Print this page
26-04-2013

Βασιλειάδης: «Πήραμε το δικό μας... πρωτάθλημα»

Rate this item
(8 votes)
Μία επιτυχημένη αγωνιστική σεζόν δεν θα μπορούσε να μην έχει και επιτυχημένες διαιτησίες. Ο πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας (ΚΕΔ) Στέφανος Βασιλειάδης κάνει τον απολογισμό για την διαιτησία στο πρωτάθλημα Volleyleague ΟΠΑΠ 2012-13. Μιλάει για το κενό που άφησε η αποχώρηση τριών κορυφαίων ρέφερι (Γιώργος Καραμπέτσος, Βασίλης Ράπτης, Αλέξανδρος Βαρθαλίτης) που σταμάτησαν την ενεργό δράση και ο Νίκος Πανούτσος που «έφυγε» από τη ζωή, για τους επόπτες, το διαιτητικό βίντεο, τις αλλαγές που θα γίνουν αλλά και για τις αγωνίες που έχει για το μέλλον.

Ποιο είναι το γενικό συμπέρασμα της σεζόν;

«Ξέχωρα από την αγωνιστική επιτυχία που είχε το πρωτάθλημα όπως λέτε εσείς οι δημοσιογράφοι, οι αθλητές και οι προπονητές, εγώ ως πρόεδρος της ΚΕΔ έχω να πως πως είχαμε από τις καλύτερες σεζόν. Είχαμε από καλές έως πολύ καλές διαιτησίες. Η απόδοση των διαιτητών έφτασαν σε υψηλά επίπεδα. Θα έλεγα πως κι εμείς πήραμε το δικό μας... πρωτάθλημα. Υπήρχαν και ορισμένα μεμονωμένα περιστατικά μέτριων διαιτησιών σε ατυχείς φάσεις. Και σε αυτές τις περιπτώσεις δεν διαμορφώθηκε αποτέλεσμα που σημαίνει πως ως ΚΕΔ είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι. Αυτό που μας χαροποιεί περισσότερο είναι πως στη διαιτησία του ελληνικού βόλεϊ δεν υπάρχουν... σκιές, παράγκες όπως ακούγεται και γράφεται σε άλλα αθλήματα».

Υπήρχαν κάποια παράπονα για διαιτητές που σφυρίζουν με βάση τον τόπο καταγωγής;

«Ναι, πράγματι υπήρχαν παράπονα πως κάποιοι διαιτητές ευνοούν τις ομάδες που είναι από την περιοχή τους. Αυτό συνέβη κυρίως στη βόρεια Ελλάδα. Και αυτές οι περιπτώσεις ήταν μεμονωμένες. Το γεγονός ότι είχαμε καλές διαιτησίες φάνηκε από το ότι δεν είχαμε και τιμωρίες ή αποκλεισμούς. Μόνο ένα απλό «πάγωμα» για λίγες αγωνιστικές είχαμε στην περίπτωση του Δεληκωστίδη στον αγώνα ΠΑΟΚ – Παμβοχαϊκός. Από την άλλη, όμως, έχουμε και το πρόβλημα των περικοπών στις μετακινήσεις διαιτητών λόγω των οικονομικών προβλημάτων. Το ιδανικό θα ήταν να κατεβαίνουν και οι θεσσαλονικείς στην Αθήνα για να αλλάζουν παρτενέρ αλλά και παραστάσεις. Όταν έχεις τρεις ομάδες στη Θεσσαλονίκη και παίζουν οι δύο κάθε φορά πρέπει μόνιμα να παίζουν τέσσερις ρέφερι».

Πως θα καλύψετε το κενό των Καραμπέτσου, Ράπτη, Βαρθαλίτη, Πανούτσου;

«Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Θα έλεγα πως είναι το σημαντικότερο πρόβλημα μας. Δυστυχώς δε φροντίσαμε πιο νωρίς να βγάλουμε διαιτητές. Με την αποχώρηση των Καραμπέτσου, Ράπτη, Βαρθαλίτη αλλάζουν οι ισορροπίες διότι έφυγαν δύο διαιτητές υψηλού επιπέδου. Δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια και δεν βγάζαμε διαιτητές και δεν «ψήναμε» όσο έπρεπε και άλλους ρέφερι. Παράλληλα έχουμε βάλει όριο τα 45 χρόνια για να γίνει αξιολογημένος στη Λίγκα».

Τι πρόβλημα θα προκαλέσει η αποχώρηση των έμπειρων ρέφερι;

«Πρέπει οι ομάδες να είναι έτοιμες να αποδεχτούν την δεύτερη γενιά διαιτητών όπως ο Βουδούρης, ο Ονόπας, η Μουλά και ο Φραγκάκης. Αν δεν το καταφέρουν αυτό θα έχουμε πρόβλημα. Πρέπει να ξέρετε πως το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η αναγνωρισιμότητα ενός διαιτητή. Αν οι παράγοντες και οι αθλητές δεν τους βοηθήσουν και δεν τους αποδεχτούν θα δημιουργηθεί μεγάλο ζήτημα. Όλοι θέλουν να τους σφυρίζουν οι κορυφαίοι αλλά πλέον κορυφαίοι θεωρούνται ο Γεροθόδωρος και ο Γεωργουλέας οι οποίοι δεν είναι δυνατόν να σφυρίζουν όλους τους αγώνες».

Πόσοι είναι οι αξιολογημένοι διαιτητές;

«Αυτή τη στιγμή μετά την αποχώρηση των Καραμπέτσου, Ράπτη, Βαρθαλίτη είναι 22. Οι 10 είναι από την Αθήνα, οι 5 από τη Θεσσαλονίκη, 4 από την Θράκη, 1 από την Κρήτη, 2 από την Θεσσαλία».

Πότε θα γίνει η αξιολόγηση νέων διαιτητών;

«Αύγουστο με Σεπτέμβριο;»

Θα δούμε νέα πρόσωπα;

«Εκ των πραγμάτων θα προωθήσουμε τουλάχιστον 3-4 διαιτητές οι οποίοι θα πρέπει να κολυμπήσουν στα βαθιά. Δεν γίνεται διαφορετικά».

Σχολές διαιτησίας υπάρχουν;

«Υπάρχουν οι σχολές, λειτουργούν στο μέτρο του δυνατού λόγω των περικοπών και είναι ευθύνη της ΟΔΒΕ και των τοπικών επιτροπών. Τώρα που οι διαιτητές πληρώνονται από τα σωματεία έχει αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον διότι οι διαιτητές αμείβονται και έχουν κίνητρο. Ευτυχώς, πάντως, σε υψηλό επίπεδο το κίνητρο των διαιτητών δεν είναι οικονομικό. Δεν έχουν δημοσιοϋπαλληλικές νοοτροπίες. Όλα τα παιδιά βάζουν πρώτα τον εγωισμό τους και την αγάπη τους για αυτό που κάνουν και μετά όλα τα υπόλοιπα».

Πόσους διεθνείς διαιτητές έχουμε;

«Έχουμε 16 διεθνείς και κατά τη γνώμη μου είναι πολλοί...»

Υπάρχουν κάποιοι που θα πάρουν το χρίσμα του διεθνή;

«Έχουμε... σημαδέψει δύο διαιτητές για να γίνουν διεθνείς αλλά δεν υπάρχει απόφαση. Είναι ο Βασιλειάδης από τη Θεσσαλονίκη και ο Φραγκάκης από την Αθήνα».

Οι επόπτες και οι γραμματείες πως τα πήγαν στο πρωτάθλημα της Volleyleague;

«Θα έλεγα πως εκεί είχαμε ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση και πιο θεαματικά αποτελέσματα. Είχαμε άψογες επιδόσεις και τα λάθη περιορίστηκαν και κάτω του ανθρώπινου λάθους. Σε αυτό βοήθησαν πολλοί παράγοντες. Ως ΚΕΔ έχουμε δείξει ιδιαίτερη σπουδή για τους επόπτες. Μαζί με τον Βασίλη Αντωνούλη παρακολουθούμε και καταγράφουμε τα λάθη τους, τα επισημαίνουμε και υπάρχει τεράστια βελτίωση. Ακόμα και το διαιτητικό βίντεο βοήθησε τα μέγιστα».

Το διαιτητικό βίντεο βοήθησε;

«Ήταν από τις ευχάριστες εκπλήξεις. Ήταν κάτι που το δεχτήκαμε με χαρά. Ακόμα και όταν το βίντεο δείχνει πως ο διαιτητής έκανε λάθος κανείς δεν ζητάει ευθύνες από τον διαιτητή διότι όλοι ξέρουν πως οι Έλληνες διαιτητές όταν ανεβαίνουν στη σκάλα ανεβαίνουν με θετικές προθέσεις. Μακάρι η τεχνολογία να μας βοηθήσει ακόμα περισσότερο στο μέλλον».

Ποιοι είναι οι στόχοι για τη νέα σεζόν;

«Περιμένουμε να μάθουμε από την Λίγκα ποιες ομάδες θα ανέβουν από την Α2, πόσες ομάδες θα αγωνιστούν, με ποιο σύστημα θα παίξουμε και να συζητήσουμε αν θα γίνουν πάλι περικοπές σε μετακινήσεις. Ολα αυτά είναι πολύ σημαντικά ζητήματα. Επίσης, ένας ακόμα βασικός στόχος είναι η ποιοτική βελτίωση των διαιτητών σε τεχνικά θέματα και κυρίως σε κανονισμούς όπως το προπέτασμα αλλά και σε κανονισμούς της μπάλας πάνω στο φιλέ. Είναι οι πιο δύσκολοι κανονισμοί, απαιτούν μεγάλες ικανότητες, εμπειρία, γνώση και κάνουν την ποιοτική διαφορά. Επίσης θέλουμε να συνεχίσουμε την καλή συνεργασία που έχουμε με την ΕΣΑΠ και τα σωματεία, να συνεχίσουμε τις επαφές μας με τους προπονητές και γιατί όχι με αθλητές και δημοσιογράφους. Μην ξεχνάτε πως από την δουλειά που κάνουμε όλα τα μέλη της ΚΕΔ αλλά και σε όλο το διαιτητικό Σώμα εξαρτάται η αξιοπιστία και η θετική εικόνα του πρωταθλήματος αλλά και του ελληνικού βόλεϊ».