Olympiakos paok Panathinaikos A.O. milon kifissia foinika-syrou pegasus-polixnis athlos-orestiadas ao-kalamata-80                 Ε.Ο.ΠΕ. ΠΑ.Σ.Α.Π. Ο.Δ.Β.Ε.
27-10-2023

Διαιτησία - Αντωνούλης: Η ψυχολογική προετοιμασία των διαιτητών βασικός παράγοντας της επιτυχίας

Rate this item
(0 votes)
Όπως πριν από κάθε μεγάλη διοργάνωση, έτσι και πριν την έναρξη του πρωταθλήματος Volley League η προετοιμασία των διαιτητών είναι βασικός παράγοντας για μία επιτυχημένη διοργάνωση. Με δεδομένο τον τεράστιο όγκο των δεδομένων που έχουν να επεξεργαστούν και οι υψηλές απαιτήσεις με αποφάσεις σε μηδενικές ταχύτητες η ψυχολογική και σωματική προετοιμασία των διαιτητών είναι βασική προϋπόθεση. Ο πρόεδρος της ΚΕΔ Βασίλης Αντωνούλης σε άρθρο του κάνει αναφορά στη σπουδαιότητα της ψυχολογικής προετοιμασίας και για το λόγο αυτό πρόσφατα έγινε και σχετικό σεμινάριο. Ο Βασίλης Αντωνούλης αναφέρει:

 

«Οι διαιτητές επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες, από τα κίνητρα και τους σκοπούς τους, τον τρόπο που προσεγγίζουν τον αγώνα, την προετοιμασία τους για τον αγώνα, κάτι που είναι πολύ σημαντικό, όπως επίσης και το περιβάλλον το οποίο επηρεάζει τους Διαιτητές, όπως για παράδειγμα σε τί συνθήκες παίζουν, πόσο κρίσιμος είναι ο αγώνας, η κρισιμότητα ανάλογα με τη χρονική στιγμή του αγώνα και τί άλλες συνθήκες μπορεί να δημιουργούν στρες και άγχος, δύο στοιχεία τα οποία προκαλούν τα λάθη.

Διαπιστώθηκε ότι, στους τηλεοπτικούς αγώνες αυξάνεται το άγχος, γι αυτό οι Διαιτητές πρέπει να αντιμετωπίζουν, γενικώς, με αποτελεσματικό τρόπο τα ΜΜΕ, για να μειωθεί σημαντικά το στρες.

Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται καθοδήγηση και ψυχολογική υποστήριξη. Αυτό που θα μπορούσε να γίνει είναι, να υπάρχει από την Ομοσπονδία και ΕΣΑΠ συμβουλευτική σε προπονητές και παίκτες, ώστε να βοηθήσουν πραγματικά τους Διαιτητές, με απώτερο σκοπό το καλό του αθλήματος.

Η προετοιμασία των Διαιτητών, σε επαγγελματικό επίπεδο, δεν πρέπει να διαφέρει σε τίποτα από την ψυχολογική προετοιμασία των παικτών.

Η προσωπικότητα και ο τρόπος επικοινωνίας του Διαιτητή παίζει σημαντικό ρόλο, όπως κι αυτό της εκπαίδευσης, ώστε να αντέχουν τις διαμαρτυρίες, τις αμφισβητήσεις κι όλα όσα ακούγονται γύρω τους.

Ο Διαιτητής πρέπει να είναι πολυμορφική προσωπικότητα ώστε να μπορεί να κατανοήσει κάποιες γνώσεις ψυχολογίας και συγκεκριμένες συμπεριφορές, έτσι ώστε να διατηρεί την ψυχραιμία του και φυσικά να κάνει την αυτοκριτική του σε επίπεδο προσωπικότητας, ώστε να μπορεί και ο ίδιος να αποδέχεται τα λάθη του και να βελτιώνεται. Τα λάθη γίνονται, το θέμα είναι πως θα επικοινωνήσει με τους παίκτες, με ένα χαμόγελο, ας πούμε και με έναν τρόπο επικοινωνίας ώστε να πείσει για τις προθέσεις του, ότι έγινε λάθος και πάμε παρακάτω.

Οι ικανότητες αυτές αποκτούνται με τον καιρό, αποτελούν δε έναν συνδυασμό προσωπικότητας και δουλειάς. Μετά από σχετικό αίτημα της ΚΕΔ και έγκριση της Ομοσπονδίας πραγματοποιήθηκε σεμινάριο, με εισηγητή αθλητικής ψυχολογίας. Ανάλογο σεμινάριο θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο, προκειμένου να βοηθηθούν οι διαιτητές στην ψυχολογική τους προετοιμασία».

Βρίσκεστε εδώ: News Διαιτησία Διαιτησία - Αντωνούλης: Η ψυχολογική προετοιμασία των διαιτητών βασικός παράγοντας της επιτυχίας
ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ MVP
ERT    
ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ
  blue star ANEK LINES LOGOTYPO LOW RES RGB geniussports logo  
ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
  ELDICO

 brand

dataproject