Olympiakos paok Panathinaikos A.O. milon kifissia foinika-syrou pegasus-polixnis athlos-orestiadas ao-kalamata-80                 Ε.Ο.ΠΕ. ΠΑ.Σ.Α.Π. Ο.Δ.Β.Ε.
31-01-2024

Το ραντάρ που επιβραβεύει τους παίκτες και τους δίνει κίνητρο για καλύτερα σερβίς

Rate this item
(0 votes)
Στους τελευταίους αγώνες του Ολυμπιακού θα έχετε παρατηρήσει πως ο γυμναστής της ομάδας Κυριάκος Μουτεσίδης μετράει με ένα ραντάρ τις επιδόσεις των παικτών.
Τι πραγματικά συμβαίνει και τι γυρεύει ένα ραντάρ της... τροχαίας σε έναν αγώνα βόλεϊ;

 

Το ραντάρ είναι βασικό προπονητικό αξεσουάρ που υιοθέτησαν πρώτοι Ιταλοί και Αμερικανοί προπονητές και σταδιακά καθιερώνεται παγκοσμίως σε όλες τις ομάδες κάθε κατηγορίας και κάθε επιπέδου.

 

Είναι ένα επί πλέον εργαλείο για τους προπονητές αλλά και για τους αθλητές ειδικά όταν οι εντολές που έχουν είναι να κάνουν δυνατά σερβίς και όχι φλοτ.
Οι αθλητές κυρίως το θέλουν στις προπονήσεις τους και οι μετρήσεις είναι απαραίτητο εργαλείο για τους γυμναστές αφού κρατούν πλέον δυναμικά στατιστικά των επιδόσεων. Οι Αμερικανοί ως συνήθως έχουν πάει τα πράγματα πολύ πιο μπροστά και έχουν ενσωματώσει τα αποτελέσματα του ταχύμετρου μέσα στα στατιστικά και μετρούν στις επιδόσεις κάθε αθλητή και κάθε αθλήτριας.

 

«Στην Ελλάδα και στον Ολυμπιακό ο πρώτος που έφερε το ραντάρ ήταν ο Φλάβιο Γκουλινέλι τη σεζόν 2016-17», είπε ο γυμναστής του Ολυμπιακού Κυριάκος Μουτεσίδης που στη βασική φωτογραφία εικονίζεται να μετράει την ταχύτητα της μπάλας στον τελευταίο αγώνα του Ολυμπιακού με την Κηφισιά.

 

Τη σεζόν 2022-23 το έφερε στον Ολυμπιακό και ο Αλμπέρτο Τζουλιάνι, ενώ στο γυναικείο βόλεϊ ο Νίκος Μπουτσουρής έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα και το εισήγαγε στις προπονήσεις του Απολλώνιου. Στο ανδρικό έχουν ήδη ο Μίλων, ο ΠΑΟΚ και τελευταία και η Κηφισιά.

 

«Οι παίκτες το είδαν σαν παιχνίδι και στο μυαλό τους έχουν πάντα ως σκοπό να κάνουν ένα δυνατό σερβίς που θα γράψει πολλά χιλιόμετρα και όλο αυτό ανακυκλώνει την προσπάθεια τους για να ένα καλό και δυνατό σερβίς», τόνισε ο Κυριάκος Μουτεσίδης. Αλλά όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος μπορεί πλέον να κάνει συγκρίσεις και ανάλογα σε συνεργασία με τον αθλητή να βελτιώνει το ασκησιολόγιο του και την επιβάρυνση στα βάρη αφού ένας αθλητής για να χτυπήσει δυνατά και να δώσει ταχύτητα θα χρειαστεί να αποκτήσει έκρηξη και πίεση στην προετοιμασία του.

 

Με το ραντάρ του Τζουλιάνι τη σεζόν 2022-23 οι αθλητές που κατέγραψαν το πιο γρήγορο σερβίς ήταν ο Στερν και ο Ιντάλγκο με 125 και 121 χιλιόμετρα ταχύτητα μπάλας αντίστοιχα αλλά την εφετινή σεζόν με το νέο αμερικάνικο ραντάρ που έχει προμηθευτεί ο Κυριάκος Μουτεσίδης οι ταχύτητες είναι γύρω στα 115 χιλιόμετρα. «Έχει γίνει απαραίτητο εργαλείο για την ομάδα μας και οι παίκτες ρωτούν συνέχεια μετά από κάποια καλή προσπάθεια. Μακάρι στο μέλλον να γίνει ένα κομμάτι της στατιστικής του βόλεϊ. Είναι πολύ ενδιαφέρον στοιχείο και για τους θεατές και άλλωστε σε πολλά αθλήματα όπως στο τένις υπάρχει από χρόνια», είπε ο Κυριάκος Μουτεσίδης.

 

Οπως λέγεται το ρεκόρ φέρεται να έχει ο Κουβανός Λεόν με ταχύτητα μπάλας στο σερβίς 138 χιλιόμετρα.  Στο μέλλον είναι βέβαιο πως θα προστεθεί η ταχύτητα της μπάλας στο επίσημο στατιστικό του βόλεϊ, όχι για να κόβει... κλήσεις σύμφωνα με τον κ.ο.κ. αλλά για να βελτιώνει την κατανόηση των προσπαθειών των αθλητών από το φίλαθλο κοινό.

Βρίσκεστε εδώ:
ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ MVP
ERT    
ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ
  blue star ANEK LINES LOGOTYPO LOW RES RGB geniussports logo  
ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
  ELDICO

 brand

dataproject