Print this page
17-07-2014

Χαμόγελα και υποσχέσεις στην επιστροφή της αποστολής της Εθνικής Ανδρών (video)

Rate this item
(0 votes)
Νωρίς το απόγευμα πάτησε Ελλάδα η αποστολή της Εθνικής Ανδρών, την οποία υποδέχθηκε ο αντιπρόεδρος της ΕΟΠΕ Γιάννης Στουραΐτης και ο Τεχνικός Συντονιστής της Ομοσπονδίας Περικλής Μπακοδήμος, με τους διεθνείς μας να απολαμβάνουν μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου το ρεπό που τους έδωσε ο Σωτήρης Δρίκος.


Αυτό ήταν το ‘δώρο’ του Ομοσπονδιακού τεχνικού προς τους παίκτες του μετά την μεγαλειώδη εμφάνιση και τη νίκη στο Μάριμπορ της Σλοβενίας που έφερε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα για πρώτη φορά στην ιστορία του στον τελικό του Ευρωπαϊκού Λιγκ (αλλά και σε έναν τελικό μεγάλης διοργάνωσης γενικότερα).

Μια επιτυχία για την οποία ο Σωτήρης Δρίκος ακόμη μία φορά έμμεσα και άμεσα απένειμε τα εύσημα στους αθλητές του στις δηλώσεις που έκανε μετά την επιστροφή της ομάδας στην Ελλάδα.

«Το πιο σημαντικό είναι το ότι επιβιώσαμε σε μια δύσκολη κατάσταση, όπου παίζαμε με την πλάτη στον τοίχο, έχοντας χάσει στην έδρα μας και διεκδικώντας ουσιαστικά μια ‘καθαρή’ νίκη για να προκριθούμε. Το ότι επιβιώσαμε δείχνει ότι η ομάδα αποκτάει σιγά, σιγά ένα σκληρό χαρακτήρα. Είναι η δεύτερη νίκη που κάνουμε σε τέτοιες συνθήκες, αφού έπρεπε να κερδίσουμε και στο τελευταίο ματς στο Μαυροβούνιο για να προκριθούμε στα ημιτελικά, κι αυτές οι δύο νίκες από μόνες τους δίνουν έναν χαρακτήρα στην ομάδα και γι’ αυτό το λόγο αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους παίκτες.
Αυτές ακριβώς οι νίκες δείχνουν και το στίγμα της σημασίας της συμμετοχής σε τέτοιες διοργανώσεις γιατί ακριβώς μέσα απ’ αυτές τις επιτυχίες και τις αποτυχίες και την πορεία που κάνεις, βελτιώνονται οι ομάδες. Δυστυχώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος».

Τελικά μας αρέσουν τα δύσκολα, αφού το σκηνικό θύμισε λίγο τον αγώνα με το Βέλγιο για τα μπαράζ του Ευρωβόλεϊ;
«Να μην λέμε μεγάλα λόγια γιατί έχουμε μπροστά μας έναν τελικό, όπου πάλι υπάρχει ο κανονισμός του ‘χρυσού σετ’, αλλά νομίζω ότι αυτή την πίκρα που πήραμε στο Βέλγιο όπου κάναμε πολύ μεγάλη προσπάθεια και για πολύ λίγο δεν καταφέραμε να γυρίσουμε το αρχικό αποτέλεσμα, νομίζω μια μικρή ανταμοιβή πήραμε χθες»

-Που βρίσκουν οι αθλητές τη δύναμη για να κάνουν τέτοιες ανατροπές;
«Ο πρωταθλητισμός είναι πολύ σκληρό πράγμα κι η δουλειά των αθλητών είναι αυτή ακριβώς: να καταφέρνουν σε δύσκολες συνθήκες να παίζουν αυτό που πραγματικά μπορούν, να έχουν αντιστάσεις γιατί τα παιχνίδια ποτέ δεν κυλούν όπως τα φανταζόμαστε και τα σχεδιάζουμε, αλλά προκύπτουν αρκετές δυσκολίες κάθε φορά. Κι αυτές ακριβώς οι ψυχικές αντιστάσεις που είχαν τα παιδιά κατά τη διάρκεια του αγώνα και μεταβάλλονται σε αγωνιστικότητα και ομαδικό μας έδωσαν τη δυνατότητα να κερδίσουμε και στο Μαυροβούνιο και στην Σλοβενία».

-Στη διάρκεια του αγώνα ακούστηκες πολλές φορές να ζητάτε προσήλωση στην τακτική και αυτοσυγκέντρωση
«Στα παιχνίδι αυτού του τύπου η τακτική επηρεάζει πολύ λίγο… Όπως συνηθίζω να λέω στα παιδιά ‘αυτά είναι ματς για άντρες’. Εν τέλει παίζουν παίκτες απέναντι στους παίκτες. Οι τακτικοί σχεδιασμοί έχουν πολύ μικρή σημασία γι’ αυτό και η παρέμβαση των προπονητών σε τέτοια ματς είναι περιορισμένη και τα ‘μπράβο’ δεν αξίζουν στην τακτική, αλλά στους αθλητές για τον ψυχισμό και το ότι ξεπέρασαν όλα τα προβλήματα που αντιμετώπισαν και κατάφεραν με την πλάτη στον τοίχο να κάνουν μια μεγάλη επιτυχία».

-Η εκτίμηση σας για τους τελικούς με το Μαυροβούνιο;
«Είναι διαφορετικά ματς… Έχουμε παίξει δύο φορές πριν από 20 ημέρες. Είναι επιτυχία το ότι φτάσαμε κι οι δύο στον τελικό και δείχνει ότι ο όμιλος μας μάλλον ήταν ο πιο δύσκολος του τουρνουά αφού από εκεί βγήκαν οι φιναλίστ. Κάπου εκεί την πάτησε κι η Σλοβενία, που έπαιξε πολύ εύκολα παιχνίδια και πίστεψε ότι θα είναι εύκολα μέχρι το τέλος. Τους ξέρουμε και μας ξέρουνε, είναι μια ψηλή ομάδα, χωρίς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που είχε η Σλοβενία, αλλά είναι μια σκληρή ομάδα. Αυτά τα ματς με εντός και εκτός έδρας αγώνες έχουν μια ιδιαίτερη ψυχολογία και τα κερδίζει αυτός που μπορεί στη διάρκεια του ματς να ξεπερνά τις δυσκολίες που προκύπτουν
Είναι


Τακουρίδης: «Θέλουμε τον τίτλο»
Ο Γιάννης Τακουρίδης με το μπλοκ που έκανε στο 23-22 του δ’ σετ έφερε την Εθνική μας ένα βήμα πριν τον τελικό με τον ίδιο να τονίζει ότι:
«Πήραμε μια πρόκριση με ανατροπή γιατί δεν το βάλαμε κάτω… Παρόλο που υπάρχει πολύ μεγάλη κούραση, το συζητήσαμε και είπαμε να τα αφήσουμε όλα στην άκρη και να τα δώσουμε όλα για να δικαιώσουμε τον κόπο που έχουμε κάνει εδώ και δύο μήνες. Κι αυτό νομίζω ότι κάναμε. Μπήκαμε και παίξαμε ένα παιχνίδι που φαινόταν στα μάτια μας ότι ή εμείς θα κερδίζαμε ή… εμείς!

-Αυτό που μέτρησε τελικά ήταν η αυτοπεποίθηση που είχατε πριν το ματς;
«Στο συγκεκριμένο παιχνίδι αυτό ήταν το κλειδί. Η μεγάλη θέληση που δείξαμε απέναντι σε μια πολύ καλή ομάδα, όπου λιγότερο μετρούσε η τακτική και περισσότερο το πάθος»

-Σας αρέσουν τελικά τα δύσκολα;
«Απ’ ότι φαίνεται μας ταιριάζει σαν ομάδα… Μακάρι να συνεχιστεί κι έτσι. Το σίγουρο είναι ότι δεν είμαστε ικανοποιημένοι επειδή φτάσαμε στον τελικό κι εκεί θα καταβάλλουμε ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια».

-Το Μαυροβούνιο είναι μια ομάδα που την ξέρουμε και μας ξέρει πολύ καλά…
«Θα είναι τελείως διαφορετικά ματς από τα αντίστοιχα του ομίλου. Είναι μια δυνατή ομάδα, αλλά θα πρέπει να μπούμε γρήγορα σ’ αυτή τη διαδικασία και ο στόχος μας είναι ξεκάθαρα ο τίτλος»

Θανάσης Πρωτοψάλτης: «Μετά τα χαστούκια ήρθε η επιτυχία»
Από τους μεγάλους πρωταγωνιστές της πρόκρισης κι ο Θανάσης Πρωτοψάλτης ο οποίος τόνισε:
«Δεν ξέρω αν ήμασταν με την πλάτη στον τοίχο, αφού παρά την ήττα με 3-2 στις λεπτομέρειες ξέραμε ότι ήμαστε κοντά. Παίξαμε πολύ καλά, θα μπορούσαμε να κερδίσουμε με 3-0 αν δεν κάναμε κάποια λάθη, όμως το σημαντικό είναι ότι κρατηθήκαμε, δεν κάναμε μια κοιλιά στην απόδοση μας όπως συνηθίζαμε να κάνουμε στο παρελθόν και πήραμε την πρόκριση»

-Ο παράγοντας θέληση ήταν αυτός που μας οδήγησε στην πρόκριση;
«Σίγουρα ήταν ένας σημαντικός παράγοντας η θέληση όλων μας. Είναι μεγάλη τιμή να συμμετέχεις με την Εθνική στον τελικό του Ευρωπαϊκού Λιγκ κι ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση το να αγωνιστείς στο World League”.

-Θεωρείς ότι έχετε βελτιωθεί σ’ αυτό το πέρασμα των τελευταίων δύο ετών κι αλλάζουν τα πράγματα προς το καλύτερο;
«Σίγουρα αλλάζουν προς το καλύτερο… Είναι διαφορετικό να παίζεις μετά από δέκα ημέρες προπόνησης κι άλλο μετά από δύο μήνες. Πάντως αυτή η γενιά, αυτή η ομάδα βρίσκει σιγά, σιγά το ρυθμό της τη χημεία της και μετά από αρκετά χαστούκια που έχουμε δεχθεί, ήρθε η ώρα μιας επιτυχίας».
 
Πηγή: volleyball.gr

Media