Olympiakos paok Panathinaikos A.O. milon kifissia foinika-syrou pegasus-polixnis athlos-orestiadas ao-kalamata-80                 Ε.Ο.ΠΕ. ΠΑ.Σ.Α.Π. Ο.Δ.Β.Ε.
05-10-2018

Συνέντευξη: Ο Μάνος Μακρής μιλάει με την καρδιά του για την «ΑΕΚ της καρδιάς»

Rate this item
(0 votes)
Αν υπάρχει μία ομάδα που θα μπορούσε να πάρει δικαίως τον τίτλο της «εφτάψυχης» αυτή είναι η ΑΕΚ. Έξι φορές υποβιβάστηκε και επτά φορές επέστρεψε στην Volley League δείχνοντας τις αδυναμίες της αλλά και τη μεγάλη δυναμική της που πηγάζει από τη βαριά φανέλα και τη σχέση αγάπης που έχει το τμήμα με τους οπαδούς της.

Από τα πρώτα χρόνια του ονείρου στην Α1 στο θρυλικό «Γεώργιος Μόσχος» που κατεδαφίστηκε μετά το σεισμό του 1999, τις επιτυχίες που απογείωσαν την ομάδα, το φάιναλ-4 του Κυπέλλου Κυπελλούχων στα Ανω Λιόσια αλλά και τα οικονομικά και διοικητικά κραχ που έβαλαν θηλιά στην αγωνιστική παρουσία της ομάδας. Άλλοι σύλλογοι εν μέσω κρίσης θα είχαν βουλιάξει αλλά όταν «είσαι ΑΕΚ» και όταν πρόκειται για την «ομάδα είναι της καρδιάς» που στο τιμόνι της είναι ο Μάνος Μακρής όλα είναι πιθανά.

Ο Μακρής στα μέσα της δεκαετίας του ΄90 είχε ραντεβού στο «Νίκος Γκούμας» με παράγοντες της ΠΑΕ ΑΕΚ για να βοηθήσει χορηγικά την ομάδα ποδοσφαίρου. Περιμένοντας το ραντεβού παρακολούθησε την προπόνηση του βόλεϊ. Αυτό ήταν. Από τότε κόλλησε και ταυτίστηκε με την ομάδα αρχικά ως χρηματοδότης και αργότερα ως μέλος της διοίκησης από όλα τα πόστα. Εζησε την άνοδο και πτώση πολλές φορές αλλά όπως λέει «όταν είσαι ΑΕΚ δεν τα παρατάς».

Ο Μακρής μίλησε στο volleyleague.gr για την επιστροφή της ΑΕΚ και την τεράστια προσπάθεια που κάνει η διοίκηση του Αλέξη Αλεξίου για να ανταπεξέλθει στις ανάγκες... τριών ομάδων όπως λέει χαρακτηριστικά: «Η μία ομάδα είναι αυτή που φτιάξαμε για να αγωνιστεί στο πρωτάθλημα με υψηλούς στόχους και προσδοκίες. Η δεύτερη ομάδα είναι αυτή που πληρώνουμε για τα χρέη που έμειναν κληρονομιά από τα λάθη του παρελθόντο. Η τρίτη ομάδα είναι αυτή που πληρώνουμε σε ΕΦΚΑ, εφορία και πρόστιμα».

Υπήρξαν στιγμές που σκεφτήκατε πως η ΑΕΚ δεν θα επέστρεφε;

«Αν το έβαζα κάτω δεν θα ήμουν ΑΕΚ. Πέρασα πολλά και σε προσωπικό επίπεδο. Ότι είχα το έδωσα στην ΑΕΚ. Μου χρέωσαν και πολλά λάθη ακόμα και εποχές που δεν ήμουν στη διοίκηση. Σίγουρα έγιναν λάθη από ενθουσιασμό και υπέρμετρο εγωισμό. Κάποιοι έλεγαν πως θα κατακτήσουμε το Τσάμπιονς Λιγκ αλλά δεν βοήθησαν καθόλου και εξαφανίστηκαν. Μέσα σε σκληρές εποχές και την κρίση άφησαν μόνο υποσχέσεις και προσωπικά δέχτηκα όλο το βάρος των συνεπειών. Παρόλα αυτά είμαστε εδώ και για αυτό ευχαριστώ τον πρόεδρο της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ Αλέξη Αλεξίου που με εμπιστεύτηκε και μου έδωσε μια ακόμα ευκαιρία να αλλάξουμε την κατάσταση. Μου έδωσε δύναμη και αυτοπεποίθηση να εμπλακώ και πάλι. Μου έδωσε όραμα να σταθώ και πάλι στα πόδια μου και να στήσουμε μαζί με τον προπονητή Νίκο Νεόφυτο τη νέα ομάδα».

Μέσα σε λίγες ημέρες είχαμε δύο αποχωρήσεις παικτών, του Γιάννη Μαντέκα και του Βραζιλιάνου Ματσιέλ. Ηταν τυχαίο;

«Φυσικά και ήταν τυχαίο. Ο Μαντέκας ζήτησε ξαφνικά να μην κάνει πρωινές προπονήσεις. Μετά από πολλές συζητήσεις κάναμε παραχώρηση. Παρότι βρήκαμε λύση επικοινώνησε με τον προπονητή Νίκο Νεόφυτο και του ανακοίνωσε πως θα πάει στον Ηρακλή Χαλκίδας. Στεναχωριέμαι πολύ. Βλέπετε τι γίνεται με τον Ηρακλή Χαλκίδας που δεν κατεβαίνει στο Λιγκ Καπ. Δεν θέλω να σχολιάσω κάτι περισσότερο για αυτά δεν είναι καλά πράγματα για το βόλεϊ, αλλά αποδείχτηκε πως ο Μαντέκας έκανε ένα μεγάλο λάθος. Εφυγε χωρίς λόγο από την ΑΕΚ και κυρίως χωρίς να επικοινωνήσει μαζί μου ή με τον πρόεδρο για να ανακοινώσει την απόφαση του. Αυτό με πίκρανε. Ο Ματσιέλ ήρθε κλαίγοντας και μας είπε πως η θεία του αρρώστησε βαριά και ήθελε να φύγει άμεσα για τη Βραζιλία. Δε μπορούσαμε να τον κρατήσουμε αλλά δεν κάτσαμε με σταυρωμένα χέρια. Δείξαμε τα αντανακλαστικά μας. Αποκτήσαμε αμέσως τον Σέρβο Στοϊλοβιτς που λέγεται πως ίσως είναι καλύτερος από τον Ματσιέλ αλλά και τον Μάρκου που πέρυσι ήταν σε μας και πήγε το παιδί στη Δραπετσώνα. Μετά από ορισμένες διαπραγματεύσεις πετύχαμε συμφωνία να γυρίσει. Αυτά όλα μέσα σε λίγες μέρες. Είναι κινήσεις που δείχνουν θέληση και ικανότητα από την διοίκηση της ΑΕΚ».

Πολλές φορές στο παρελθόν η ΑΕΚ ξεκινούσε καλά, έδινε υποσχέσεις για μεγάλους στόχους αλλά το φινάλε ήταν οδυνηρό. Πως θα αποφευχθούν τα ίδια λάθη;

«Πράγματι έγιναν λάθη αλλά υπήρξαν και αρνητικές συγκυρίες για τις οποίες δεν ευθύνεται το ΤΑΑ. Η Ερασιτεχνική πέρασε μία περιπετειώδη 15ετία που έγιναν πολλά. Άλλαξαν οι διοικήσεις, γκρέμισαν πρόωρα το Νίκος Γκούμας και δεν έγιναν πολλά από αυτά που σχεδιάζονταν στην αρχή κάθε σεζόν. Για μένα πέρα από τα χρέη και τους υποβιβασμούς της ομάδας το μεγαλύτερο πλήγμα για την ΑΕΚ ήταν η απώλεια της αξιοπιστίας της. Το συναντάω ακόμα και σήμερα που μιλάω με αθλητές και προπονητές που η ΑΕΚ τους οφείλει. Ολοι ξεκινούν τις διαπραγματεύσεις με σκληρή στάση και δυσπιστία. Σταδιακά καταλαβαίνουν την ιστορική προσπάθεια που κάνουμε. Ξεχρεώνουμε σήμερα συμβόλαια αθλητών του 2003, αλλά έχει σημασία ότι τα ξεχρεώνουμε και ότι είμαστε υγιείς εδώ. Δεν κρύφτηκε κανείς. Δεν θέλουμε να χάσει κανείς τα δεδουλευμένα του. Ο πρόεδρος της Ερασιτεχνικής Αλέξης Αλεξίου έχει επωμισθεί βαρύ φορτίο και κάνουμε μεγάλο έργο που θα φανεί ακόμα περισσότερο όταν κλείσουν οι διακανονισμοί».

Ποιοι είναι οι αγωνιστικοί στόχοι της ΑΕΚ για τη νέα σεζόν;

«Μετά από κάθε συμφωνία που κάνουμε είναι σαν να κερδίζουμε και ένα πρωτάθλημα καθημερινά. Ο κόσμος του βόλεϊ το βλέπει, το συζητάει και το αναγνωρίζει. Μία ΑΕΚ που δεν θα χρωστάει ούτε Ευρώ θα βγάλει δυνατό και το άθλημα. Στον κόσμο αρέσουν τα μεγάλα λόγια κι εγώ τα έχω ξεστομίσει πολλές φορές λειτουργώντας περισσότερο ως οπαδός και λιγότερο ως παράγοντας. Στα 65 μου χρόνια ωρίμασα λίγο. Με το μπάτζετ που αποκτήσαμε μέσα από μεγάλες θυσίες και την υποστήριξη της ΠΑΕ και προσωπικά του Δημήτρη Μελισσανίδη που τρέφει συμπάθεια για το βόλεϊ, φτιάξαμε αξιόλογη ομάδα. Θα παλεύουμε και θα ευχαριστιόμαστε κάθε αγώνα και στο τέλος θα θέλαμε να είμαστε μέσα στην 4αδα».

Υπάρχει πρόβλημα με την αδειοδότηση του γυμναστηρίου στους Αγίους Αναργύρους;

«Ναι, υπάρχει θέμα αλλά είναι πρόβλημα που το έχουν όλα τα γυμναστήρια με τις άδειες που πρέπει να πάρουν από την Περιφέρεια. Τι να κάνουμε εμείς σαν ΑΕΚ; Οτι μπορούμε το κάνουμε και πιέζουμε το Δήμο Αγίων Αναργύρων. Με την ευκαιρία να ευχαριστήσω τον δήμαρχο Nικόλαο Σαράντη για τη μεγάλη βοήθεια και την φιλοξενία. Γενικά θέλω να ευχαριστήσω δημόσια και τον πρόεδρο της ΕΟΠΕ Γιώργο Καραμπέτσο αλλά και τον πρόεδρο της ΕΣΑΠ Παντελή Ταρνατόρο που μας έχουν βοηθήσει πολύ να ξεπεράσουμε σοβαρά εμπόδια για τη λειτουργία μας».

Υπάρχουν άλλες εκκρεμότητες με οφειλές σε αθλητές και προπονητές;

«Υπάρχουν ακόμα τρεις περιπτώσεις που μας απασχολούν. Ενας αθλητής και δύο προπονητές αρνούνται κάθε πρόταση που τους έχουμε κάνει. Θεωρώ πως το θέμα δεν είναι τόσο οικονομικό, όσο υπάρχει ζήτημα αξιοπιστίας επειδή στο παρελθόν είχαν δεχτεί διακανονισμούς αλλά δεν τηρήθηκαν από την ΑΕΚ. Αυτά είναι τα λάθη της ΑΕΚ. Αυτά προσπαθούμε να ξεπεράσουμε και να πείσουμε αυτούς που υπηρέτησαν την ομάδα πως η κατάσταση έχει αλλάξει. Επειδή είναι άνθρωποι του βόλεϊ δεν πιστεύω πως θα φτάσουμε σε αδιέξοδο».

Η ευχή που κάνετε για τη νέα σεζόν;

«Να έχουμε όλοι την υγεία μας και να φέρουμε νέο κόσμο στο γήπεδο, νέους αθλητές, νέους διαιτητές, νέους δημοσιογράφους και νέους παράγοντες. Να είστε σίγουροι πως αυτή θα είναι η μεγαλύτερη προσφορά μας στο άθλημα συνολικά. Σαν οπαδός και σαν παράγοντας της ΑΕΚ με ευχαριστεί που βλέπω μία μεγάλη πρόοδο στο σύλλογο και ένα μεγάλο δέσιμο μεταξύ ΠΑΕ, ΚΑΕ, ΤΑΑ και Ερασιτεχνικής. Οι επιτυχίες των ομάδων της ΑΕΚ δεν είναι τυχαίες. Πηγάζουν από αυτή τη δυναμική. Οταν θα γίνει και το γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια πιστεύω πως θα περάσουμε σε άλλο επίπεδο. Σαν ΤΑΑ δίνουμε λύσεις σε μεγάλα προβλήματα που εάν τα αφήναμε δεν θα λύνονταν ποτέ, όλοι θα έχαναν τα λεφτά τους, η ΑΕΚ δεν θα ασχολιόταν ποτέ ξανά με το ανδρικό βόλεϊ και ο κόσμος θα είχε αρνητική εικόνα για τον σύλλογο και την ομάδα της καρδιά μας».
Βρίσκεστε εδώ: News Ειδήσεις - News Α.Ε.Κ. Συνέντευξη: Ο Μάνος Μακρής μιλάει με την καρδιά του για την «ΑΕΚ της καρδιάς»
ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ MVP
ERT    
ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ
  blue star ANEK LINES LOGOTYPO LOW RES RGB geniussports logo  
ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
  ELDICO

 brand

dataproject