Olympiakos paok Panathinaikos A.O. milon kifissia foinika-syrou pegasus-polixnis athlos-orestiadas ao-kalamata-80                 Ε.Ο.ΠΕ. ΠΑ.Σ.Α.Π. Ο.Δ.Β.Ε.
28-05-2019

Βασίλης Αντωνούλης: «Ηταν από τις πιο επιτυχημένες σεζόν για την διαιτησία»

Rate this item
(2 votes)
Μετά το τέλος της αγωνιστικής περιόδου 2018-19 ο πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας Βασίλης Αντωνούλης σε συνέντευξη του στο volleyleague.gr έκανε τον απολογισμό για τη Volley League αλλά και όλων των εθνικών πρωταθλημάτων.

Oπως τόνισε είναι «μία από τις πιο επιτυχημένες σεζόν για την ελληνική διαιτησία» και μάλιστα σε μία περίοδο που σημειώθηκε ρεκόρ σε αγώνες μπαράζ ανόδου και παραμονής:

«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι για την επίδοση της διαιτησίας σε όλα τα εθνικά και τοπικά πρωταθλήματα. Ηταν μία από τις πιο επιτυχημένες σεζόν για την ελληνική διαιτησία. Με εξαίρεση το λάθος του επόπτη που έγινε στον αγώνα Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός στο ξεκίνημα και μία αμφισβητούμενη φάση στον αγώνα της ΧΑΝΘ με την Ελπίδα δεν είχαμε άλλα λάθη και μάλιστα σε μία περίοδο που είχαμε τα περισσότερα μπαράζ ανόδου και παραμονής. Θέλω να ευχαριστήσω όλο το Σώμα των διαιτητών. Θέλω να ευχαριστήσω τους παρατηρητές διαιτησίας που με τις εύστοχες παρατηρήσεις τους έχουν βοηθήσει στην βελτίωση των διαιτητών».

 

Πόσο άλλαξε την ελληνική διαιτησία το video check;

«Ηταν ότι καλύτερο έγινε τα τελευταία χρόνια. Είναι ένα πολύτιμο εργαλείο. Ευχή μου είναι να προμηθευτούν video check όλες οι ομάδες της Volley League και να το έχουμε και στην Volley League γυναικών».

 

Πως αναλύετε τα αποτελέσματα του video check;

«Από τα στατιστικά στοιχεία προκύπτει πως τα λάθη των διαιτητών ήταν κάτω από το 8% που είναι εντός των διεθνών ορίων του ανθρωπίνου λάθους. Τα περισσότερα ήταν από το "μέσα έξω" και τα λάθη με τις οριακές φάσεις όπου η μπάλα είχε επαφή με τις γραμμές λόγω της παραμόρφωσης. Το video check λύνει αυτά τα ζητήματα και αγγίζουμε πολύ υψηλά νούμερα αξιοπιστίας».

Πως κρίνεται την ανανέωση στο δυναμικό των αξιολογημένων διαιτητών;

«Εχουμε απόλυτη επιτυχία. Εχουν βγει μπροστά και παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο σημαντικοί και καλοί διαιτητές όπως ο Βασιλειάδης, ο Κουτσούλας, ο Φραγκάκης, ο Ονόπας και στις γυναίκες η Κυριοπούλου με την Δανιηλίδου. Μοναδική περίπτωση και ο Στέλιος Παπακοσμάς που αξίζει πολλά συγχαρητήρια καθώς ήταν παλιός διεθνής αθλητής και έδωσε το παράδειγμα».

Υπήρχαν χρονικές καθυστερήσεις και κατάχρηση του κανονισμού;

«Οι χρονικές καθυστερήσεις οφείλονταν στην απειρία των διαιτητών. Αυτό θα αλλάξει με την επανάληψη. Ναι, ορισμένοι προπονητές έκαναν κατάχρηση του κανονισμού για να πάρουν ένα άτυπο τάιμ άουτ αλλά και αυτό πιστεύω θα το διορθώσουμε».

Τι ήταν αυτό που θέλετε να αλλάξει στην διαιτησία της Volley League;

«Δεν είμαστε ευχαριστημένοι που παράγοντες των ομάδων κάνουν “επιθέσεις” στους παρατηρητές διαιτησίας για θέματα που αφορούν στα καθήκοντα των κομισαρίων. Εχουμε ζητήσει από την ΕΣΑΠ να δημιουργήσει ένα ξεχωριστό σώμα κομισαρίων όπως είναι και στη CEV. Δεν γίνεται ο παρατηρητής διαιτησίας να έχει και καθήκοντα κομισάριου δηλαδή του ανθρώπου που θα επιβλέπει εάν εφαρμόζονται οι κανονισμοί για θέματα ασφάλειας και άλλων κανονισμών. Δεν θέλουμε να μαλώνουμε με τους παράγοντες».

Θα γίνει ο απολογισμός της σεζόν σε κάποια σεμινάριο;

«Η καθιέρωση των σεμιναρίων μετά το τέλος του Α΄γύρο και στο τέλος της σεζόν μας έχει βοηθήσει πολύ. Επικοινωνούμε τις παρατηρήσεις μας και οι διαιτητές γίνονται καλύτεροι. Είναι μία σημαντική θεσμική παρέμβαση που την έχει στηρίξει η ΕΣΑΠ και οφείλουμε να την ευχαριστήσουμε».

Ποια είναι τα αποτελέσματα των σχολών διαιτησίας;

«Πάμε καλά αλλά δεν φτάσαμε στο επίπεδο που είχαμε στοχεύσει και αυτό οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες που πρέπει να μελετήσουμε και να αναλύσουμε. Είμαστε πολύ απαιτητικοί. Ερχονται πολλοί φοιτητές διαιτητές αλλά μένουν λίγοι διότι αναγκάζονται να δίνουν πολλούς αγώνες μέσα σε μία ημέρα και μάλιστα και μέχρι πολύ αργά. Πολλές φορές τελειώνουν οι αγώνες σε μία και στις δύο τα ξημερώματα. Δεν αντέχουν και αυτό είναι κάτι που πρέπει να δούμε και να διορθώσουμε σε συνεννόηση με τις Ενώσεις».

Τι πρόταση έχετε για αυτό το πρόβλημα;

«Η πρόταση μας είναι σφυρίζουν τις πολύ μικρές κατηγορίες, παμπαίδων και παγκορασίδων και οι βετεράνοι αθλητές και προπονητές. Ο Στέλιος Παπακοσμάς αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα. Πρέπει να τον ακολουθήσουν και άλλοι. Ο νόμος μας δίνει το δικαίωμα να δώσουμε κίνητρα στους βετεράνους αθλητές να ασχοληθούν με την διαιτησία. Θα κάνουμε μεγάλη προσπάθεια».

Ποιος είναι ο στόχος για τη νέα σεζόν 2019-2020;

«Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας σε όλες της κατηγορίες όλων των πρωταθλημάτων και κυρίως στον τομέα του πειθαρχικού ελέγχου. Θα συνεχίσουμε τις τεχνικές συναντήσεις με όλους τους συνδέσμους των διαιτητών».

 

Video Check: Ο πρωταθλητής της σεζόν 2018-19

 

Στη φωτογραφία ο Βασίλης Αντωνούλης μαζί με τον Γιώργο Γεωργουλέα (αριστερά) και τον Μιχάλη Θεμελή (δεξιά).

Βρίσκεστε εδώ: News Διαιτησία Βασίλης Αντωνούλης: «Ηταν από τις πιο επιτυχημένες σεζόν για την διαιτησία»
ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ MVP
ERT    
ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ
  blue star ANEK LINES LOGOTYPO LOW RES RGB geniussports logo  
ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
  ELDICO

 brand

dataproject