Olympiakos paok Panathinaikos A.O. milon kifissia foinika-syrou pegasus-polixnis athlos-orestiadas ao-kalamata-80                 Ε.Ο.ΠΕ. ΠΑ.Σ.Α.Π. Ο.Δ.Β.Ε.
22-12-2023

Λέινερ Απόνσα Καραμπαλί: Tο «θηρίο» βγαίνει απ’ το… κλουβί του

Rate this item
(0 votes)
Έχοντας στο «DNA» του τη «φλόγα» και τον «πάγο» ο Κολομβιανός ακραίος Λέινερ Απόνσα Καραμπαλί μετράει αντίστροφα για το ντεμπούτο του στα ελληνικά γήπεδα με τα «χρώματα» του Άθλου Ορεστιάδας.

 

Γεννημένος πριν 22χρόνια (27/8/2001) στη Μπογκοτά, το “ψυγείο”, όπως αποκαλούν οι Κολομβιανοί της Καραϊβικής την 3η πιο ορεινή μεγαλούπολη του κόσμου, αλλά μεγαλωμένος στο Κάλι, πρωτεύουσα της μουσικής «Σάλσα», ο διεθνής Κολομβιανός άσος αποτελεί ένα ξεχωριστό «κράμα» αθλητή. Συνδυάζοντας ρυθμό, πάθος και ενέργεια, με το «ψυχρό αίμα» του «εκτελεστή», ο Λέινερ δημιουργεί ένα «εκρηκτικό» κοκτέιλ στο γήπεδο.

Ο δίμετρος άσος μας, και από τα μεγαλύτερα ταλέντα του αθλήματος, που βρίσκεται εδώ και έναν μήνα στην Ορεστιάδα, είναι πλέον και επίσημα στη διάθεση του προπονητή του Άθλου για το αυριανό παιχνίδι της 9ης αγωνιστικής  με την Κηφισιά, όπου μπαίνει στα ελληνικά γήπεδα με… ρεκόρ! Σύμφωνα με τα στατιστικά του αθλητή, που με το εντυπωσιακό του άλμα  επιτίθεται στα 3.70μ και μπλοκάρει στα 3.50μ, ο Κολομβιανός ακραίος  είναι ο κορυφαίος σε αυτά τα ύψη στο πρωτάθλημα, αφήνοντας πιο πίσω τον Μ. Τζούριτς του Ολυμπιακού (3.65μ, – 3.40μ) και άλλους “γίγαντες” της φετινής Volleyleague όπως οι Ρενάν ( Άθλος Ορεστιάδας), Γκουσταβάο (Ολυμπιακός), Ρανγκέλ (Παναθηναϊκός), Καμαρινόπουλος (ΑΟΠ Κηφισιάς), Τζιουμάκας (Πήγασος Πολίχνης) κ.α.

Στη συνέντευξή στην επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας μας, www.athlosorestiadas.gr ο Λέινερ Απόνσα Καραμπαλί, μίλησε μεταξύ άλλων για το πως “έμπλεξε” με το βόλεϊ, τη για την λαχτάρα του επιτέλους να αγωνιστεί και να βοηθήσει στους στόχους του Άθλου, τα “δυνατά χαρτιά” στο παιχνίδι του, τα όνειρα για την καριέρα του, αλλά και την επιθυμία του να προσφέρει, μέσα από το βόλεϊ, μια καλύτερη ζωή στην οικογένειά του. Μοιράστηκε μαζί μας τις εντυπώσεις του από την ζωή και την καθημερινότητα στην πόλη, την προσαρμογή του στο κρύο της Ορεστιάδας, τα αγαπημένα του φαγητά, αλλά και τους θεαματικούς πανηγυρισμούς του, που αναμένεται να αποτελέσουν… μια ακόμη ατραξιόν για τον κόσμο του Άθλου στο γήπεδο. Αρχής γενομένης από αύριο, όπου το Σάββατο 23/12 το “θηρίο” έχοντας να παίξει σε επίσημο ματς από τον Σεπτέμβριο με την Εθνική Κολομβίας, θα βγει αγριεμένο απ’ το «κλουβί» του,  για να «φάει» το γήπεδο με τους συμπαίκτες του και να οδηγήσει τον Άθλο στην τελευταία επιτυχία του Α’ γύρου του πρωταθλήματος!

Πώς και σε ποια ηλικία ξεκίνησες Λέινερ το βόλεϊ; Πες μας μερικά πράγματα για τη ζωή σου…

Ξεκίνησα το βόλεϊ πριν από 8 χρόνια. Νωρίτερα με τον δίδυμο αδερφό μου Ντάνιελ παίζαμε ποδόσφαιρο. Κάποια μέρα όμως η μητέρα μου πίστεψε πως θα ήμασταν αρκετά καλοί και στο βόλεϊ και έτσι μας πήγε να αρχίσουμε προπονήσεις στην Valle del Cauca. H πρώτη μου ομάδα εκτός Κολομβίας ήταν στο πρωτάθλημα του Μπαχρέιν, η  Nabih Saleh, και την ίδια σεζόν αγωνίστηκα με τον αδελφό μου στην Φινλανδία, αυτός ως κεντρικός, στην Team Lakkapää. Την τελευταία σεζόν έπαιξα στη λίγκα της Ινδονησίας με την Jakarta Pertamina Pertamax, ενώ ο Ντάνιελ πήγε στην Σλοβενία για λογαριασμό της Calcit Kamnik. Με τον αδελφό μου ήμασταν συμπαίκτες και στην Εθνική Κολομβίας.

Επέστρεψες λοιπόν για ια 2η φορά στην στην Ευρώπη. Τι σημαίνει αυτό για την καριέρα σας και ποιες είναι οι προσδοκίες σου με τον Άθλο Ορεστιάδας;

Το να παίζω στην Ευρώπη με βοηθάει να βελτιωθώ και να εξελιχθώ ως αθλητής, καθώς ομολογώ ότι έχω υψηλές προσδοκίες. Προσωπικά πιστεύω πως κάποια μέρα θα καταφέρω να φτάσω στο υψηλότερο επίπεδο του ευρωπαϊκού βόλεϊ. Είμαι πολύ ικανοποιημένος για τη μεταγραφή μου σε μία πολύ καλή ομάδα όπως ο Άθλος, πιστεύω ότι μπορούμε να πετύχουμε τους υψηλούς στόχους που έχουμε φέτος και να κερδίσω πολύ σημαντικές εμπειρίες για το μέλλον, από τη συμμετοχή μου σε ένα δυνατό και ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, όπως η Volleyleague

Πριν υπογράψεις στον Άθλο Ορεστιάδας, έψαξες να μάθεις πληροφορίες για την ομάδα και το ελληνικό πρωτάθλημα; Μίλησες με κάποιον συμπατριώτη σου που αγωνίστηκε στην Ελλάδα;

Αναζήτησα κάποιες πληροφορίες για την πόλη της Ορεστιάδας και παράλληλα είδα και κάποια στατιστικά της ομάδας από την περασμένη σεζόν. Μίλησα όμως και με κάποιους συμπατριώτες μου, που γνώριζαν γενικότερα για την ζωή και τις συνθήκες στην Ελλάδα.

Προπονείσαι στην Ορεστιάδα με τον Άθλο εδώ και ένα μήνα και τώρα ήρθε η ώρα να παίξεις. Πως αισθάνεσαι;

Ανυπόμονος και πρόθυμος να “φάω”  με τους συμπαίκτες μου το γήπεδο!

Είσαι έτοιμοι να διεκδικήσεις θέση βασικού στην ομάδα;

Είμαι πάντα έτοιμος να μπω στο γήπεδο και να δείξω τις ικανότητές μου. Ο Άθλος Ορεστιάδας έχει πολύ καλούς αθλητές, είναι μεγάλος ο ανταγωνισμός, αλλά κι εγώ ξέρω τι μπορώ να κάνω και έχω πίστη στον εαυτό μου!

Με ποιους συμπαίκτες έχεις έρθει πιο κοντά αυτό το διάστημα και περνάτε περισσότερο χρόνο μαζί;

Με όλα τα παιδιά στην ομάδα έχω πολύ καλές σχέσεις, αλλά είχα την ευκαιρία να γνωρίσω καλύτερα έναν Λατίνο συμπαίκτη μου, τον Έντουαρντ Ράμος. Είναι εξαιρετικός χαρακτήρας, πολύ καλός αθλητής και τα πηγαίνουμε πολύ καλά.

Πώς κρίνεις την μέχρι τώρα πορεία της ομάδας;

Νομίζω ότι κάνουμε ένα καλό πρωτάθλημα, έχοντας κερδίσει μέχρι στιγμής όλα τα παιχνίδια που έπρεπε να πάρουμε και ελπίζω να κλείσουμε τον Α’ Γύρο με μία ακόμη νίκη το Σάββατο επί της Κηφισιάς.

Τι να περιμένει η ομάδα και ο κόσμος από σένα στον Β’  γύρο του πρωταθλήματος;

Στήριξη και ενίσχυση, περισσότερες λύσεις στην επίθεση και θεαματικές φάσεις για την κερκίδα.

Ποιος ομάδες στο πρωτάθλημα σου έχουν κάνει την πιο δυνατή εντύπωση μέχρι στιγμής;

Είναι αλήθεια ότι Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός είναι πολύ εντυπωσιακές ομάδες, με σπουδαίους αθλητές και νομίζω θα διεκδικήσουν στα ίσα τον τίτλο.

Η ζωή στην πόλη και η “κουζίνα της μαμάς”! 

Φεύγοντας από την Κολομβία, πως ένιωσες το πρώτο πρωινό που ξύπνησες στην Ορεστιάδα;

Ξύπνησα πολύ ήρεμος, σε ένα νέο περιβάλλον σκεπτόμενος ότι έπρεπε να είμαι συγκεντρωμένος στη νέα πρόκληση της καριέρας μου. Ότι θα πρέπει να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό για να βοηθήσω να φτάσει ο Άθλος Ορεστιάδας όσο πιο ψηλά γίνεται!

Ποιες είναι οι μέχρι σήμερα εντυπώσεις σου από τη ζωή σου στην πόλη; Πώς χαρακτηρίζεις τους Έλληνες;

Είναι μια πολύ χώρα με σπουδαία κουλτούρα και πολύ όμορφα νησιά. Οι Έλληνες μου φάνηκαν πολύ πρόσχαροι και φιλόξενοι μαζί μου. Η ζωή μου στην Ορεστιάδα είναι πολύ ήσυχη, δεν βγαίνω πολύ έξω γιατί δεν μου αρέσει τόσο να βγαίνω, συν ότι η πόλη είναι πολύ ήρεμη και αυτή την εποχή έχει πολύ κρύο.

Λογικά όμως, έχοντας παίξει και στη Φινλανδία, θα έχεις συνηθίσει στο κρύο…

Ποτέ δεν είναι εύκολο να προσαρμοστείς σε ένα τόσο ψυχρό κλίμα, αλλά παρά το κρύο η Φινλανδία είναι μια χώρα που μου αρέσει πολύ και θα μπορούσα να ζήσω ευχαρίστως.

Έχεις αντιμετωπίσει πρόβλημα με τη γλώσσα; Καταλαβαίνεις ή μιλάς  καθόλου ελληνικά;

Μερικές φορές είναι δύσκολο γιατί δεν έχω υψηλό επίπεδο αγγλικών, ώστε να μπορώ να συνεννοούμαι εύκολα, αφού ακόμη δεν καταλαβαίνω ούτε μιλάω ελληνικά.



Ποια λέξη χρησιμοποιείς περισσότερο στην καθημερινότητά σου ;

Χρησιμοποιώ πιο συχνά λέξεις για να πω “αντίο”, “γεια” και “ευχαριστώ”.

Σου αρέσει η ελληνική κουζίνα; Ποιο φαγητό μας σου αρέσει περισσότερο;

Υπάρχουν μερικά εστιατόρια που είναι πολύ καλά και φτιάχνουν πολύ νόστιμα κρέατα. Από τότε όμως που δοκίμασα τον γύρο σουβλάκι στην Αθήνα, έχω ξετρελαθεί!

Σου λείπουν τα φαγητά του σπιτιού σου στην Κολομβία; Ποιο είναι το αγαπημένο σου;

Φυσικά, η ελληνική κουζίνα είναι πολύ διαφορετική από την κολομβιανή. Μ’ αρέσει πολύ το “Huevos Pericos”, μια ομελέτα με κρεμμύδια και ντομάτα, αλλά και το κοτόπουλο με ρύζι  και λαχανικά, το “Arroz Con Pollo”, ένα κλασσικό πιάτο της κολομβιανής κουζίνας, που συνηθίζουμε να το τρώμε οικογενειακώς το Σαββατοκύριακο στο σπίτι.

Τι κάνεις όταν δεν παίζεις βόλεϊ; Πώς σου αρέσει να διασκεδάζεις…;

Μου αρέσει να βλέπω ποδόσφαιρο, να παίζωVideo Games και να βλέπω σειρές και ταινίες.

“Χορεύει” στο γήπεδο και πανηγυρίζει αλά… ΝΒΑ! 

Είσαι ο τρίτος Καραμπαλί από την Κολομβία, που αγωνίζεται στα ελληνικά γήπεδα και μάλιστα ο 2ος που έρχεται στην Ορεστιάδα. Τη σεζόν 2016-2017 ο κεντρικός Κριστιάν Καμίλο ήταν παίκτης του Α.Ο.Ο, ενώ ο έτερος κεντρικος Κέβιν Αλεξάντερ έπαιξε τη σεζόν 2019-2020 στον ΟΦΗ. Έχετε μήπως κάποια συγγένεια;

Όχι, δεν είμαστε συγγενείς, αλλά ο τελευταίος είναι καλός φίλος και συνάδελφος. Η σύμπτωση του επωνύμου είναι γιατί οι οικογένειές μας κατάγονται από μια πολύ μικρή πόλη στην Κολομβία.

Σε επίπεδο Εθνικής είσαι διεθνής της Κολομβίας U23 με σημαντικές διακρίσεις και θεωρείσαι ανερχόμενο αστέρι και ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του βόλεϊ. Αυτό είναι κάτι που σε ενθουσιάζει ή σου δημιουργεί επιπλέον πίεση;

Είναι τιμή για μένα να θεωρούμαι ανερχόμενο αστέρι και είμαι πολύ ενθουσιασμένος γιατί έχω χαράξει μία πορεία και δεν παρεκκλίνω από αυτήν. Δουλεύω σκληρά για να δικαιώσω όσους πιστεύουν σε μένα και μέχρι στιγμής δικαιώνομαι από τις επιλογές μου.



Στα 22 χρόνια σου, τι όνειρα έχεις ως αθλητής;

Το όνειρό μου ήταν πάντα να εκπροσωπώ τη χώρα μου και να μπορώ να βοηθήσω την οικογένειά μου, ώστε μέσω του αθλητισμού να μπορώ να τους προσφέρω μια καλύτερη ζωή.

Ποια θεωρείς ότι είναι τα πιο δυνατά σου στοιχεία;

Θεωρώ η επίθεση και το σερβίς μου! Ωστόσο, υπό τις οδηγίες του προπονητή μου, με σκληρή δουλειά καθημερινά στις προπονήσεις προσπαθώ να γίνομαι κάθε μέρα και καλύτερος σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού μου.

Για το ύψος σου, διαθέτεις ένα πολύ εντυπωσιακό και εκρηκτικό το άλμα. Αυτό το προσόν σου είναι έμφυτο ή οφείλεται σε κάποιες ειδικές ασκήσεις;

Νομίζω ότι είναι μια έμφυτη ικανότητα, αλλά ούτως ή άλλως κάνω πάντα ασκήσεις δύναμης.



Σου αρέσει να παίζεις σε γεμάτα γήπεδα;

Ναι, μου αρέσει πολύ να παίζω σε έδρες που οι φίλαθλοι δημιουργούν όμορφη ατμόσφαιρα και υποστηρίζουν την ομάδα τους, κάνοντας τους αθλητές να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό για τη νίκη.

Πώς θα περιέγραφες τους οπαδούς του Άθλου;

Είναι πολύ ήρεμοι και μου αρέσει που στηρίζουν την ομάδα και πάνε πάντα στο γήπεδο,  ανεξάρτητα με τα αποτελέσματα, γατί αγαπάνε το βόλεϊ,

Πέραν του ότι είσαι εξπέρ στη salsa, για το φινάλε άφησα τον θεαματικό σου πανηγυρισμό που είμαι βέβαιος ότι θα ξεχωρίσει στο πρωτάθλημα… 

Χαχαχα (Γέλια)! Ναι, ασφαλώς ξέρω να χορεύω, αλλά είμαι και μεγάλος φαν του μπάσκετ! Μ’ αρέσει πολύ το NBA, όπου εκεί στο πλαίσιο του show των αγώνων έχουν πολύ εντυπωσιακούς πανηγυρισμούς! Από εκεί εμπνέομαι και εγώ τους και πραγματικά διασκεδάζω πολύ να παίζω βόλεϊ!

Η καριέρα του Λέινερ Απόνσα Καραμπαλί

  • 2023-2024: Άθλος Ορεστιάδας
  • 2022-2023: Jakarta Pertamina Pertamax (Ινδονησία)
  • 2021-2022: Nabih Saleh (Μπαχρέιν)
  • 2021-2022: Team Lakkapaa (Φινλανδία)
  • 2021: Vallecaucana (Κολομβία) 1η θέση στο Πρωτάθλημα

Διακρίσεις

  • Παναμερικανικοί Αγώνες U23 2021: Κορυφαίος σκόρερ της διοργάνωσης
  • 12οι Αγώνες Νότιας Αμερικής 2022: 2η θέση
  • Πρωτάθλημα Νότιας Αμερικής 2023: 3η θέση”

 

Από το Γραφείο Τύπου του Άθλου Ορεστιάδας

Βρίσκεστε εδώ:
ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ MVP
ERT    
ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ
  blue star ANEK LINES LOGOTYPO LOW RES RGB geniussports logo  
ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
  ELDICO

 brand

dataproject