Olympiakos paok Panathinaikos A.O. milon kifissia foinika-syrou pegasus-polixnis athlos-orestiadas ao-kalamata-80                 Ε.Ο.ΠΕ. ΠΑ.Σ.Α.Π. Ο.Δ.Β.Ε.
15-03-2014

Ο Ολυμπιακός για 20η φορά σε τελικό Κυπέλλου, 3-0 τον ΠΑΟΚ (φωτό)

Rate this item
(2 votes)
Ο Ολυμπιακός είναι ο πρώτος φιναλίστ του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας 2013-14. Στον πρώτο ημιτελικό του φάιναλ-4 στο κατάμεστο γυμναστήριο της παραλίας στην Καλαμάτα ο Ολυμπιακός νίκησε εύκολα τον ΠΑΟΚ με 3-0 και πήρε την πρόκριση για τον τελικό που θα γίνει την Κυριακή 16 Μαρτίου στις 19.30.
Είναι η 20η φορά που ο Ολυμπιακός προκρίνεται σε τελικό και θα διεκδικήσει τον 14ο τίτλο του. Οι «ερυθρόλευκοι» δεν συνάντησαν προβλήματα, έπαιξαν σοβαρά και συγκεντρωμένα και δεν έδωσαν δικαίωμα στον ΠΑΟΚ να αντιδράσει.
 
Με τον Γιορντάνοφ να φτάνει το 60% αποτελεσματικότητα σε επίθεση και τους Καλντέιρα, Χριστοφιδέλη, Στεφάνου να κάνουν εντυπωσιακή εμφάνιση στην υποδοχή ο Ολυμπιακός ήταν απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού.
 
Ο ΠΑΟΚ με εξαίρεση τα μισά του 1ου σετ ήταν πολύ κακός, χωρίς ψυχολογία για έναν τέτοιο αγώνα και κυρίως χωρίς υποδοχή και ανάπτυξη. Μάταια ο προπονητής του Γιώργος Γιάτσης έκανε σειρά αλλαγών για να βρει ένα αξιόμαχο σχήμα.
 
Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με «νταμπλ σκορ» 8-4 αλλά ο ΠΑΟΚ κατάφερε να ισοφαρίσει 12-12 χάρις τις επιθέσεις του Λόουσον και τα σερβίς του Τζελάτι. Ο Καλντέιρα έβαλε φρένο στις ορέξεις του ΠΑΟΚ καθώς πήρε επίθεση και πήγε και στο σερβίς κάνοντας σερί 6-0 δίνοντας προβάδισμα με 19-13. Ο δικέφαλος προσπάθησε να ισορροπήσει το παιχνίδι και το κατάφερε χάρις το μπλοκ – άμυνα. Μείωσε τη διαφορά σε 22-20 με μονό μπλοκ του Μίλκοφ στον Γιορντάνοφ αλλά και πάλι ο Ολυμπιακός βρήκε τις λύσεις. Αρχικά με επίθεση του Καλντέιρα σε φάση που αμφισβητήθηκε από τους παίκτες του ΠΑΟΚ, στις λογομαχίες ο Κουρνέτας δέχτηκε κίτρινη από τον Γιώργο Γεωργουλέα. Στη συνέχεια ο Τζελάτι κάρφωσε άουτ για το 24-20. Μετά από τρεις μήνες ο Κοκκινάκης μπήκε αλλαγή σε αγώνα του Ολυμπιακού (είχε τραυματιστεί 21 Δεκεμβρίου στον αγώνα Εθνικός – Ολυμπιακός) και πήρε τη θέση του Γιούρισιτς. Το σετ τελείωσε με ατομικό μπλοκ του Γιορντάνοφ στον Μίλκοφ για το 25-20.
 
Από εκεί και πέρα ο Ολυμπιακός επικράτησε πολύ άνετα. Στο 2ο σετ ξέφυγε με 7-1, ο ΠΑΟΚ απάντησε με τα σερβίς του Στίγγα μειώνοντας σε 11-8 αλλά χωρίς συνέχεια για τον δικέφαλο καθώς τα σερβίς του Χριστοφιδέλη και οι επιθέσεις Καλντέιρα και Γιορντάνοφ έσπρωξαν σερί 6-0 για τον Ολυμπιακό για το 18-9 και η διαφορά εκτινάχθηκε στο +13 για το 25-12.
 
Στο 3ο σετ ήταν η σειρά του Γιορντάνοφ να πάρει σερί 3-0 για το 5-2, ο ΠΑΟΚ απάντησε με σερί 4-0 (το μεγαλύτερο για την ομάδα της Θεσσαλονίκης) και για πρώτη φορά προβάδισμα 6 χάλασε την υποδοχή του δικεφάλου 6-5. Ο Λόουσον έχασε το σερβίς, ο Καλντέιρα ήταν σε πολύ καλή μέρα στο σερβίς και οικοδόμησε σερί 7-0 για το 12-6 κρίνοντας και τον αγώνα αφού μέχρι το τέλος ο δικέφαλος δεν αντέδρασε.
 
Διαιτητές: Γεωργουλέας, Μπατιανίδης
 
Διακύμανση:
1ο σετ: 8-4, 16-12, 21-13, 25-20
2ο σετ: 8-2, 16-9, 21-12, 25-12
3ο σετ: 8-6, 16-9, 21-12, 25-16
 
*Οι πόντοι του Ολυμπιακού προήλθαν από 3 άσσους, 41 επιθέσεις, 9 μπλοκ και 25 λάθη αντιπάλων και του ΠΑΟΚ προήλθαν από 4 άσσους, 30 επιθέσεις, 6 μπλοκ και 10 λάθη αντιπάλων.
 
Τα σετ: 3-0 (25-20, 25-12, 25-16)
 
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Δημήτρης Καζάζης): Χριστοφιδέλης 10 (8/15 επ, 2 μπλοκ, 56% υπ - 44% άριστες), Γιούρισιτς 3 (2/6 επιθέσης, 1 άσσος), Καλντέιρα 13 (9/18 επ, 2 άσσοι, 2 μπλοκ, 17% υπ - 17% άριστες), Γιορντάνοφ 20 (18/30 επ, 2 μπλοκ), Σμαραγδής 5  (4/6 επ, 1 μπλοκ), Κουρνέτας 2 (μπλοκ)/ Στεφάνου (λ - 61% υπ - 33% άριστες), Μαρούλης, Κιόσης, Κοκκινάκης, Σωτηρίου
 
ΠΑΟΚ (Γιώργος Γιάτσης): Παντακίδης 5 (3/9 επ, 2 μπλοκ), Λόουσον 12 (11/23 επ, 1 άσσος, 49% υπ - 31% άριστες), Στίγγας 5 (2/7 επ, 1 άσσος, 2 μπλοκ), Μίλκοφ 8 (7/21 επ, 1 μπλοκ, 53% υπ - 40% άριστες), Μακ Κίμπιν, Τζελάτι 10 (7/27 επ, 2 άσσοι, 1 μπλοκ) / Μπαμπαλιούτας (λ, 54% υπ - 46% άριστες), Στεφανίδης, Πιπέργιας.
 
«Σοβαροί για το κύπελλο»
 
Ο προπονητής του Ολυμπιακού Δημήτρης Καζάζης είπε: «Νόμιζω σήμερα κάναμε μια πάρα πολύ σοβαρή εμφάνιση, δεν αφήσαμε τον αντίπαλο μας σε καμία στιγμή του παιχνιδιού να μπει στο παιχνίδι. Ήμασταν ανώτεροι, καλή τακτική με πολύ λίγα λάθη και τελικά ήρθε μιά νίκη που ήταν πέρα για πέρα δίκαιη και φάνηκε ξεκάθαρα ότι ήμασταν καλύτεροι του αντιπάλου μας. Αύριο είναι ένας τελικός, μετράει πάρα πολύ το «θέλω», η συγκέντρωση. Είναι ένα ξεχωριστό παιχνίδι και θα διεκδικήσουμε τον τίτλο».
 
«Είναι κρίμα...»

Ο προπονητής του ΠΑΟΚ Γιώργος Γιάτσης δήλωσε: «Δε θεωρώ ότι φανήκαμε ανοργάνωτοι, ούτως ώστε να σταματήσουμε την επίθεση του Ολυμπιακού, είχαμε όμως μεγάλο πρόβλημα στο να παίρνουμε τις αλλαγές, καθώς και στην αποτελεσματικότητα. Βρεθήκαμε 27 φορές με μονό μπλοκ, και τελειώσαμε μόνο το 20% απ' αυτές τις μπάλες. Έτσι φυσικά δε μπορείς να κερδίσεις. Είναι κρίμα γιατί σήμερα δεν φανήκαμε αντάξιοι των προσδοκιών, η εμφάνιση μας ήταν δυσανάλογη με αυτές που κάναμε τον τελευταίο καιρό, αλλά και με τον Ολυμπιακό. Είμαι αρκετά στενοχωρημένος, περίμενα καλύτερη εμφάνιση, μόνο στο πρώτο σετ ήμασταν ανταγωνιστικοί», ενώ ερωτηθείς για τη συνέχεια της ομάδας, είπε: «Θέλουμε να πάρουμε τις νίκες στην έδρα μας, ώστε να προσπαθήσουμε για ότι καλύτερο στα play off».

O κεντρικός του ΠΑΟΚ Γιάννης Παντακίδης είπε: «Δυστυχώς δεν τα καταφέραμε να πάρουμε τη νίκη. Δεν παίξαμε για να μπορούμε να διεκδικήσουμε τη νίκη. Αν και στην χθεσινή προπόνηση και στο σημερινό ζέσταμα  η ομάδα φαινόταν έτοιμη για ένα καλό παιχνίδι δεν μας βγήκε τίποτα». Σε ερώτηση που κρίθηκε το παιχνίδι ο έμπειρος κεντρικός πρόσθεσε: «Στο πάθος και στην καρδιά».
 
O αρχηγός του ΠΑΟΚ Αινείας Τζελάτης τόνισε: « Ήταν μια δίκαιη νίκη του Ολυμπιακού. Είναι μια πολύ καλή και έμπειρη ομάδα και αυτό φάνηκε μέσα στο γήπεδο κατά τη διάρκεια του αγώνα. Εμείς προσπαθήσαμε κατά διαστήματα να μπούμε στο παιχνίδι αλλά δεν τα καταφέραμε καθώς δεν μπορέσαμε να ακολουθήσουμε τον ρυθμό του Ολυμπιακού».
 
Ο Κώστας Χριστοφιδέλης αύριο θα έχει την ευκαιρία να ισοφαρίσει το ρεκόρ του Ντράγκοβιτς φτάνοντας τους 9 τίτλους, αλλά ο Καβαλιώτης ακραίος του Ολυμπιακού δεν έχει στο μυαλό του το προσωπικό ρεκόρ.

«Είμαστε ευχαριστημένοι από τη νίκη και την απόδοση αφού κάναμε μια καλή εμφάνιση. Εκμεταλλευτήκαμε τα λάθη του ΠΑΟΚ, σημαντικές διαφορές και έτσι παίζαμε χωρίς άγχος στη συνέχεια. Μπροστά μας έχουμε λίγες ώρες να ξεκουραστούμε. Τα κεφάλια τώρα μέσα αφού δεν έχει κριθεί ακόμη τίποτα απολύτως», είπε αρχικά και συνέχισε: «Αυτό που μας προβληματίζει είναι μόνο ο Ολυμπιακός. Έχουμε την εμπειρία να διαχειριστούμε διάφορες καταστάσεις κι όπως είπα προέχει τώρα για να ξεκουραστούμε και να παίξουμε ακόμη καλύτερα αύριο».

Από την πλευρά του ο Βασίλης Κουρνέτας αρχικά στάθηκε στην εξαιρετική εικόνα και την ατμόσφαιρα που επικράτησε στο κλειστό της Καλαμάτας.
«Είναι πολύ όμορφο να ξεκινάει ο τελικός και να ακούς τον κόσμο να χειροκροτεί και τις δύο ομάδες και μακάρι όλοι οι αγώνες να διεξάγονται σε τέτοιες συνθήκες…»

Όσον αφορά τον ημιτελικό με τον ΠΑΟΚ σημείωσε: «Παίξαμε πολύ σοβαρά από την αρχή του παιχνιδιού. Κρατήσαμε την τακτική μας και αυτό το 3-0 ήρθε πιο εύκολα απ’ ότι περιμέναμε, αφού κι ο ΠΑΟΚ ουσιαστικά δεν αντέδρασε ποτέ. Σε έναν τελικό όσο κουρασμένος κι αν είσαι βρίσκεις δυνάμεις για να ανταπεξέλθεις. Εκεί μετράει το πάθος, η συγκέντρωση και ελπίζω ότι θα παρουσιαστούμε ακόμη καλύτερα…».
Ενώ όταν ρωτήθηκε για το γεγονός ότι έχει αύριο την ευκαιρία να κατακτήσει τον πρώτο του τίτλο μετά από πέντε χρόνια τόνισε: «Ακόμη κι αν είχα πάρει όλους τους τίτλους τα πέντε προηγούμενα χρόνια, θα με ιντρίγκαρε να πάρω έναν ακόμη τίτλο».
 
 
Βρίσκεστε εδώ:
ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ MVP
ERT    
ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ
  blue star ANEK LINES LOGOTYPO LOW RES RGB geniussports logo  
ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
  ELDICO

 brand

dataproject