Panathinaikos A.O. Olympiakos foinika-syrou paok milon kifissia ofi pegasus-polixnis f-es-aristotelis-skydras athlos-orestiadas                 Ε.Ο.ΠΕ. ΠΑ.Σ.Α.Π. Ο.Δ.Β.Ε.
05-09-2013

Θεόκλητος Καριπίδης: Μη μένουμε απλοί αθλητές»

Rate this item
(0 votes)
Έπειτα από τρεις επιτυχημένες σεζόν στην Κηφισιά, η νέα χρονιά, βρίσκει, για πρώτη φορά στην καριέρα του, τον Θεόκλητο Καριπίδη, στον Παναθηναϊκό. Μία φανέλα με… ιστορία, μία φανέλα «βαριά»!
Παράλληλα όμως με τις αυξημένες αγωνιστικές του υποχρεώσεις και το «βάρος» του πρωταθλητισμού, ο νεοπαοκτηθείς άσος του «τριφυλλιού», όπως συμβαίνει τα τελευταία τρία χρόνια, έχει και ένα επιπλέον «φορτίο» στους ώμους του. Αν και εκτός… γηπέδων, κυνηγάει μία ακόμη «διάκριση», καθώς βρίσκεται στο τελευταίο τους έτος στο «Deree, The American College of Greece» για το πτυχίο του στην Ψυχολογία και τα μαθήματα των δύο τελευταίων εξαμήνων είναι άκρως απαιτητικά.

Ωστόσο, ο 32χρονος Θεσσαλονικιός από την Πολίχνη, όπως δήλωσε μεταξύ άλλων στην συνέντευξη που παραχώρησε στην επίσημη ιστοσελίδα του ΠΑ.Σ.ΑΠ, βρίσκει το χρόνο και ανταποκρίνεται επιτυχώς, όπως τόσοι άλλοι συνάδελφοί του, και στις δυο παράλληλες… καριέρες, καθώς θεωρεί ότι «το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή είναι να βρεις τι είναι αυτό που σου ταιριάζει και σου γεμίζει την καρδιά».

Από μικρός ο Θεόκλητος Καρυπίδης είχε τη φλόγα μέσα του για να σπουδάσει, το πάθος του για γνώση τον οδήγησε σε πολλές και ποικίλες αναζητήσεις και τελικά στο προ τριών ετών συνέδριο  του ΠΑ.Σ.Α.Π, όντας εντυπωσιασμένος από το επιμορφωτικό πρόγραμμα «Dual Carrer», βρήκε το… κομμάτι του παζλ που έλειπε από το μυαλό του!

Σε συνεργασία λοιπόν με τον ειδικό σύμβουλο επί του συγκεκριμένου θέματος, τον Δημήτρη Γαργαλιάνο, ο Έλληνας ακραίος κατάφερε υπό την επιστημονική καθοδήγηση του Αναπληρωτή Καθηγητή ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ, να ακολουθήσει μία ακαδημαϊκή πορεία, που ξέρει καλά, ότι θα τον οδηγήσει σε ένα καλύτερο επίπεδο ζωής μετά το τέλος της αθλητικής καριέρας του. Κάτι που ο ίδιος θεωρεί… χρέος προς τον εαυτό και τη ζωή του!
 
ΠΑ.Σ.Α.Π: Ποιο ήταν το κίνητρο σου όντας επαγγελματίας αθλητής να ασχοληθείς τα τελευταία χρόνια με κάποιες άλλες σπουδές;
Θ.Κ: Για μένα το να ακολουθήσω την ακαδημαϊκή πορεία, πέρα από τον αθλητισμό, ήταν και προσωπική μου ανάγκη. Νομίζω – και αυτό είναι και μία προτροπή, όχι συμβουλή, προς τους συναθλητές μου- ότι όσο καλή καριέρα έχει κάνει ένας αθλητής, σε όποιο επίπεδο κι αν έχει φτάσει, πάντα οι σπουδές που θα επιλέξει και θα του ταιριάζουν, θα τον βοηθήσουν να έχει ένα καλύτερο επίπεδο ζωής μετά το τέλος της αθλητικής του καριέρας.
 
ΠΑ.Σ.Α.Π: Με ποια κριτήρια επέλεξες την ψυχολογία;
Θ.Κ: Όταν αποφάσισα να σπουδάσω, επιχείρησα να κάνω μία.... προβολή στο μέλλον , ώστε να δω τι θα ήταν αυτό που θα μπορούσε να με απορροφήσει, να μου προσφέρει εργασία και να με βοηθήσει να πετύχω. Διαπίστωσα όμως, πως κάτι τέτοιο ήταν αδύνατον να το προβλέψω και αποφάσισα να κάνω τελικά αυτό που θα με «γέμιζε».  Αυτό ήτα το κίνητρό μου... Ο τομέας της ψυχολογίας ήταν κάτι που ταίριαζε στην ιδιοσυγκρασία μου και επειδή αντιλήφθηκα, πως θα ήθελα να συναναστρέφομαι με ανθρώπους και να ασχοληθώ με κάποια ανθρωπιστική επιστήμη, νομίζω ότι η ψυχολογία μου ταίριαζε περισσότερο από κάθε τι άλλο. Δεν αποκλείω ωστόσο στο μέλλον, να κάνω το επόμενο βήμα στη ζωή και να «παντρέψω» αυτές τις δύο καριέρες, αθλητισμό και ψυχολογία…

ΠΑ.Σ.Α.Π: Είναι εύκολο για έναν αθλητή, λόγω των αυξημένων αγωνιστικών του υποχρεώσεων, να συνδυάσει σπουδές και πρωταθλητισμό;
Θ.Κ: Η άποψη που υπάρχει σε πολλούς ότι και καλά «δεν προλαβαίνω», είναι εσφαλμένη. Το «μότο» που έχω στη ζωή είναι ότι «το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή είναι να βρεις τι είναι που σου ταιριάζει και τι είναι αυτό που σου γεμίζει την καρδιά». Αυτό μπορεί να έρθει σε οποιαδήποτε στιγμή στον κάθε άνθρωπο και είναι χρέος προς τον εαυτό του, οποιαδήποτε στιγμή το αντιληφθεί, να το ακολουθήσει.
 
ΠΑ.Σ.Α.Π: Μήπως κάποιοι δεν μπαίνουν στον κόπο επειδή αισθάνονται πως είναι μεγάλοι πλέον για να «πιάσουν ξανά τα βιβλία»;
Θ.Κ: Δεν υπάρχουν ηλικίες σε αυτά, αλλά αντιθέτως πιστεύω πως αυτές οι επιλογές είναι συνειδητές και έχουν να κάνουν με το χαρακτήρα του κάθε ανθρώπου, καθώς έρχονται σε μία φάση ωριμότητας. Κακά τα ψέματα, αλλά οι Έλληνες μαθητές στη σημερινή εκπαίδευση, καλούνται να επιλέξουν μια σχολή, μία καριέρα, μία ζωή ολόκληρη σε πολύ άπειρη και πρώιμη φάση της ζωής τους. Όμως όταν επιλέξεις σε μεγαλύτερη ηλικία να ακολουθήσεις μία επιστήμη ή οποιοδήποτε δρόμο, σίγουρα θα έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας. Από την προσωπική μου εμπειρία άλλωστε, βλέπω πως ο αθλητισμός μου έχει δώσει τόσα εφόδια, που πολλά από αυτά τα χρησιμοποιώ και στην δεύτερή μου ενασχόληση.
 
ΠΑ.Σ.Α.Π: Τι θεωρείς δυσκολότερο στη λήψη μιας τέτοιας απόφασης για τον αθλητή;
Θ.Κ: Το δύσκολο είναι να παρατήσεις τον αθλητισμό... Τη στιγμή δηλαδή που θα αφήσεις πίσω σου όλες αυτές τις όμορφες εμπειρίες, τις σχέσεις που έχεις κάνει με τους συναθλητές σου και τα τόσο έντονα συναισθήματα που έχεις βιώσει μαζί τους. Τα οποία δύσκολα αφήνεις…  Όταν όμως βρεις αυτό που πραγματικά σε «γεμίζει», καθιστά οπωσδήποτε τη μετάβαση στο επόμενο σταθμό της ζωής σου πιο εύκολη. Και αυτό είναι ένα επιπλέον επιχείρημα για τον αθλητή... Ένας όμως επιπλέον λόγος για να βάλουν οι αθλητές τον επόμενο στόχο, ιδιαίτερα στη σημερινή περίοδο κρίσης που βιώνουμε, είναι να ανακαλύψουν σε τι είναι πράγματι καλοί και τι αγαπούν να κάνουν. Γιατί σε αυτές τις εποχές, που προσωπικά αποκαλώ «καθαρές» - επειδή θεωρώ πως για να προχωρήσεις θα πρέπει να είσαι σε κάποιο τομέα καλός, ειδάλλως θα «σβήσεις»-  θα καταφέρεις να πετύχεις σε κάτι που πραγματικά αγαπάς και που αισθάνεσαι οικειότητα με αυτό.

ΠΑ.Σ.Α.Π: Πόσο σε βοήθησε στην σημερινή σου επιλογή, το γεγονός ότι αγωνίστηκες στο εξωτερικό και γνώρισες κάποιες καινούριες αντιλήψεις;

Θ.Κ: Στο εξωτερικό συνειδητοποίησα το αθλητικό πρόβλημα σε όλο του το μεγαλείο... Αθλητισμός δε σημαίνει μόνο να ασχολείσαι με τη μπάλα και να προσπαθείς να βελτιώσεις τις τεχνικές σου δεξιότητες. Αυτό το κάνουν οι αθλητές και μόνο, αλλά πέρα από αυτούς υπάρχει μία ολόκληρη αθλητική επιστήμη. Η αλήθεια είναι, ότι είχα την τύχη να συνεργαστώ με αθλητικούς ψυχολόγους και είδα πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν άνθρωποι επιστημονικά καταρτισμένοι γύρω από τους αθλητές, οι οποίοι μάλιστα έχουν εξίσου σημαντική συμβολή στις επιτυχίες τους.
 
ΠΑ.Σ.Α.Π: Νοοτροπία η οποία, σε μεγάλο βαθμό, δεν υπάρχει στην Ελλάδα...
Θ.Κ: Δυστυχώς, έτσι είναι! Οποιοδήποτε πόστο και αν κατέχεις στον αθλητισμό θα πρέπει να είσαι επιστημονικά καταρτισμένος για να πετύχεις. Είτε είσαι παράγοντας, είτε είσαι αθλητής, είτε είσαι ψυχολόγος, είτε φυσιοθεραπευτής θα πρέπει να έχεις την υψηλότερη δυνατή κατάρτιση, γιατί αυτό είναι το μοντέλου του εξωτερικού και έτσι έρχονται οι επιτυχίες. Σημασία λοιπόν δεν έχει να κρίνουμε και να συγκρίνουμε τις καταστάσεις του εξωτερικού με την Ελλάδα και να διαπιστώνουμε πόσο πίσω είμαστε, αλλά να αντιληφθούμε τη σπουδαιότητα όλων αυτών των εγχειρημάτων στον αθλητισμό και να κινηθούμε και εμείς προς εκείνη την κατεύθυνση.
 
ΠΑ.Σ.Α.Π: Ποια ήταν η αφορμή για να ασχοληθείς με το Dual Carrer;
Θ.Κ: Πριν από τρία χρόνια σε ένα συνέδριο του ΠΑ.Σ.Α.Π, ο οποίος είχε αντιληφθεί τη σπουδαιότητα αυτής της πρωτοβουλίας, ήρθα σε επαφή με τον καθηγητή Δημήτρη Γαργαλιάνο και έπειτα είχα μαζί του κάποιες συναντήσεις επί προσωπικού. Εκεί συνειδητοποίησα αρχικά τη σημασία της διαθεσιμότητας αυτού του ανθρώπου και εν συνεχεία της βοήθειας που είχα στην κατεύθυνση που είχα επιλέξει, γλυτώνοντας πάρα πολύ χρόνο από την αναζήτηση. Θα έλεγα πως ο κ. Γαργαλιάνος είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για αυτό, γιατί αγαπάει πολύ να προσφέρει ανιδιοτελώς τις γνώσεις του,  αλλά παράλληλα διαθέτει την επιστημονική κατάρτιση και την κατάλληλη νοοτροπία που έχει φέρει από το εξωτερικό. Ο κ. Γαργαλιάνος είναι διαθέσιμος για όλους τους αθλητές να τους βοηθήσει στην αναζήτηση του επόμενου σταθμού τους, παρέχοντάς τους τις απαραίτητες κατευθύνσεις.

ΠΑ.Σ.Α.Π: Υπάρχουν στην Ελλάδα οι κατάλληλοι φορείς που θα καθοδηγήσουν σωστά τους αθλητές σε αυτή τη δύσκολη μετάβαση;
Θ.Κ: Θεωρώ, πως ο κάθε αθλητής σε προσωπικό επίπεδο πρέπει να είναι πρόθυμος να κάνει μία τέτοια μετάβαση. Να αντιληφθεί πόσο σημαντικό είναι να είναι προετοιμασμένος κατάλληλα, ώστε όταν θα έρθει η ώρα να εγκαταλείψει το άθλημα. Από εκεί και πέρα πάντα υπάρχουν οι άνθρωποι και οι φορείς που θα μπορέσει να αντλήσει τις κατάλληλες πληροφορίες. Ο ΠΑ.Σ.Α.Π με τα επιμορφωτικά του προγράμματα για τους αθλητές είναι φορέας που το υποστηρίζει και είναι πολύ σημαντικό γιατί βρίσκεται σε άμεση επαφή με τους αθλητές. Όλα αυτά όμως κινούνται ακόμη στη σφαίρα της προτροπής προς τα άτομα...
Οι ίδιοι οι αθλητές θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν πόσο σημαντικό είναι να μη μείνουν απλοί αθλητές, αλλά να εξελιχθούν σε μελλοντικούς επιστήμονες… Ακόμη όμως κι αν το καταφέρουν αυτό, θα πρέπει να κατανοήσουν πως επιστήμη δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός. Πέρα από τις εξειδικευμένες γνώσεις, θα πρέπει ο καθένας μας να ασχοληθεί με την «καλλιέργειά» του, να αποκτήσει υψηλά ιδανικά, αξίες αλλά και την κριτική σκέψη εκείνη που θα τον βοηθήσει να «οικοδομήσει» μία ολοκληρωμένη προσωπικότητα και να γίνει χρήσιμος προς τους συνανθρώπους του.
 
Ηλίας Παπαϊωάννου - ΠΑΣΑΠ
Βρίσκεστε εδώ: News Volley League - Champioship A1 Παναθηναϊκός Α.Ο. Θεόκλητος Καριπίδης: Μη μένουμε απλοί αθλητές»
ΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ MVP
ERT ΒΙΚΟΣ COLA logo    Vikos Logo
ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ
  blue star ANEK LINES LOGOTYPO LOW RES RGB geniussports logo  
ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
  ELDICO

 brand

dataproject