοραμικά πλάνα από drone camera.

Τους τίτλους στο πανελλήνιο πρωτάθλημα μπιτς βόλεϊ που ολοκληρώθηκε στα τέλη Ιουλίου στον Άγιο Νικόλαο κατέκτησαν ο Αγγελος και ο Βασίλης Μανδηλάρης από την Χαλκίδα και στις γυναίκες η Δήμητρα Μαναβή και η Κωνσταντίνα Τσοπούλου. Αίσθηση προκάλεσε η επιστροφή στην ενεργό δράση της Βίκυς Αρβανίτη.

 

 

 

 

 

 Στα διοικητικά ο Παντελής Ταρνατόρος ανανέωσε την θητεία του στην προεδρία του Δ.Σ. της ΕΣΑΠ μετά τις αρχαιρεσίες που έγιναν στην εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση την Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018.

Η ΕΣΑΠ ανανέωσε την συνεργασία της με την ΕΡΤ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της σεζόν 2018-19.

Στην συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ιουλίου αποφασίστηκε την περίοδο 2019-20 θα υποβιβαστούν - προβιβαστούν με αντίστοιχη πρόβλεψη στις προκηρύξεις ΕΣΑΠ και ΕΟΠΕ (και μετά από συνεννόηση των δύο φορέων) τόσες ομάδες ώστε από την αγωνιστική περίοδο 2020-21 ο συνολικός αριθμός των συμμετεχόντων ομάδων θα είναι δέκα (10) στη Volley League.

Η ιστορική πρώτη Γενική Συνέλευση της Ενωσης Ευρωπαϊκών Λιγκων βόλεϊ ανδρών (VLA) πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 27 Μαρτίου στο Παρίσι με την συμμετοχή και της ΕΣΑΠ.Κατά τις διήμερες εργασίες συγκροτήθηκε το πρώτο Δ.Σ. της VLA ενώ πριν τις αρχαιρεσίες η ΕΣΑΠ έγινε ομόφωνα δεκτή ως το έκτο τακτικό μέλος της Ενωσης.  Την ΕΣΑΠ εκπροσώπησε ο πρόεδρος της Παντελής Ταρνατόρος, ενώ τα ιδρυτικά μέλη της Ενωσης, είναι οι λίγκες της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Γαλλίας, του Βελγίου και της Γερμανίας.

 Αλλαγή σκυτάλης και στην ηγεσία του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμοιβομένων Πετοσφαιριστών με τον Παναγιώτη Πελεκούδα να αναλαμβάνει πρόεδρος μετά την διετή θητεία του Βασίλη Μηνούδη. 

 

 

Η χρονιά φεύγει παίρνοντας μαζί της πολλούς ανθρώπους του αθλητισμού και του βόλεϊ όπως τον Κωστή Ψαρουδάκη. Το μέλος του Δ.Σ. της ΕΟΠΕ και η ψυχή του Ο.Π.Ε.Ρεθύμνου στις 27 Μαΐου άφησε την τελευταία του πνοή από καρδιακό επεισόδιο. Το βόλεϊ θρήνησε την απώλεια του παλιού ρέφερι Χρήστου Λαδά και του επιχειρηματία Γιάννη Λαρσινού που ήταν χορηγός του Παμβοχαϊκού και του Θεόδωρου Αλούπη που είχε διατελέσει και πρόεδρος στον Ερασιτέχνη και στο ΤΑΑ Παναθηναϊκός.

Στις 23 Ιουλίου η Ελλάδα συγκλονίστηκε από τις καταστροφικές πυρκαγιές στο Μάτι που κόστισαν τη ζωή σε 100 αθώους ανθρώπους ανάμεσα τους οικογένειες και παιδιά. Στις αρχές Σεπτεμβρίου έγινε στο μικρό λιμάνι στο Μάτι τουρνουά μπιτς βόλεϊ για τη μνήμη των θυμάτων και ειδικά στη μνήμη του Πάρι Κατσουλάκη που διοργάνωνε κάθε χρόνο τουρνουά μπιτε βόλεϊ.

Στους τυχερούς - άτυχους της χρονιάς ο Γιάννης Παντακίδης ο οποίος λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας αναγκάζεται να σταματήσει πρόωρα την καριέρα. Ολα ξεκίνησαν από μία ενόχληση που ένιωσε στον ώμο του στον αγώνα πρωταθλήματος με τον Εθνικό τον Φεβρουάριο και αμέσως σταμάτησε την ενεργό δράση.

 

 

 

 

 

 

 

Στον διεθνή χώρο έγιναν τα παγκόσμια πρωταθλήματα ανδρών και γυναικών. Στους άνδρες και στον τελικό του Τορίνο η Πολωνία στέφθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια για δεύτερη συνεχόμενη φορά και τρίτη στην ιστορία της. Για δεύτερη συνεχόμενη φορά νίκησε την Βραζιλία στον τελικό (με 3-0 σετ). Το χάλκινο πήραν οι ΗΠΑ που νίκησαν 3-1 σετ την Σερβίς. Στις γυναίκες η Σερβία έκανε την υπέρβαση και νίκησε στον τελικό 3-2 την Ιταλία και κατέκτησε για πρώτη φορά τον τίτλο. Η Κίνα πήρε το χάλκινο από την Ολλανδία νικώντας 3-0 σετ.

 

 

 

 

 


Σε συλλογικό επίπεδο η ρωσική Ζενίτ Καζάν με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Γουιλφρέντο Βενέρο Λεόν ο οποίος με άσσο τελείωσε και το τάι μπρέικ με 17-15 η Ζενίτ Καζάν έκανε την ανατροπή στον συγκλονιστικό τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ με την ιταλική Λούμπε Τσιβιτάνοβα και στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης για τέταρτη συνεχή χρονιά και πέμπτη συνολικά (2018, 2017, 2016, 2015, 2012). Πρώτος διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο Νώντας Γεροθόδωρος.

Tο CEV Cup κατέκτησε η ρωσική Μπελογκόριε Μπέλγκοροντ και το Τσάλεντζ Καπ η Ραβένα κόντρα στον Ολυμπιακό. Στις γυναίκες πρωταθλήτρια Ευρώπης αναδείχτηκε η τουρκική Βακίφμπανκ, το CEV Cup πήρε η τουρκική Εζατζίμπασι και ο Ολυμπιακός το Τσάλεντζ Καπ.

 

 

 

 

 

 

 

 

Στο γυναικείο βόλεϊ ο Ολυμπιακός έγραψε ιστορία με την κατάκτηση του πρώτου ευρωπαϊκού τίτλου για το ελληνικό γυναικείο βόλεϊ σε συλλογικό επίπεδο. Στους διπλούς τελικούς με την τουρκική Μπούρσα έγιναν οι απόλυτες ανατροπές. Η Μπούρσα νίκησε στο Μελίνα Μερκούρη του Ρέντη 3-2 σετ και ο Ολυμπιακός με MVP της διοργάνωσης την Στέλλα Χριστοδούλου επικράτησε με 3-1 σετ και πήρε τον τίτλο στην Προύσα.


Εντός των τειχών ο Ολυμπιακός κατέκτησε το νταμπλ. Πήρε τον 6ο και συνεχόμενο τίτλο του στο πρωτάθλημα νικώντας στους τελικούς τον Άρη με νίκες 3-0. Ιστορία στο γυναικείο βόλεϊ έγραψε και ο Άρης καθώς έγινε ο πρώτος σύλλογος που κατέκτησε την ίδια σεζόν τα πανελλήνια πρωταθλήματα νεανίδων, κορασίδων και παγκορασίδων.

 

 

 

 

Επιμέλεια ανασκόπησης του 2018 για το volleyleague.gr: Κώστας Ασημακόπουλος